SiolNET. Avtomoto Novice
0,08

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Berlin

Udarna peticija: osrednji Berlin kmalu brez avtomobilov?

0,08

termometer

Berlin promet
Tudi nemška prestolnica se utaplja v množici avtomobilov. Foto: Reuters

Berlinske oblasti bodo februarja obravnavale peticijo meščanov, ki si želi iz velikega dela središča nemške prestolnice umakniti avtomobile.

Ideja o poskusu omejitve uporabe avtomobilov v Berlinu se je trem domačinom porodila leta 2019 in lani aprila so vložili tudi uradno peticijo. V njej predlagajo resno omejitev prometa v notranjem krogu nemške prestolnice (znotraj proge Ringbahn). Peticija je hitro dobila 50 tisoč podpisov in februarja bodo o njej razpravljale mestne oblasti.

Dovolili bi tudi izjeme

Pri tem se naslanjajo na raziskavo iz leta 2014. V njej so ugotovili, da je 58 odstotkov parkirnih mest v Berlinu namenjenih avtomobilom, toda z njimi so takrat domačini opravili le tretjino poti. Za kolesarje so takrat namenili tri odstotke prostora, z njimi pa so prevozili 15 odstotkov vseh potrebnih poti.

Če bi v Berlinu res omejili promet, bi veljale tudi določene izjeme. V središče bi še naprej lahko peljali dostavniki, taksisti, domačini s težavami z osebno mobilnostjo, prav tako bi dovolili tudi določen obseg souporabe avtomobilov.

Hitrostne omejitve zaradi onesnaženega zraka. Hitrostne omejitve zaradi onesnaženega zraka. Foto: Reuters

Vožnja kolesarskih aktivistov v Berlinu. Vožnja kolesarskih aktivistov v Berlinu. Foto: Reuters

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin