Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
14. 7. 2016,
5.30

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,38

Natisni članek

promet promet nesreča nesreča

Četrtek, 14. 7. 2016, 5.30

6 let, 6 mesecev

V Sloveniji lani vsak dan 49 prometnih nesreč

Kamere v avtomobilu: kakšno vlogo ima naš posnetek prometne nesreče?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,38
prometna nesreča vaja | Foto STA

Foto: STA

Internet je skoraj vsak dan poln posnetkov nesreč z ruskih cest, a tudi v Sloveniji se vsak dan zgodi med 40 in 50 prometnih nesreč. Vozniki že uporabljajo kamere, ki snemajo promet in shranijo posnetek morebitne nesreče, pri Citroënu so celo del tovarniške opreme. Nam v primeru nesreče ti posnetki lahko pomagajo?

Lani v Sloveniji vsak dan 49 prometnih nesreč

Slovenija sicer ni Rusija, ki slovi po kaotičnem prometu in kjer zaradi številnih prometnih nesreč in trkov videoposnetki lahko voznikom pridejo še kako prav, a prometne nesreče se seveda dogajajo tudi pri nas. Letos jih je bilo po podatkih Agencije za varnost prometa (AVP) do začetka julija že 8.246, lani v celotnem letu pa skoraj 18 tisoč. Vsak dan se je v povprečju torej zgodilo 49 prometnih nesreč, letos do zdaj okoli 45.

Kamere za snemanje prometa stanejo tudi manj kot 100 evrov, Citroën jo je v novega C3 kar vgradil Novi citroen C3 bo na voljo z vgrajeno kamero, ki bo snemala promet. Njena funkcija je seveda tudi poljubno snemanje oziroma fotografiranje pokrajine in deljenje na socialnih omrežjih. | Foto: Novi citroen C3 bo na voljo z vgrajeno kamero, ki bo snemala promet. Njena funkcija je seveda tudi poljubno snemanje oziroma fotografiranje pokrajine in deljenje na socialnih omrežjih.

Na trgu že dalj časa obstajajo različne kamere, ki so prilagojene snemanju prometa pred našim avtomobilom. Za razliko od klasičnih kamer te shranjujejo samo zadnji del posnetka, zato na pomnilniškem mediju ne zmanjka prostora že po nekaj minutah vožnje. Tovrstne kamere lahko stanejo tudi manj kot sto evrov, snemanje omogočajo (seveda ob varno pritrjenem na nosilcu na vetrobranskem steklu) tudi različne aplikacije na telefonu.

Video: s telefonsko kamero "ujet" tovornjak z razbitim polpriklopnikom v Ljubljani:

Slovenci tovrstne napredne tehnologije očitno uporabljamo. Prejšnji mesec so v Ljubljani tako posneli avstrijski tovornjak z razbitim polpriklopnikom, tudi ob verižnem trčenju pri Podnanosu so tovrstne kamere zagotovile srhljive posnetke prometne nesreče.

Citroën je pri novi generaciji modela C3 vgradil kamero na sprednjo stran vzvratnega ogledala, ki je podprta tudi s signalom GPS in na podlagi senzorjev zna zabeležiti trk. Takrat samodejno shrani zadnji del vožnje in posnetek prometne nesreče shrani. Ali lahko ob dejstvu, da so vgrajene kamere tudi dovolj kakovostne za jasno sliko, tovrstni posnetki igrajo odločilno vlogo pri policijskem ali zavarovalniškem postopku?

Bi v avtomobil namestili kamero in med vožnjo snemali promet?

  • Da, to že počnem.
    22,10 %
    78 glasov
  • Tudi sam bom kupil kamero.
    66,57 %
    235 glasov
  • Ne, s kamero ne bom snemal, saj zaupam pričam in policiji.
    11,33 %
    40 glasov
Oddanih 353 glasov

Kaj o vlogi posnetkov pravijo policisti in zavarovalničarji?

"Policisti na kraju prometne nesreče zbirajo dokaze in preverjajo okoliščine, ki so vplivale na nastanek prometne nesreče. Pomembne podatke lahko dobijo tudi s pomočjo slikovnega materiala različnih kamer, ki so nameščene v bližini kraja dogodka, kot tudi iz kamer, ki so nameščene v vozilo. Seveda policisti vedno preverjajo, če so posnetki pristni, od tega je tudi odvisno, ali bodo ti posnetki v nadaljnjem postopku dokaz, samo indic ali se jih sploh ne bo uporabilo," razlagajo na slovenski policiji.

Video: kamera je v Rusiji ujela neprevidnega voznika lamborghinija:

V Zavarovalnici Triglav so nam povedali, da tovrstnega posnetka do zdaj še niso uporabili, niti se še niso srečali s prošnjo po uporabi takega posnetka. Pri tem dodajajo, da je dobrodošel vsak vir, ki objektivno prikazuje dogodek. S tega vidika so lahko koristne tudi kamere v avtomobilu.

"Vsekakor imajo lahko take kamere tudi preventivni učinek, saj odvračajo oškodovance od uveljavljanja nepoštenih zahtevkov. Ob tem bi radi poudarili, da tudi ob odsotnosti kamer ne smemo podcenjevati možnosti dokazovanja s pričami oziroma tako imenovanimi očividci dogodka. Človeški faktor je po našem mnenju v primerjavi s tehnologijo še vedno odločilen. Novejša tehnologija in sistemi lahko seveda veliko pripomorejo k varnejši vožnji in posledično manjšim škodam, seveda pod pogojem, da jih uporablja preudaren voznik," pravijo na Zavarovalnici Triglav.  

Ne spreglejte