Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
17. 9. 2013,
14.22

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Akrapovič

Torek, 17. 9. 2013, 14.22

8 let

Akrapovič v Frankfurtu: Salon je pomemben za blagovno znamko, ne prodajo

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Igor Akrapovič je edini predstavnik slovenskega gospodarstva na avtomobilskem salonu v Frankfurtu. Prisotnost nima neposrednega vpliva na prodajo, velik pomen pa ima na dolgoročno vrednost znamke.

Igor Akrapovič je od leta 1990 prehodil pot od motociklističnega dirkača do podjetja, ki je postalo kultna znamka izpušnih sistemov za motocikle. Akrapovič se je po številnih uspehih v svetu motociklov pred devetimi leti podal tudi v svet avtomobilizma, kjer v zadnjih letih sodelujejo tako s športnimi oddelki Audija kot BMW. Akrapovičeva ekipa je na avtomobilskem salonu v Frankfurtu edini predstavnik slovenskega gospodarstva.

Na koliko velikih mednarodnih salonih se vsako leto predstavljate? Na leto se v povprečju pojavljamo na od petih do sedmih salonih. Letos se recimo v avtomobilskem segmentu predstavljamo v Šanghaju, Frankfurtu in Las Vegasu, potem pa imamo še motociklistične salone. Vsekakor je med avtomobilskimi dejansko najpomembnejši Frankfurt, zato je prisotnost na tem salonu nujna.

Kako bi primerjali organizacijo in odmevnost posameznih salonov? Kateri od obeh glavnih evropskih avtomobilskih salonov vam je pomembnejši – Ženeva ali bienalni Frankfurt? V Nemčiji je organizacija najboljša. To je center svetovne avtomobilistične industrije in je tehnološko daleč pred preostalimi, tudi če primerjamo s salonom SEMA v ZDA. Tam je situacija precej drugačna kot tu v Evropi. Za nas je na tem salonu pomembno tudi to, da imamo sestanke s svojimi partnerji, ki so seveda vsi prisotni v Frankfurtu, na svojih razstavnih prostorih, v katere vlagajo ogromno denarja, tudi 40 in več milijonov. Ženeve tu nimamo v mislih, saj se je neposredno ne udeležujemo. Morda bi nam bila tudi pisana na kožo, a nam je Frankfurt pomembnejši, poleg tega ga obišče tudi več ljudi.

Kako velik vpliv ima dejansko salonska predstavitev podjetja na poznejšo prodajo? Na prodajo neposredno, kakor smo mi merili, praktično nima kakšnega večjega vpliva. Vpliva pa seveda na blagovno znamko in predstavitev kupcu. Če te ni, je to dolgoročno negativno. Ljudje lahko dobijo vtis, da imaš težave.

Koliko stane najem razstavnega prostora na salonu, kot je v Frankfurtu? Vprašanja ne moremo komentirati zaradi zaupnosti pogodbenih podatkov.

Je razstavni prostor razprodan oziroma ali so potrebne rezervacije? Kako vroča roba so dejansko razstavni kvadratni metri na salonih? Izjemno težko je priti do dobre lokacije in letos mogoče nismo bili najbolj zadovoljni, zato bomo morali več energije vložiti v to, da bomo čez dve leti dobili boljšo lokacijo. Je pa izjemno težko, ker so prioritete razporejene med večjimi podjetji in na to mi ne moremo kaj dosti vplivati. Poskušamo pa.

Če bi imeli hipotetično neomejeno denarja, bi lahko kot Slovenci postavili tako velike razstavne prostore, kot jih imajo v Frankfurtu Volkswagen, BMW in Mercedes-Benz? Mislim, da za naše proizvode tako velik prostor ni potreben. To bi bilo nesmotrno trošenje denarja. Odvisno je, kaj predstavljaš, kaj stoji za tvojim produktom. Mislim, da se je treba tudi na salonu temu primerno predstavljati.

Ne spreglejte