SiolNET. Avtomoto Reportaže
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kako na severu Finske testirajo zimske gume, ki jih bomo vozili tudi Slovenci

2

termometer

Daleč na severu Finske je testni center zimskih gum, kjer v surovi naravi, snegu in ledu testni vozniki prevozijo tisoče kilometrov ter z lastnimi občutki nadgradijo laboratorijske meritve gum.

V Evropi pomlad, na severu Skandinavije pa testiranja zimskih gum prihodnosti

Čeprav se bliža pomlad, ko bomo na avtomobile spet namestili letne gume, prav zdaj opravljajo razvojna testiranja tistih gum, ki jih bomo na vozila nameščali v prihodnjih zimah. Torej tiste zimske gume, ki so kot del obvezne zimske opreme od novembra do marca v Sloveniji zakonsko zapovedane in so kljub vse milejšim zimam v osrednji Evropi še vedno vse pomembnejše.

Samo v srednji Evropi so lani proizvajalci prodali kar 70 milijonov zimskih gum, kar zgovorno priča o potencialu trga in tudi zavedanju voznikov, da jim v zimskih mesecih prav ustrezna guma omogoča edini fizični stik vozila s cestno podlago. Zato so gume pravzaprav prvi varnostni dejavnik vsakega avtomobila.

Surovost neokrnjene narave, divji jeleni in zakaj (naj bi) Japonci radi seksali pod polarnim sijem ...

Pristali smo v Ivalu. Na skrajnem severu Finske, na 68. vzporedniku in skoraj 300 kilometrov znotraj arktičnega kroga. Tu ima obiskovalec zunaj mest veliko več možnosti, da sreča divjega jelena kot domačine. Surovo okolje privablja ljudi s skoraj divjo tišino, neposrednostjo narave in privlačnostjo nočnega polarnega sija.

Ljudje, ki bližnje mestece Saariselkä obiskujejo že dlje časa, znajo povedati zanimive anekdote o tukajšnjih turistih. Na primer o japonskih parih, ki naj bi poskušali pod vplivom polarnega sija spočeti svojega otroka. Verjeli naj bi namreč, da se bo tak otrok rodil kot deček in da bo v življenju srečen. Osrednja Laponska pa je v preteklosti privabljala tudi dolgoletnega finskega predsednika Urha Kaleva Kekkonena, ki je tu užival v miru in teku na smučeh v neokrnjeni divjini.

Prav diplomatski Kekkonen je na sever Finske privabil tudi vlagatelje. Danes je tam eden od najpomembnejših proizvajalec gum Nokian. Svojo glavno tovarno s proizvodnim in razvojnim oddelkom imajo sicer v kraju Nokia pri Tampereju na jugozahodu Finske, skoraj tisoč kilometrov severneje pa so že pred 31 leti zgradili svoj testni center.

Dobrodošli v Belem peklu

"Tukaj smo resnično daleč od večjih mest, toda prav ta oddaljenost je za nas pri testiranju gum najpomembnejša. Trdno sem prepričan, da imamo med vsemi proizvajalci najboljši testni center in da so razmere tu na skrajnem severu Finske idealne za temeljite preskuse. Pogoji so namreč zelo stabilni, to pa je predpogoj učinkovitega testiranja in pridobivanja pravih podatkov," nas je v Ivalu pozdravil Matti Morri, tehnični in razvojni vodja Nokiana, ki ga njegovi sodelavci v šali kličejo tudi Mr. Tyre oziroma gospod Guma. Morri je v družbi zaposlen že več kot 30 let, zato nas njegov zanos ob razlaganju molekularne zgradbe, oblike profila in najrazličnejših malenkosti, ki pomembno vplivajo na uporabnost gume za končnega voznika, ni presenetil.

Zasnežena cesta nekaj kilometrov iz Ivala pripelje do velikih vrat z napisom White Hell oziroma Beli pekel. To je imenska igra z znamenitim dirkališčem Nürburgring oziroma Nordschleife v Nemčiji, ki se ga je v času tamkajšnjih dirk formule ena prijel vzdevek Zeleni pekel. Nokianov center Morrijeva ekipa zna izkoristiti, saj družba skoraj polovico svojih finančnih sredstev vloži v testiranja produktov. Center pri Ivalu se sredi laponske divjine razprostira na 700 hektarjih. Tu zimske pogoje na cestah simulirajo od novembra do maja, na voljo imajo 20 različnih stez, ki so skupaj dolge več kot sto kilometrov.

"V enem dnevu lahko doživimo tudi 40 stopinj Celzija temperaturne razlike, vsako leto pa tu zimske gume testiramo približno šest mesecev. V eni sezoni preskusimo več kot 20 tisoč zimskih gum in z njimi prevozimo okrog 40 tisoč kilometrov," je nadalje razlagal finski strokovnjak za avtomobilsko zimsko obutev, preden nas je odpeljal na eno izmed testnih cestišč.

Nokian ima v Belem peklu na voljo več različnih avtomobilov. Ob našem obisku so se na ledeni podlagi bohotili audiji RS4 in RS5, za preskus na gozdnih cestah smo imeli na voljo več različic audijev Q5. Gume testirajo tudi s povsem običajnimi avtomobili, kot je na primer volkswagen golf. Čeprav poskušajo pri izbiri avtomobilov uporabiti take, ki jih vozijo končni uporabniki, je med testiranjem pomembna tudi zanesljivost in konstantnost vozila. V več tisoč kilometrih ta ne sme spremeniti svojih voznih lastnosti, saj bi to izneverilo testne rezultate gum. Pri testih športnih terencev imajo na razpolago vozila, kot je porsche cayenne, lastno zimsko gumo za električna vozila (kot prva je dobila energijski razred A) so testirali z BMW-jem i3.

Posebnost centra je tudi kar 700 metrov dolgi ledeni tunel. To je posebna hala, v kateri vzdržujejo stalne nizke temperature in ledeno podlago, to okolje pa ponuja še toliko bolj enakomerne pogoje za testiranja kot zunaj v naravi.

Tehnični vodja Nokiana: Za oprijem gume ne poznamo merske enote, zato je občutek testnega voznika nepogrešljiv ...

Ko smo Morriju dejali, da si predstavljamo, kako mora biti služba njihovega testnega voznika na severu Skandinavije tudi psihološko zelo zahtevna, nam je simpatični Finec le smeje prikimal. Ker leži Ivalo globoko znotraj arktičnega kroga, tu decembra ne poznajo dnevne svetlobe.

Takrat je ves dan temna noč, testiranja pa morajo vseeno izvesti nemoteno. Delo je kajpak utrujajoče, saj gre za daljše vožnje v konvoju ali pa neskončna ponavljanja enih in istih odsekov ali vozniških manevrov. Ključna je zbranost voznika. Ta mora voziti konstantno, na drugi strani pa zaznati že najmanjše spremembe pri voznih lastnostih posamezne gume. Medtem ko so avtomobili opremljeni s številnimi senzorji in povezani z oddajniki GPS, s katerimi lahko opravljajo natančne meritve, je neposredni voznikov občutek pogosto še pomembnejši.

"Za oprijem gume in vozne lastnosti ne poznamo merske enote. Tu se zanašamo skoraj izključno na izkušnje in povratne informacije testnih voznikov. To je zelo specifično delo. Ni nujno, da bo vozniško najbolj vešč posameznik tudi najboljši testni voznik. Znati mora čutiti in zaznati spremembe ter jih nato našim inženirjem tudi ustrezno razložiti. Izkušnje so neprecenljive, zato je večina naših voznikov pri nas že več kot 20 let," je razložil Morri.

Testni vozniki v dvotedenskih izmenah, živijo v najeti skupni hiši, prehranjujejo se v hotelu

Pri Nokianu imajo sicer zaposlenih več kot 30 testnih voznikov, ki se v Ivalu izmenjujejo. Svoje delo opravljajo do največ dveh tednov, nato jih zamenjajo sodelavci. Tako se izognejo tako utrujenosti kot tudi zasičenosti in rutini testnih voženj.

Le zbrana čutila namreč prinašajo pričakovane rezultate, pri tem pa je nezanemarljiv prav psihološki dejavnik vsakega voznika. V bližini testnega centra je družba najela hišo, v kateri imajo štirje ali pet voznikov vsak svojo sobo in kopalnico ter skupni prostor za druženje. Tako so ustvarili vsaj nekaj več domačnosti kot v hotelu v Saariselki, kjer se vozniki le prehranjujejo.

Po tisočih testnih kilometrov na ceste skrivnostne zmesi, molekularne zgradbe in zasnove profilov

Končni produkt več tisoč testnih kilometrov pa so kajpak zimske gume, ki jih voznikom tudi v Sloveniji ponudijo avtomobilski servisi, vulkanizerji in preostali trgovci. Na prvi pogled so za laike vse gume enake, pravo bistvo pa se skriva v najmanjših podrobnostih, ki jih človeško oko komaj zazna.

To so sestavni deli plašča, ki na eni strani skrbijo za stabilnost gume in njeno vodljivost na suhi cesti, kakor spolirani kanali za hitrejše odvajanje vode in snega, oblika in dolžina manjših zarez in elementi profila, ki zmanjšujejo pretok zvočnih vibracij v potniški prostor avtomobila. In na drugi strani skrivnostna zmes gume, uporabljenih materialov (vse pogostejša je silika, ki je sicer dražja, a lažje odpravlja določene kompromise) in njena molekularna zgradba.

Vse gume so produkt laboratorijskega raziskovalnega dela, ključni dejavnik pri njihovi konkurenčnosti pa vendarle ostaja človeški. Občutki testnih voznikov v križu, če že ne njihovi zadnji plati, ki jih pridobivajo v dolgih zimskih mesecih daleč na surovem severu Evrope, so tisti, ki na cestah naposled izboljšujejo varnost in rešujejo življenja.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin