Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Nedelja,
1. 5. 2016,
0.47

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,03

Natisni članek

Nedelja, 1. 5. 2016, 0.47

6 let, 6 mesecev

Saturnus dokončno le še reli Velenje: Zakaj je konec 38-letne tradicije?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,03

Gre za športno zgodbo z 38 let dolgo zgodovino, ki je pred 30 leti privabila tudi Bojana Križaja. Avtomobilski reli Saturnus je neprekinjeno potekal od leta 1978, letos se ime – nekoč sinonim športne prireditve s tudi več kot sto tisoč obiskovalci – poslavlja. Njegov naslednik je reli Velenje, ki je prevzel njegovo mesto v evropskem pokalu FIA, imena pa ne. Podjetje, ki je reli pred 38 leti ustanovilo, mu je finančno podporo odreklo že pred tremi leti.

Spomini na romantične začetke Saturnusa Tovarna Saturnus je v osemdesetih svoje zaposlene na reli vozila z avtobusi. | Foto: Tovarna Saturnus je v osemdesetih svoje zaposlene na reli vozila z avtobusi.

Ni jih malo, ki se še v živo spomnijo prvega relija Saturnus, ki se je odvijal jeseni leta 1987. Po več lastnih turističnih relijih je tovarna naredila pravi reli za takratno državno prvenstvo Jugoslavije, ki je bil namenjen predvsem testiranju lastnih žarometov. Iz tega razloga je prvi reli potekal ponoči. Pozneje se je dirka spremenila v eno najbolj odmevnih športnih prireditev v Sloveniji, ki je sredi osemdesetih let dobila status evropskega prvenstva in po uradni oceni organizatorjev in policije privabila tudi do 180 tisoč obiskovalcev. Tovarna Saturnus je z avtobusi svoje zaposlene vozila na reli, ki je privabil staro in mlado iz različnih koncev Slovenije in jih nemalokrat seznanjal z najsodobnejšo avtomobilsko tehniko takratnega obdobja.

Reli se je takrat financiral še prek samoupravnega sporazuma različnih partnerjev, že v devetdesetih letih pa je naletel na prve večje težave s področja financ in podpore lokalnih skupnosti. Na njegovem čelu se je zamenjalo več organizatorjev, ki pa so dirko kljub težavam držali pri življenju. S spremembo na vodstvenem mestu podjetja Hella Saturnus Slovenija je tovarna predlani prvič od leta 1978 odrekla finančno podporo športni prireditvi, ki so jo nekoč sami ustanovili. Reli Saturnus je predlani še zadnjič potekal v maju, lani so njegov termin prevzeli organizatorji relija v Velenju. V uradnem imenu relije je bil še omenjen Saturnus, letos ga ni več. Čeprav še naprej živi evropski status slovenskega relija, ki si ga je nekoč priboril Saturnus, je tradicija najbolj odmevne slovenske avtošportne prireditve vendarle končana.

Nekoč so v sklopu relija Saturnus dirkali tudi po Kongresnem trgu v Ljubljani. | Foto: Nekoč so v sklopu relija Saturnus dirkali tudi po Kongresnem trgu v Ljubljani.

Kljub spremembam ostaja osnovna strast navijačev še vedno enaka kot pred 30 leti. | Foto: Kljub spremembam ostaja osnovna strast navijačev še vedno enaka kot pred 30 leti.

V nazivu relija zdaj drugi pokrovitelj, ki za razliko od Saturnusa tudi prinaša denar

"Lani smo ime Saturnus načeloma še zadržali in šlo je predvsem za dogovor z nacionalno zvezo. Letos se nam to ni zdelo več smiselno. Saturnus kot tovarna relija že nekaj let ne podpira več, mi pa imamo v imenu relija zdaj tudi svojega glavnega pokrovitelja Fuchs. Že zaradi odnosa do naših resnih pokroviteljev je ohranjanje še enega dodatnega imena v imenu relija sporno. Termin pa vsekakor ostaja nekdanji Saturnusov," razlaga organizator in direktor relija Danijel Blažinčič.

Če se je prava tradicija relija Saturnus, ki so ga prvič organizirali jeseni leta 1978 in je od takrat potekal vsako leto, letos končala, Slovenija ohranja vsaj njegovo mesto v evropskem pokalu v reliju FIA. To je druga liga evropskega prvenstva, ki danes v tekmovalnem smislu prave veljave več nima. Večino mednarodne konkurence bo reliju Velenje prineslo točkovanje pokala Mitropa.

Danijel Blažinčič, direktor relija v Velenju | Foto: Danijel Blažinčič, direktor relija v Velenju

Blažinčič: Še dobro, da bo na reliju lahko delalo 36 sodnikov našega kluba

"Čeprav bi bilo lažje organizirati le klasični reli državnega prvenstva, se vseeno trudimo in bomo tudi letos pripravili ustrezno dolgo dirko z mednarodnim statusom. Za zdaj se da, čeprav je tudi iz finančnih vidikov vse težje. Vsekakor pomaga, da imamo močan domač klub in na reliju bo delalo kar 36 sodnikov iz našega velenjskega kluba. Vseeno pa moramo računati tudi na pomoč kolegov iz precejšnjega dela ostalih največjih klubov, saj brez njihove pomoči organizacija ne bi bila mogoča," dodaja Blažinčič.

Velenjski reli bo letos poleg evropskega pokala FIA (koeficient 2) in pokala Mitropa štel še za slovensko in hrvaško državno prvenstvo v reliju. V dveh tekmovalnih dneh bo izpeljanih 11 hitrostnih preizkušenj (šest različnih), njihova skupna dolžina bo slabih 174 kilometrov. V primerjavi z lanskim relijem so preizkušnje večinoma spremenjene. Kot nam je povedal Blažinčič, so obstoječe predvsem nekoliko podaljšali.

Brane Kuzmič z renaultom 5 GT turbo. Pred 30 leti je na Saturnusu osvojil drugo mesto. | Foto: Brane Kuzmič z renaultom 5 GT turbo. Pred 30 leti je na Saturnusu osvojil drugo mesto.

Pred 30 leti zmaga Petersena in hiter odstop Bojana Križaja Bojan Križaj in Jakob Valant na reliju Saturnus leta 1986 | Foto: Bojan Križaj in Jakob Valant na reliju Saturnus leta 1986

Pred 30 leti je bil reli Saturnus na vrhuncu svoje slave. Drugič zaporedoma je štel za evropsko prvenstvo. Reli je dobil nemški voznik Rolf Petersen (opel manta 400), z zaostankom minute in 20 sekund je drugo mesto zasedel Brane Küzmič (renault 5 turbo). Še minuto več je zaostal odlični ruski voznik Valerij Filimonov (moskvič 1600 rallye). V prvi deseterici relija so bili še trije slovenski vozniki – Vojko Podobnik (porsche 911 SC) na osmem, Romana Zrnec (renault 11 turbo) na devetem in Silvan Lulik (opel manta) na desetem mestu.

Najbolj slovito ime na reliju je bil sicer Bojan Križaj, ki se je svojega prvega relija udeležil s citroën viso milles pistes skupine B. Njegov sovoznik je bil danes že pokojni Jakob Valant, ki je nekaj preizkušenj tudi odpeljal namesto Križaja. Slovenski smučarski as je moral sicer zaradi tehnične okvare Cimosovega avtomobila, ki je bil sestavljen tik pred tem relijem, predčasno odstopiti.

Ne spreglejte