Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
14. 1. 2014,
7.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Volkswagen

Torek, 14. 1. 2014, 7.53

8 let

Volkswagen beetle dune – napoved dražjega in bolj prefinjenega hrošča?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Beetle za brezpotja je dobil višjo oddaljenost od tal, širša koloteka in diferencial z elektronsko zaporo. Je to le atraktivna študija ali neposredna napoved nove različice beetla crossover?

Brez crossoverjev danes ne gre

Volkswagen je za svoje številne modele že predstavil različice cross, ki z nekaj plastičnimi dodatki in agresivnejšim videzom nagovarjajo tiste voznike, ki želijo brez večjih skrbi zapeljati na manjša brezpotja, ali pa v splošnem trendu križancev preprosto hočejo imeti tovrsten avtomobil. Tudi če ga dejansko sploh ne potrebujejo.

Študija le s sprednjih pogonom, a elektronsko zaporo diferenciala

Študija beetla dune, ki jo je Volkswagen predstavil na avtomobilskem salonu v Detroitu, prinaša prav tako zunanjost, ki beetla postavlja zunaj asfaltne ceste, na blato, sneg ali peščeno plažo. Pri vseh teh podlagah je poudarek na manj zahtevno, saj gre le za zunanje dodatke, ki svoje nadgradnje za zdaj niso dobili tudi prek štirikolesnega pogona.

Namesto njega je v beetla vgrajena elektronska zapora sprednjega diferenciala XDS.

Beetlovo študijo tako zaznamujejo drugačni odbijači, nov pokrov motorja, biksenonski žarometi, črna streha in 4,8 centimetra širši pragovi. Beetle je dobil pet centimetrov višjo oddaljenost od tal, širša sta tudi sprednji in zadnji kolotek.

Je serijski beetle dune že nared?

Avtomobil poganja dvolitrski štirivaljni motor s turbinskim polnilnikom, ki ima dobrih 200 "konjev" in pospešek do 100 kilometrov na uro v 7,5 sekunde. Motor si deli z beetlom sport.

Pri Volkswagnu za zdaj molčijo glede serijske proizvodnje, a sodeč po študiji je beetlova crossover različica, ki jo mora danes za tržno uspešnost imeti že skoraj vsak avtomobil, skoraj že pripravljena.

Avtomobil izhaja iz klasične modularne platforme MQB, zato bi lahko pozneje dobil tudi možnost štirikolesnega pogona. S tem bi postal tudi cenovno višja in prefinjena nova različica priljubljenega beetla.

Ne spreglejte