Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 10. 2014,
11.02

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 1. 10. 2014, 11.02

7 let, 12 mesecev

Avtosalon Pariz 2014: veliko "firbcev", koliko dejanskih kupcev?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Avtomobilski svet je po dveh letih spet usmerjen v Pariz, kjer razstavljavci upajo, da bo med več kot milijon obiskovalci tudi veliko kupcev novih vozil. Evropski avtomobilski trg še ni iz krize.

Najbolje obiskan avtomobilski salon na svetu

Organizatorjem pariškega avtomobilskega salona – danes in jutri se začne z novinarskimi dnevi, za javnost bodo vrata odprli 4. oktobra – se zagotovo ni treba bati za število obiskovalcev. Pred dvema letoma si je bienalni avtomobilski dogodek, ki se izmenjuje s podobnim salonom v Frankfurtu, v francoski prestolnici ogledalo kar 1,2 milijona ljudi. To je dvakrat toliko, kot jih je pritegnil spomladanski avtomobilski salon v Ženevi, lani se je mejniku milijon obiskovalcev približal le še salon v Tokiu.

Veliko obiskovalcev, toda ali tudi veliko kupcev?

A če si bodo prireditelji meli roke ob ponovnem velikem obisku, so razstavljavci, ki so v predstavitve svojih novih vozil vložili več milijonov evrov, precej bolj zaskrbljeni. Med več kot milijon ljudmi bo namreč veliko opazovalcev, "firbcev", že lastnikov relativno novega avtomobila in tudi precej takih, ki so se lastništvu avtomobila že odpovedali.

Prodaja novih avtomobilov se v Evropi, kljub več pozitivnim mesecem, namreč še ni stabilizirala. Prejšnji mesec je prodaja znotraj EU zrasla za 2,1 odstotka, letos pa v primerjavi z enakim obdobjem lani za šest odstotkov. Analitiki predvsem za zadnje četrtletje napovedujejo padec prodaje.

Glavni nemški proizvajalci raje počakajo na domač dogodek

Tradicionalno so na francoskem avtomobilskem salonu nekoliko zadržani nemški avtomobilski proizvajalci. Izjema je Opel, ki bo v Parizu predstavil novo generacijo corse, tudi "nemška" Škoda bo pokazala novo fabio. Preostali bodo za svoje glavne novosti raje počakali na domači salon v Frankfurtu, kar še posebej velja za premium znamke Audi, Mercedes-Benz in BMW.

Katere so "ljudske" novosti in kako na svojo stran pridobiti nove kupce?

In poleg najpomembnejših "ljudskih" novosti, kamor moramo šteti prvega novega renault espacea po 13 letih, novega forda S-maxa ter (poleg že omenjenih opel corse in škode fabie) tudi novega hyundaia i20, vsaj pred začetkom salona ni mogoče zaznati vidnejših trendov. Proizvajalci bodo še naprej kazali tehnologije prihodnosti, ki se dotikajo predvsem avtonomne vožnje ter povezljivosti vozil s pametnimi telefoni, tablicami in socialnimi omrežji.

Ključno vprašanje zanje najbrž ni, kakšno napredno tehnologijo bodo v avtomobile vgradili čez deset let, temveč kako prepričati nove kupce že prihodnji teden.

Ne spreglejte