SiolNET. Avtomoto Reportaže
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Action Mobil global XRS 7200 – bivalnik, ki zmore peljati na konec sveta

3

termometer

Osemnajsttonski, skoraj 10 metrov dolg in štiri metre visok ekspedicijski bivalnik action mobil global XRS 7200 ponuja stanovanjsko razkošje tudi tam, kjer ni cest in udobja civiliziranega sveta.

Ekspedicijsko potovanje brez odrekanja

Med največjimi in najdražjimi bivalniki na düsseldorfskem salonu počitniških vozil je izstopal terenski ekspedicijski bivalnik action mobil global XRS 7200, ki so ga za kupca iz Rusije naredili v avstrijski butični delavnici Action Mobil.

Pri tem avstrijskem proizvajalcu so nam razložili, da želijo s serijo XRS 7200 vsem novodobnim avanturistom in raziskovalcem ponuditi izjemno zmogljiv bivalnik, ki združuje vrhunsko bivalno udobje, energetsko neodvisnost in odlične vozne zmogljivosti tam, kjer ni cest ali pa so v tako slabem stanju, da jih je mogoče prevoziti le z resnim terenskim vozilom.

Prečenje Sahare, safari v prostranih afriških savanah ali pa avanturistični kilometri na nekdanji svileni poti so s takim ekspedicijskim orjakom dosegljivi z vsem udobjem doma.

V praksi to pomeni, da je v bivalnem delu , v kuhinji najdemo indukcijski štedilnik, dva 175-litrska hladilnika in 150-litrski zamrzovalnik. Ne manjkata niti pomivalni stroj in pralni stroj. Ekskluzivnost v divjini poudarja še ambientalna LED-osvetlitev, tla, kuhinjski pult in kopalnica so obloženi z naravnim kamnom.

Komunikacijo s svetom in navigacijo omogoča satelitska povezava, med elektronsko opremo sta tudi 40-palčni HD visokoločljivostni televizor z integrirano aplikacijo Apple TV ter trdi disk s podatkovno kapaciteto osem terabajtov. Posadka se ob večerih tam zunaj lahko zabava še z vrhunskim avdiosistemom Bose.

Osemsto litrov goriva, 720 litrov vode in solarni sistem

Pri tovrstnem bivalniku je seveda zelo pomembna zaloga energije in vode. V dva rezervoarja za gorivo gre skupaj 800 litrov dizla, zaloga sveže vode znaša 720 litrov, rezervoar odpadne vode zmore 250 litrov, fekalni rezervoar pa je 140-litrski.

Za oskrbo z električno energijo v bivalnem delu, kadar motor ne deluje ali pa bivalnik ni priklopljen na omrežje, skrbi litij-ionska baterija z zmogljivostjo 720 Ah.

To pomagajo polniti še 1.440-vatni solarni paneli na strehi ter agregat.

Pogon 6 x 6 zmore veliko, a treba je upoštevati dimenzijske omejitve

Kljub temu da ta bivalnik zmore prek pogona na vsa kolesa (6 x 6) proti kakršnikoli podlagi poslati kar 530 kilovatov moči, pa na terenu ni vsemogočen predvsem zaradi svojih zajetnih dimenzij in mase. Težava so zlasti kamniti useki, kanjoni in podoben teren, kjer njegova višina in dolžina lahko pomenita oviro.

Z vzdolžno in prečnimi diferencialnimi zaporami, terenskimi gumami in skoraj tankovsko oddaljenostjo od tal pa se je ta orjak tudi v deževni dobi zmožen prebiti prek blatnih cest deževnega gozda.

Oprijem zna poiskati tudi na sipinah, kjer mu pomaga sistem CTIS za centralno polnjenje pnevmatik. Ta na peščeni podlagi zniža tlak in s tem poveča oprijem koles. Ko je pesek premagan, voznik znova dvigne tlak v gumah.

Več kot pol milijona evrov …

Če želite neznana prostranstva odkrivati s tem orjakom, boste morali pripraviti precej denarja. Zahteve kupca obravnavajo individualno, izbor materialov in opreme narekuje domišljija.

A treba se je zavedati, da ima razkošna baza, postavljena na resen terenski tovornjak, svojo ceno. Ta z lahkoto preseže pol milijona evrov.

Pri Action Mobilu je mogoče naročiti tudi manjše in še večje "offroad" bivalnike.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin