Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
22. 9. 2019,
8.51

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,21

4

Natisni članek

mazda 3 Mazda CX-30 Mazda

Nedelja, 22. 9. 2019, 8.51

4 leta, 6 mesecev

Slovenska predstavitev: mazda CX-30

V Slovenijo novi crossover, dobro se sedi tudi zadaj #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,21

4

Za Mazdo je izredno produktivno leto. Poleg nove generacije mazde 3 je zdaj na slovenske ceste zapeljal še večji prodajni as – model CX-30. Dimenzijsko se uvršča med modela CX-3 in CX-5, vendar oblikovno še vedno sledi čustveni zunanji podobi družinskih članov. Trenutno je na voljo z bencinskim ali dizelskim motorjem, ročnim ali samodejnim menjalnikom in pogonom na sprednji kolesni par ali vsa štiri kolesa. Prihodnji mesec bo na voljo še novi in težko pričakovani skyactiv X. Kaj pa cene? Za zelo dobro opremljen vstopni model bo treba pripraviti vsaj 22 tisoč evrov.

Mazda CX-30 | Foto: Gašper Pirman Foto: Gašper Pirman

Dimenzijsko dobro premišljena zasnova

CX-30 lahko opišemo na več načinov. S 4.395 milimetri dolžine se dimenzijsko uvršča med CX-3 (4.275 mm) in CX-5 (4.550 mm) oziroma si je v primerjavi z mazdo 3 dimenzijsko zelo podoben (4.460 mm), vendar ima kombilimuzina za kar sedem centimetrov daljše medosje (2.725 proti 2.655 mm).

Ker je križanec, ima seveda nekoliko dvignjen položaj sedenja. V primerjavi z mazdo CX-3 je ta dva centimetra in pol višji (150 proti 175 mm) oziroma manj kot centimeter nižji od CX-5 (180 mm). Dimenzijsko tako CX-30 sodi ravno v zlato sredino družine, hkrati pa je znotraj segmenta C med manjšimi predstavniki.

Avtomoto Vsega ravno prav: to bo najbolje prodajana mazda #foto

Velika večina bo izbrala bencin, dvokolesni pogon in ročni menjalnik

G122 ne razpolaga s pretirano močjo in je namenjen predvsem umirjenim voznikom. Te bo nagradil z mirnim delovanjem in varčnostjo. Poleg tehnologije blagega hibrida ta motor pozna še deaktivacijo valjev in je lahko sparjen s šeststopenjskim samodejnim menjalnikom in štirikolesnim pogonom.

Dizelski D116 za zdaj še ni opremljen s tehnologijo blagega hibrida in ne pozna deaktivacije valjev. Kljub temu dosega emisijski standard Euro 6D-temp, vendar se bo zanj odločila le peščica kupcev (10 odstotkov). Največji delež bo pripadel G122 (70 odstotkov) in noviteti X180 (20 odstotkov kupcev).

Ob pogledu na prodajno statistiko pri slovenskem uvozniku pričakujejo, da se bo za samodejni menjalnik odločilo 25 odstotkov kupcev in za štirikolesni pogon vsega 15 odstotkov kupcev.

Mazda CX-30 | Foto: Gašper Pirman Foto: Gašper Pirman

Dva tisočaka dražji kot mazda 3

Cene za CX-30 se pričnejo pri 22.300 evrih, kar je približno dva tisočaka več, kot je treba odšteti za mazdo 3. Če pokukamo še k manjši CX-3, je podobno opremljeni CX-30 dražji za 2.500 evrov. Kupec bo na račun nekoliko višje cene dobil dimenzijsko večji avtomobil, drugačne karoserijske oblike in spremenjeno vzmetenje.

Eden pomembnejših adutov je zagotovo bogata serijska oprema. Na seznamu je tako mogoče najti samodejno zaviranje v sili, senzor mrtvega kota, sistem za nenamerno menjavo voznega pasu, sistem za prepoznavo prometnih znakov, pametni tempomat, sistem za utrujenost voznika in drugi bodo vgrajeni v vsako mazdo CX-30. Na seznamu opcijske opreme bodo med drugim polni žarometi LED, 360-stopinjska kamera in pametni tempomat z asistenco za pomoč pri vožnji.

Za prihajajoči motor skyactiv X s 132 kilovati bo treba pripraviti vsaj 25.400 evrov in za CX-30 z nameščenim dizelskim motorjem vsaj 24.400 evrov. V letošnjem letu bodo našli 200-250 kupcev, prihodnje leto pa želijo prodati vsaj 500 novih CX-30.

Mazda CX-30 | Foto: Gašper Pirman Foto: Gašper Pirman

Mazda CX-30 | Foto: Gašper Pirman Foto: Gašper Pirman

Ne spreglejte