Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 3. 2010,
11.06

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 3. 2010, 11.06

8 let

Fiat, Lancia, Alfa Romeo v Ženevi že skupaj s Chryslerjem, Jeepom, Dodgem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Bolj kot sami avtomobili so bili na razstavnih prostorih družbe Fiat zanimivi novi "logotipi". Namreč, zraven Fiata, Lancia in alfa Romea so tokrat razstavljali Chyrsler, Jeep in Dodge.

Seveda z razlogom, ta razlog pa je finančne narave, je posledica lanskoletne transakcije. Šef šefov italijanske družbe Sergio Marchionne se je namreč odločil rešiti tretjp na lestvici detroitskih družb. Najprej je sicer kazalo, da si z nakupom obeta predvsem ponoven vstop italijanskih znamk na ameriško tržišče ter razširitev palete z Jeepovimi terenci in Chryslerjevimi enoprostorci, a očitno se tri ameriške znamke vendarle še ne bodo poslovile.

Nasprotno, Italijani so takoj začeli krepiti imidž teh znamk. Na ves glas so začeli poudarjati Chryslerjevo zgodovino, sploh naprednost te znamke v tridesetih letih. Postavili so jo neposredno ob bok Lancii in njenim pionirskim dosežkom.



Kaj pa avtomobili? Pri ameriških znamkah in Lanciah praktično ni novosti, le razne predelave znanih modelov, posebej okitenih za potrebe salonske predstavitve.

Novosti pa so pri Alfa Romeu in Fiatu. Glavna zvezda je alfa giulietta. Po našem okusu izredno lep avtomobil, gre pa za naslednico modela 147. Novost so tudi novi turbo motorji in samodejni menjalnik z dvojno sklopko. Fiatov novi model je doblo, na voljo s petimi ali pa celo sedmimi v dno pogrezljivimi sedeži.

Bolj inovativna zvezda Fiatovega razstavnega prostora pa je novi motor za malo petstotko, gre za motor z rekordno nizkim številom valjev, če upoštevamo današnjo ponudbo na trgu. Doslej so avtomobilske znamke v malčke vgrajevale trivaljnike, Fiat pa je izdelal kar dvovaljnik, seveda podkrepljen s turbino.

Pričakovali smo tudi študijo petstotke z električnim pogonom, ki so jo Italijani predstavili na januarskem salonu v Detroitu, spisek Fiatovih novosti zaokrožuje še rahlo prenovljeni bravo.

Na tem mestu pa bi spomnili še na dve oblikovalski študiji, predstavljeni povsem ločeno od skupine Fiat. Pri Bertoneju so s študijo pandion razmišljali na temo novega Alfinega kupeja, pri Pininfarini pa o morebitnem novem Alfinem spiderju. Obe sta preveč futuristični, da bi napovedovali kaj otipljivega - morda pa so jima pri Alfi rekli, da bo prihodnjo generacijo kupeja in spiderja risal tisti studio, ki bo na tokratni ženevi požel več odobravanja -naj spomnimo, da sta oba studia že risala alfe.

Pa še to: o novostih znamke Abarth poročamo v posebnem prispevku, skupaj s Ferrarijem in Maseratijem. Te tri znamke je Fiat v Ženevi predstavil skupaj in ločeno od "plebejskih" znamk te skupine, čeprav nam ni prav jasno, ali imajo abarthi s ferrarijem skupnega še kaj več kot to, da so "našpičene" petstotke nadomestna vozila za stranke Ferrarijevega servisa.

Ne spreglejte