Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 3. 2008,
15.16

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sobota, 1. 3. 2008, 15.16

8 let

Avto-salon Ženeva 2009 - sprehod med zvezdami

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Pozdravljeni na sprehodu po ženevskem sejmišču, skupaj si bomo pogledali, kateri avtomobili so zvezde tokratnega salona.

Začnimo z novostmi, ki bodo prej kot v pol leta zapeljale na naše ceste, recimo pri volkswagnu polu. Gre za povsem novo generacijo, razlika pa je vsekakor precej bolj očitna kot razlika med starim in aktualnim golfom. Polo se tu predstavlja tudi v različici bluemotion.

Renault kompletira družino méganov. Tu je karavanski mégane grantour, tu je športni RS, ki ima po novem 184 kilovatov (da ne boste preračunavali - to je 250 KM). V isto družino spadata tudi dva scenica, ta kratek in ta dolgi, torej grand. Na tem razstavnem prostoru sicer najdemo še clio z novo masko, tudi v različici RS.

Kmalu na cestah bo tudi dolgo pričakovani yeti, mali SUV iz Češke. Avto oblikovno navdušuje, tehnika bo preverjena.

In že smo pri zadnjem mercedes-benz razreda E. Limuzino so prvič pokazali v Detroitu, ženevska premiera je kupe, karavan sledi.

Kmalu se bodo po naših cestah začeli voziti tudi enoprostorca peugeot 3008 in toyota verso, nova generacija najmanjšega chevroleta, torej sparka, pa tudi roadster BMW Z4, ki ima po novem trdo zložljivo streho.

Pri slednji znamki je bilo sicer bolj ali manj vse podrejeno študiji 5 gran turismo, ki sicer napoveduje, da bo prihodnja petica izgledala približno tako, bo pa na voljo tudi v takšni petvratni izvedbi.

Približno enako oddaljen od serijske proizvodnje je tudi Fordov iosis-max, torej mali enoprostorec. Avtomobil podobne zasnove napoveduje tudi Kia, avto se v tej študijski fazi imenuje No.3. Vsaj tako mikaven je tudi Citroënov DS 3, torej prvi avto serije DS, s katero želi ta znamka zadovoljevati tudi bolj premožne kupce. Manj konservativni krog kupcev si namerava pridobiti tudi švedski Volvo z modelom S60.

Če bi ženevske zvezde razvrščali po pomembnosti, bi na prvo mesto morali uvrstiti Oplovo ampero. Električni avtomobil, ki bo na ceste zapeljal leta 2011, pomeni novo dobo v svetu avtomobilizma! Ne sam, ampak skupaj s chevroletm voltom, torej tehnično enakim avtomobilom, ki ga v Ženevi ni bilo. Ali pa so ga skrili, da ne bi slučajno kradel pozornosti amperi. Kakorkoli že, pri GM-u pravijo, da naj bi bilo zaradi aktualne krize stanje na cestah čez deset let povsem drugačno, ta dva avtomobila pa odkrivata, v katero smer bo vse skupaj peljalo.

Na elektriko je tudi fisker karma, prestižni štirivratni kupe, ki po uspehu v ZDA prihaja tudi v Evropo. Stal bo slabih 80.000 evrov.

Študijskih vozil je sicer še cela vrsta, bi jih kar nanizali. Aston Martin lagonda (limuzinski SUV?), terenski kupe nissan qazana, še en terenski kupe dacia duster, električni športnik mitsubishi iMiEV sport air, napoved naslednika tucsona hyundai ix-onic, električni enoprostorec iz bližnjega Gradca magna steyr mila EV. Z lučmi, ki sporočajo še kaj več kot le zaviranje in zavijanje, je zanimiv EDAG light car.

Na tem salonu se predstavljajo tudi znamke, ki se požvižgajo na recesijo, pa tudi na ekologijo. Bugatti je pripravil posebno serijo veyrona, legendarni mercedes G v Brabusovi predelavi nudi 1320 Nm in do sto na uro pospeši v štirih sekundah, Bentley se je podal v superšportne vode, švedski Koenigsegg vozilom na sončno energijo razlaga, da razmišlja o štirivratnem kupeju.

Sicer pa tudi denar ne zmore vsega kupiti - k Ferrariju lahko pridete s polno vrečo "keša", pa vam fiorana XX ne bodo prodali, če ne boste dokazali, da ga znate peljati. Podobna zgodba se odvija pri Gumpertu, Paganiju, tudi Lamborghinijev veloce je praktično že pravi dirkalnik.

Ne spreglejte