Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
28. 6. 2013,
11.26

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Potovalni Avtomoto Hrvaška

Petek, 28. 6. 2013, 11.26

7 let, 12 mesecev

Hrvaška po vstopu v EU: vse, kar morate vedeti o vožnji po njihovih cestah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Pred vrati je glavna turistična sezona in vstop Hrvaške v EU. Kolone vozil se že in se še bodo bolj valile proti hrvaški obali, zato smo za vas zbrali informacije o razmerah na cestah.

Kaj potrebujete za vstop na Hrvaško

Za vstop na Hrvaško potrebujete vozniško in prometno dovoljenje ter potrdilo o zavarovanju avtomobila.

Voznik z vozilom s tujimi registrskimi oznakami, ki vstopi na Hrvaško, mora imeti mednarodni dokument o zavarovanju avtomobilske odgovornosti, veljaven na območju Evropske skupnosti, ali pa kakšen drug dokaz o obstoju takšnega zavarovanja. Kot mednarodni dokument in dokaz velja uradna registrska tablica vozila, ki je ponavadi stacionirano na območju države, nacionalni urad katere je podpisnik Multilateralnega sporazuma, oziroma veljavna Zelena karta, izdana za vozilo, ki prihaja iz države, katere nacionalni urad za zavarovanje ni podpisnik Multilateralnega sporazuma, ter drugi dokumenti in dokazi, veljavnost katerih priznava hrvaški urad za zavarovanje.

Druge informacije

Uporaba dnevnih luči je obvezna le v zimskem času. Uporaba mobilnih telefonov med vožnjo brez sistema za prostoročno telefoniranje je prepovedana.

Poleg obvezne opreme vozila – varnostni trikotnik, rezervne žarnice, prva pomoč, rezervno kolo ali homologiran nadomestek – je v vozilu treba imeti tudi odsevni jopič, ki je obvezen za voznika na vozišču v primeru okvare vozila ali prometne nesreče. V vozilih, registriranih na podjetje, mora biti tudi gasilni aparat.

Hrvaški zakon prav tako določa, da vozilo, ki je registrirano v Sloveniji in ki je opremljeno z registrskimi tablicami, na katerih je tudi oznaka države, ne potrebuje dodatne oznake SLO na zadku vozila. Če ima vozilo še staro izvedbo tablic, mora biti pri vožnji po hrvaških cestah označeno z nalepko SLO.

Bencinske črpalke v večjih mestih in na avtocestah so odprte 24 ur na dan. Bencinske črpalke prodajajo: Eurosuper 95, Super 95, Super 98, Super plus 98, Euro Diesel, Diesel, v večjih mestih in na črpalkah na avtocestah pa tudi plin.

V primeru prekrška vas čakajo spodaj navedeni zneski za najpogostejše kazni

Na Hrvaškem je 1. 6. 2013 začel veljati nov zakon o prekrških, ki omogoča 50-odstotni popust pri takojšnjem plačilu kazni. Možno je plačilo z gotovino ali prek POS-terminala, ki naj bi ga policisti imeli pri sebi. Če kazen plačate po plačilnem nalogu v osmih dneh, lahko plačate le dve tretjini zneska kazni.

Za najhujše prekrške: npr. odklonitev testa alkoholiziranosti ali drog, vožnja z več kot 1,5 promila alkohola v krvi in vožnja brez vozniškega dovoljenja je predpisana kazen do 15 tisoč hrvaških kun in zaporna kazen.

Dovoljena stopnja alkohola je 0,5 promila. Za voznike, mlajše od 24 let, in tiste, ki imajo vozniški izpit manj kot dve leti, ter poklicne voznike mejna vrednost ostaja 0,0 promila.

Ne spreglejte