Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Sreda,
2. 4. 2014,
6.18

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Audi

Sreda, 2. 4. 2014, 6.18

8 let

Audijev oblikovalec za bralce Planet Siol.net narisal novega TT (video)

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
O Andyju Garnandu, ki je za bralce Avtomota narisal risbo audija TT in priznal, da je oblikovalec avtomobilov postal zaradi legendarnega lotusa esprita.

Avtomobile oblikuje zaradi lotusa esprita

Prvotna zadržanost je navidezna. Njegove kretnje so hitre, jasne in odločne, njegova nemščina prepojena z zanimivim dialektom, tesno povezanim z domovino, Kanado.

Hitro pokaže strast – lastnost, ki ga tesno povezuje z njegovimi vzorniki, italijanskimi oblikovalci, geniji šestdesetih in sedemdesetih, kakor jim pravi.

Če Giorgetto Giugiaro ne bi narisal lotusa esprita, bi bila Andyjeva pot verjetno povsem drugačna. Zašiljeno oblikovan koncept je videl pri osemnajstih in prvič zares vedel, kaj želi početi – oblikovati privlačne avtomobile.

Kanada ni "avtomobilska" država, zato je zbežal v Evropo

Odraščal je v kanadskem Quebecu. Oče je bil mehanik in Andy je bil vso mladost obkrožen z avtomobili. Ker Kanada ni "avtomobilska" država, je silil ven. Z nadarjenostjo in trdim delom pri Bombardierju si je odprl pot na Kraljevsko akademijo umetnosti v Londonu. Oblikoval je za Hondo in vedel, da hoče k Audiju v trenutku, ko je zagledal prvo generacijo audija TT.

Zavzema se za ohranjevanje tradicionalnih tehnik oblikovanja. Ceni računalniško pomoč, a trdi, da je oblikovanje modelov naravne velikosti zanj bistvenega pomena. Prvi vtis je zato hipen, neposreden in nefiltriran. Opozarja, da bi (bo) zanašanje zgolj na virtualni pristop zaradi izgube neposrednega odziva vplivalo na kakovost dizajna.

Oblikovanje je kot delo v cvetličnem vrtu

Pravi, da želi ujeti kakovost brezčasnosti. Audijeva oblikovna filozofija mu je blizu in svoje delo primerja z delom v cvetličnem vrtu. Išče nove harmonije, ne sme podirati postavljenega. Spoštovanje predhodnikov je bistveno. Raje kot k tekmecem gleda globoko v "svojo" znamko.

Ves čas izpostavlja pomembnost skladnih proporcev. Osebno so mu blizu kupeji. Športni avtomobili morajo vzbujati morajo pozitivne občutke, ne zavidanja. Biti morajo kul, pravi.

Pri Audiju je že deseto leto in kot kaže, ne misli oditi. Njegove poteze poleg TT-ja med drugim nosijo audi A8, audi Q7, audi A3 in A1. Še zmeraj mu je najbolj pri srcu njegov prvi projekt pri Audiju – športni audi S8.

Kritika Roberta Lešnika, pohvala BMW-ju ...

Ob vprašanju o tem, kateri avtomobili so mu všeč, se ne obotavlja. Pohvalil je dizajn in skladnost BMW-jeve petice in kupejevske šestice, enega najlepših avtomobilov po njegovem izdeluje Aston Martin.

Zelo ceni delo glavnega oblikovalca pri Volvu, Thomasa Ingenlatha, ki zadnje čase dviguje prah z neverjetno privlačnimi koncepti.

Z zanimanjem spremlja tudi nadaljevanje uspešne oblikovalske zgodbe korejske Kie. Njegov bivši šef, glavni oblikovalec in eden treh predsednikov znamke, Peter Schreier, je izbral Audijev evolucijski pristop.

O potezah sodobnih mercedesov, za katerim stoji Slovenec, Robert Lešnik, govori z mešanimi občutki. Prvi vtis je odličen, veliko je tako imenovane oblikovalske drame, a ni prepričan o trajnosti tovrstnega pristopa.

In kaj bi zagledali, če bi odprli vrata njegove garaže? Lotusa esprita, seveda.

Ne spreglejte