Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
10. 6. 2024,
6.07

Osveženo pred

1 mesec, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,05
Fiat 500 Fiat

Natisni članek

Ponedeljek, 10. 6. 2024, 6.07

1 mesec, 1 teden

Fiat 500 ilbrida

V električne kar bencinski motorji: ozadje Fiatove strategije #foto

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,05
Fiat 500 | Foto Fiat

Foto: Fiat

Fiat bo v električnega e500 začel vstavljati blago hibridni pogon, proizvodnjo pa iz Poljske seli v Italijo. Letno bi lahko prodali več kot sto tisoč takih petstotic.

Fiat je spet podaljšal življenjsko dobo svojega osrednjega modela. Pri tem je v ospredju prehod na novo platformo, namesto obstoječe, ki sega že vse v leto 2003 in takratno fiat pando, bodo naslednje bencinsko gnane petstotice izdelovali na do zdaj električni zasnovi modela e500. Novi hibridni 500 bo nosil dodatno ime ilbrida.

Prodaja električnega e500 ni bila zares slaba, toda …

V električni model bodo torej začeli vstavljati bencinske motorje. To bo že znani litrski trivaljnik (blagi hibrid), ki ga že poznamo iz bencinskega 500 in tudi fiat pande.

Fiat bo s tem povečal prodajni potencial avtomobila, saj bi jih letno lahko prodali od sto do 110 tisoč, predvsem pa bodo proizvodnjo iz Poljske selili v Italijo. Fiat je lani v Evropi prodal 173 tisoč novih petstotic, od tega 108 tisoč takih z bencinskim motorjem.

Sprostitev poljske tovarne za kitajske električne malčke?

Povečanje italijanske proizvodnje je eden večjih načrtov Stellantisa s Fiatovo znamko, obenem pa tudi trenutne italijanske vlade. Stellantis je obenem sprostil proizvodnjo v poljskem Tychyju, kjer bodo kmalu začeli izdelovati električne mestne malčke kitajskega partnerskega proizvajalca Leapmotor.

Še en razlog za odločitev pa je selitev na modernejšo platformo in s tem izogibanje novim zahtevam EU s področja kibernetske varnosti. Nekaj avtomobilov se je zaradi tega že moralo posloviti in podobna usoda je letos poleti grozila tudi ostareli petstotici.

 

Ne spreglejte