Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
26. 8. 2015,
13.05

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

avtocesta avtocesta

Sreda, 26. 8. 2015, 13.05

8 let, 1 mesec

Ukrepi proti vožnji v napačno smer: na slovenskih avtocestah kmalu "grablje"? (video)

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Dars je naročil izdelavo študije problematike vožnje v napačno smer na avtocestah. Študija izpostavlja kompleksnost problematike, kot učinkovito rešitev pa svetuje tudi tako imenovane "grablje".

Problematika ostaja prisotna tako v Sloveniji kot tudi v Evropi

Lani so v Sloveniji zaznali 200 primer vožnje v napačno smer na avtocesti (vsi primeri niso bili potrjeni). Zgodili sta se dve prometni nesreči, v katerih so umrle tri osebe. V obeh nesrečah je bil voznik, ki je nesrečo zakrivil, vinjen, stopnja alkohola v krvi pa višja od dveh promilov. Na policiji ugotavljajo, da je poleg psihičnih in zdravstvenih težav prav alkoholiziranost najpogostejši vzrok za vožnjo v nasprotno smer.

Policisti so lani 26 voznikov, ki so vozili v napačno smer, ustavili in kaznovali. Deset voznikov je bilo starih do 60 let, sedem pa starejših od 70 let. Kazen za tak prekršek sicer znaša 1.200 evrov globe in 18 kazenskih točk.

Trije primeri raziskave, ki poudarjajo na infrastrukturne pomanjkljivosti:

Statistično vsakih pet kilometrov na avtocesti en priključek, vsakih 20 kilometrov eno počivališče

Po naročilu Darsa je študijo problematike v Sloveniji izdelala Univerza v Mariboru, Fakulteta za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo. Sodelovali so tudi policija, strokovnjaki za logistiko in prometni psiholog Marko Polič. Pri Darsu poudarjajo, da so v varnostni del že vložili 40 milijonov evrov, 13 odstotkov slovenskih avtocest pa je opremljenih z videonadzorom in omogočajo samodejno sporočanje vožnje v nasprotno smer.

Značilnosti slovenskega avtocestnega omrežja so različna starost posameznih odsekov (nekateri so bili zgrajeni že v začetku 70. let), različne oblike in načini izvedb priključkov, raznolikost prometnih udeležencev ter tudi relativno veliko število priključkov in počivališč. V Sloveniji imamo 610 kilometrov avtocest in 123 različnih priključkov. Statistično je torej vsakih pet kilometrov na avtocesti en priključek, vsakih 20 kilometrov pa eno počivališče, zato je potencialnih možnosti za storitev prekrška vožnje v napačno smer na avtocesti veliko, take lokacije pa so predvsem:

- mesta na odprtem odseku avtoceste, - mesta na krakih priključkov, - mesta na nivojskih križiščih in - počivališča.

V Nemčiji letno 1.800 voženj v napačno smer, največ 13 odstotkov primerov dokažejo

Tudi analize tovrstne problematike iz tujine kažejo, da je težko natančno ugotoviti vse razloge za tovrstne prekrške. Analiza stanja v Nemčiji je na primer pred tremi leti pokazala, da deset odstotkov voznikov to stori zaradi težav z orientacijo in zmedenosti, pri kar dveh tretjinah takih dogodkov pa jim natančnega vzroka ni uspelo ugotoviti. Poudariti velja, da problematiko vožnje v napačno smer poznajo skoraj vse evropske države. V Nemčiji letno v povprečju zaznajo 1.800 voženj v nasprotno smer, dokazanih pa je le od šest do 13 odstotkov primerov.

Ne spreglejte