Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
13. 8. 2021,
9.48

Osveženo pred

2 leti, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

24

Natisni članek

Nemčija električni avtomobili litij-ionska baterija reka

Petek, 13. 8. 2021, 9.48

2 leti, 8 mesecev

Veliko odkritje v Nemčiji: našli ogromne količine litija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

24

Litij | Foto Reuters

Foto: Reuters

Na območju dolgem 300 in širokem 40 kilometrov v dolini Zgornjega Porenja v Schwarzwaldskem gozdu so geologi odkrili tako velike zaloge litija, da bodo lahko iz njih izdelali 400 milijonov električnih avtov. V Nemčiji, ki ne velja za z naravnimi viri bogato državo, so tako odkrili eno največjih zalog litija na svetu.

Proizvajalci električnih avtomobilov se s povečevanjem prodaje vse težje spopadajo z višjimi proizvodnimi številkami, ker je pridobivanje zemeljskih redkih materialov zaradi pomanjkanja vse težje. Nekateri so si zato rezervirali zaloge za več let naprej, a zaradi njihove redkosti je marsikoga skrbelo, kako bodo prišli do ključnih materialov za izdelavo baterij. Litij je eden ključnih sestavnih elementov baterij, zato je povpraševanje po njem veliko. Z odkritjem v Nemčiji si je marsikateri proizvajalec oddahnil, najverjetneje pa še najbolj domači avtomobilski proizvajalci.

Kako do belega zlata?

Litij je pod površino v tekočem stanju in je ujet v podzemnih vrelcih vrele vode tisoče metrov pod reko Ren. Če so so napovedi geologov pravilne, je pod površjem največja zaloga litija na svetu. A največje vprašanje ostaja, ali ga je možno uspešno pridobiti. Če bi geologom in podjetjem, ki so pripravljena investirati, to uspelo, bi se odvisnost nemških proizvajalcev glede uvoza litija z drugih držav močno zmanjšala.

Lokalne oblasti, ki si želijo pričeti z izkopavanjem litija, so že zaskrbljene glede lokalne opozicije in lokalnega prebivalstva. Do zdaj so zaloge litija našli predvsem v oddaljenih območjih Avstralije ali Južne Amerike, kjer praktično ni prebivalcev ali drugih naselij, ki bi nasprotovale izkopavanjem. Interes za začetek izkopavanja s pomočjo geotermalnih postaj in pripadajočih objektov so že pokazali pri Vulcan Energy Resources. Vložiti nameravajo dve milijardi dolarjev (1,7 milijarde evrov) v razvoj teh geotermalnih postaj in za začetek izkopavanja.

Glede na njihove napovedi bi lahko do leta 2024 na dveh lokacijah na letni ravni prišli do 15 tisoč ton litijev hidroksida. Z drugo fazo izkopavanj bi pričeli po letu 2025, ko bi s pomočjo dodatnih postaj radi na letni ravni izkopali 40 tisoč ton litijev hidroksida. Za kako velike količine gre, priča podatke o uvozu litija v Nemčija. V letu 2020 so za potrebe električnih avtomobilov uvozili 5.300 ton litija.

Ne spreglejte