Jure Gregorčič

Nedelja,
16. 10. 2016,
7.44

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,38

2

Natisni članek

trgovanje avtomobil

Nedelja, 16. 10. 2016, 7.44

6 let, 7 mesecev

Septembra so na avtomobilskih trgih padali rekordi

Trgi rastejo: Slovenci septembra kupili skoraj šest tisoč vozil, največ Volkswagnov

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,38

2

Volkswagen tiguan TSI | Foto Volkswagen

Foto: Volkswagen

V Sloveniji je bilo septembra prvič registriranih 5.814 osebnih in lahkih gospodarskih vozil, kar je 12,61 odstotka več kot septembra lani. Glede na moč in velikost trga je to precej. V globalni prodaji pa so septembrski avtomobilski rekordi padali na najmočnejšem evropskem trgu, v Nemčiji, in na največji svetovni avtomobilski tržnici, na Kitajskem.

Slovenci v mesecu dni kupili skoraj tisoč Volkswagnov, na prvem mestu golf

Volkswagen golf alltrack | Foto: Vinko Kernc Volkswagen golf alltrack Foto: Vinko Kernc Iz slovenskih avtomobilskih salonov je septembra na ceste zapeljalo 5.814 osebnih in lahkih gospodarskih vozil, kar je 12,61 odstotka več kot septembra lani. Vsa ta vozila, glede na dejstvo, da slovenski uvozniki še vedno del domače prodaje pošljejo prek meja Slovenije, ne bodo ostala pri nas. Delež izvoza na slovenskem avtomobilskem trgu se iz meseca v mesec spreminja, a po grobi oceni še vedno okoli tretjina pri nas prodanih vozil ne vozi po slovenskih cestah.

V devetih mesecih je bilo pri nas prvič registriranih 56.120 osebnih in lahkih gospodarskih vozil, kar je 10,58 odstotka več kot v enakem obdobju lani. Prvič je bilo registriranih 49.020 osebnih vozil oz. 7,81 odstotka več, gospodarskih pa 7.100 oz. 34,44 odstotka več.

Vrnitev clia v tovarno Revoz naj bi Dolenjcem prinesla 400 novih delovnih mest. | Foto: Ciril Komotar Vrnitev clia v tovarno Revoz naj bi Dolenjcem prinesla 400 novih delovnih mest. Foto: Ciril Komotar Med osebnimi avtomobili so septembra pri nas prodali največ Volkswagnovih golfov. Golfu sledijo Škodina octavia (179), polo (183) in Renaultov clio (159). Lahkih gospodarskih vozil oziroma dostavnikov sta največ prodala Renault (179 vozil) in Volkswagen (151 vozil), sledil jima je Fiat (90 vozil).

Število prvič registriranih osebnih avtomobilov se je septembra na letni ravni zvišalo za 10,78 odstotka na 5.036, medtem ko se je število prvič registriranih lahkih gospodarskih vozil zvišalo za 26,09 odstotka na 778, so sporočili iz sekcije za osebna motorna vozila pri Trgovinski zbornici Slovenije.

Avtomobilske novosti, ki bodo na slovenske ceste prišle do konca letošnjega leta:

Seat ateca, Renault megane grandtour, Renault twingo GT, Renault scenic, Renault megane grandcoupe, Peugeot 3008, Fiat fullback, Abarth 595, Mercedes-benz GLC coupeMercedes-Benz E T, Suzuki SX4 S-cross, Alfa romeo giulia, Opel mokka X, Opel zafira, Toyota hilux ...

Prihajajoče avtomobilske novosti oziroma vtise si lahko ogledate tudi v našem sklopu Prva vožnja in nedavno končanem Avtoslaonu Pariz 2016

Pri osebnih vozilih je med blagovnimi znamkami septembra prvo mesto slovenskega avtomobilskega trga zasedala znamka Volkswagen, pod katero so prodali 803 vozila. Za njo so se uvrstile Renault (516 vozil), Škoda (471 vozil) in Hyundai (312 vozil). | Foto: Volkswagen Pri osebnih vozilih je med blagovnimi znamkami septembra prvo mesto slovenskega avtomobilskega trga zasedala znamka Volkswagen, pod katero so prodali 803 vozila. Za njo so se uvrstile Renault (516 vozil), Škoda (471 vozil) in Hyundai (312 vozil). Foto: Volkswagen


Vaše mnenje: Na koliko časa pa vi menjate svoj avtomobili?


Ta hip lahko v Luki Koper skladiščijo okoli 50 tisoč vozil, od tega šest tisoč v garažni hiši. | Foto: Ta hip lahko v Luki Koper skladiščijo okoli 50 tisoč vozil, od tega šest tisoč v garažni hiši. Globalni avtomobilski trg se pozna na koprskih pomolih: v Luki Koper pretovorili več kot pol milijona avtomobilov

Pretovor avtomobilov se je v Luki Koper povečal za 27 odstotkov in dosegel skoraj 817.600 ton. Pretovor avtomobilov je zrasel tudi številčno, saj so v devetih mesecih v Kopru pretovorili 536.676 vozil oz. 24 odstotkov več kot v prvih devetih mesecih 2015.

Za sedem odstotkov se je povečalo tudi število pretovorjenih kontejnerskih enot. Od januarja do septembra so jih v Luki pretovorili skoraj 631.800.

Statistiko zelenih vozil je dvignil Janković s floto Eurban

Električni volkswagen e-golf LPP Ljubljana | Foto: Jure Gregorčič Foto: Jure Gregorčič Med električnimi in hibridnimi vozili je bilo septembra prvič registriranih 76 vozil, potem ko jih je bilo septembra lani 22.

V letošnjem septembru so kupci po statistikah največ zanimanja pokazali za Volkswagnov električni e-golf (20 vozil), a treba je vedeti, da za to septembrsko prodajno številko stoji Ljubljanski potniški promet, ki je za storitev prevoza na klic Eurban kupil 20 teh golfov.

Pri Toyoti pa so na slovenske ceste poslali 13 hibridnih športnih terencev RAV4.

Kaj se dogaja na trgih EU? September je bil rekorden.

Evropsko združenje avtomobilskih proizvajalcev (ACEA) je postreglo s podatkom, da je bilo septembra na trgih EU prvič registriranih 1,455 milijona vozil, kar je 7,2 odstotka več kot septembra lani in največ v posameznem septembru do zdaj. Prodaja pa se je v devetih mesecih letošnjega leta okrepila za osem odstotkov, kar pomeni, da je na ceste Evropske unije letos skupaj zapeljalo že 11,243 milijona novih avtomobilov.

"Skupna rast v prvih treh četrtletjih je pokazala nadaljevanje okrevanja trga, vseh pet glavnih trgov je zabeležilo trdno rast," so zapisali pri ACEA. Prodaja se je septembra torej povečala na vseh glavnih trgih EU: v Italiji se je povečala za 17,4 odstotka, v Španiji za 13,9 odstotka, v Nemčiji za 9,4 odstotka, v Franciji za 2,5 odstotka in v Veliki Britaniji za 1,6 odstotka.

V Sloveniji se je po podatkih ACEA avgusta na letni ravni prodaja novih avtomobilov povečala za 10,8 odstotka (5.036 vozil), v prvih devetih mesecih pa za 7,8 odstotka (49.020 vozil). | Foto: Škoda V Sloveniji se je po podatkih ACEA avgusta na letni ravni prodaja novih avtomobilov povečala za 10,8 odstotka (5.036 vozil), v prvih devetih mesecih pa za 7,8 odstotka (49.020 vozil). Foto: Škoda

Učinki afere dieselgate v Evropi že izzvenevajo

Med avtomobilskimi proizvajalci ima največjo prodajo nemški Volkswagen, ki je imel avgusta 22,8-odstotni delež, v prvih devetih mesecih pa 23,8-odstotnega. Sledijo Renault (8,9 in 10 odstotkov) in PSA (8,7 in 10 odstotkov) ter Ford (7,3 in 7,1 odstotka).

V Italiji se je v prvih devetih mesecih število prodanih novih avtomobilov povečalo za 17,4 odstotka, v Španiji za 11,5 odstotka, v Nemčiji za 6,1 odstotka, v Franciji za 5,7 odstotka in v Veliki Britaniji za 2,6 odstotka. | Foto: Škoda V Italiji se je v prvih devetih mesecih število prodanih novih avtomobilov povečalo za 17,4 odstotka, v Španiji za 11,5 odstotka, v Nemčiji za 6,1 odstotka, v Franciji za 5,7 odstotka in v Veliki Britaniji za 2,6 odstotka. Foto: Škoda

Nemci na račun poceni financiranj samo septembra kupili skoraj 300 tisoč avtomobilov

Proizvodnja novega BMW serije 5 | Foto: BMW Proizvodnja novega BMW serije 5 Foto: BMW Prodaja novih avtomobilov v Nemčiji je septembra krepko zrasla. Razlog za to so posebne prodajne akcije in poceni financiranje, so sporočili iz nemškega zveznega urada za motorna vozila KBA. Septembra je na nemške ulice zapeljalo skoraj 300 tisoč novih avtomobilov, kar je za deset odstotkov več kot v enakem mesecu lani.

Številke strmo rastejo že drugi mesec zapored. Rast, ki jo je za avgust objavil KBA, je znašala 8,3 odstotka. "Skrajno nizke obrestne mere proizvajalcem in prodajnim posrednikom omogočajo oblikovanje izjemno privlačnih prodajnih paketov, s čimer pritegnejo več zasebnih kupcev," je dogajanje komentiral strokovnjak Ernst&Young Peter Fuss.

Čeprav službena vozila še vedno predstavljajo dve tretjini trga, pa je število vozil, prodanih posameznikom, poskočilo za 22 odstotkov glede na lanski september, medtem ko se je prodaja vozil za službene namene povečala le za štiri odstotke.

Skoraj 20-odstotni popusti sprožili nakupovalno mrzlico

Študija nemškega raziskovalnega inštituta CAR je pokazala na visoke popuste pri prodajalcih, ki so cene na uradnih cenikih spustili za 18,5 odstotka. Vendar pa bi nezaupljivost, ki jo pri nakupih vozil kažejo podjetja, lahko pomenila, da se bliža vrhunec nakupovalne mrzlice, je opozoril Fuss.

Kljub temu pa predsednik nemškega Združenja za avtomobilsko industrijo (VDA) Matthias Wissman vztraja pri napovedi 3,3 milijona na novo registriranih avtomobilov do konca leta, s čimer bo dosežena najvišja letna prodaja v zadnjih sedmih letih.

Do septembra so v Nemčiji prodali 2,56 milijona novih vozil, kar je 6,1 odstotka več kot v enakem obdobju lani. Predsednik nemškega Združenja za avtomobilsko industrijo (VDA) Matthias Wissman napoveduje, da bodo v Nemčiji ob koncu leta zabeležili 3,3 milijona na novo registriranih avtomobilov. | Foto: BMW Do septembra so v Nemčiji prodali 2,56 milijona novih vozil, kar je 6,1 odstotka več kot v enakem obdobju lani. Predsednik nemškega Združenja za avtomobilsko industrijo (VDA) Matthias Wissman napoveduje, da bodo v Nemčiji ob koncu leta zabeležili 3,3 milijona na novo registriranih avtomobilov. Foto: BMW

Prodaja vozil na Kitajskem z največjim pospeškom v treh letih: samo septembra 2,56 milijona vozil

Na kitajskih cestah število vozil vztrajno raste.  | Foto: Reuters Na kitajskih cestah število vozil vztrajno raste. Foto: Reuters Na Kitajskem so septembra zabeležili največji porast prodaje vozil v treh letih. Na največjem avtomobilskem trgu in posledično ključnem za številne avtomobilske proizvajalce so prejšnji mesec prodali 2,56 milijona vozil, kar je 26,1 odstotka več kot v enakem obdobju lani.

Kot sporočilo Kitajskega združenja proizvajalcev avtomobilov povzema AFP, je tako septembrska rast prodaje presegla tudi avgustovsko, ko je prodaja na letni ravni zrasla za 24,2 odstotka na 2,07 milijona vozil.

Rast prodaje vozil na Kitajskem sicer beležijo že zadnjih pet mesecev, najbolj pa se povečuje prodaja osebnih vozil. Vlada je oktobra lani uvedla davčne olajšave za osebna vozila z majhnimi motorji, ukrep pa bo po poročanju AFP nehal delovati čez nekaj mesecev.

Dobre razmere na avtomobilskem trgu potrjujejo tudi polletni rezultati največjega kitajskega avtomobilskega proizvajalca SAIC, ki je v omenjenem obdobju zabeležil 15,06 milijarde juanov (2,02 milijarde evrov) čistega dobička, kar je dobrih šest odstotkov več kot v enakem obdobju lani. | Foto: Reuters Dobre razmere na avtomobilskem trgu potrjujejo tudi polletni rezultati največjega kitajskega avtomobilskega proizvajalca SAIC, ki je v omenjenem obdobju zabeležil 15,06 milijarde juanov (2,02 milijarde evrov) čistega dobička, kar je dobrih šest odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Foto: Reuters

Avtomobilska industrija onstran Atlantika zabeležila znižanje in trg ocenjuje z mešanimi občutki

Ameriški avtomobilski trg | Foto: Reuters Foto: Reuters Prodaja avtomobilov v ZDA se je septembra nekoliko znižala, vendar pa po ocenah analitikov to ni nobena tragedija. Letošnja prodaja naj bi bila vsaj primerljiva z rekordno lansko, ko je bilo prodanih 17,5 milijona vozil.

Ameriški mediji poročajo, da je prodaja letošnjega septembra v primerjavi z lanskim nazadovala za slab odstotek na 1,4 milijona vozil. Vseh dokončnih rezultatov še ni, zato gre za zdaj zgolj za ocene.

To bi pomenilo četrti zaporedni mesec nazadovanja prodaje na letni ravni, vendar pa cene nafte oziroma bencina ostajajo nizke, enako pa velja tudi za obresti, kar obeta podobno dobro prodajo kot lani. Do konca avgusta je bila letošnja prodaja celo za odstotek višja kot v enakem obdobju lani.

BMW je na primer kupcem v ZDA povprečno na vozilo dal za 6.732 dolarjev (6.098,93 evra) spodbud, kar je 44 odstotkov več kot septembra lani. | Foto: BMW BMW je na primer kupcem v ZDA povprečno na vozilo dal za 6.732 dolarjev (6.098,93 evra) spodbud, kar je 44 odstotkov več kot septembra lani. Foto: BMW

BMW Američanom v povprečju ponuja dobrih šest tisoč evrov popusta, raste tudi Cadillac

Prodaja cadillacov je narasla za tri odstotke, prodaja buickov pa za 15 odstotkov. | Foto: Reuters Prodaja cadillacov je narasla za tri odstotke, prodaja buickov pa za 15 odstotkov. Foto: Reuters Avtomobilska podjetja skušajo kupce privabiti z ugodnostmi, septembra so jih na avtomobil povprečno ponudili v višini 3.923 dolarjev. BMW je na primer kupcem povprečno na vozilo dal za 6.732 dolarjev (6.098,93 evra) spodbud, kar je 44 odstotkov več kot septembra lani.

Po do zdaj dostopnih podatkih pa je jasno, da so tudi septembra šli bolje v prodajo veliki in potratni avtomobili. Največji General Motors je septembra letos prodal okrog 250 tisoč vozil, kar je za odstotek manj kot lani.

Prodaja cadillacov je narasla za tri odstotke, prodaja buickov pa za 15 odstotkov.

Američani ne morejo iz svoje kože: navzgor veliki pickupi in športni terenci

Toyoti je prodajo uspelo povečati za 1,5 odstotka na okrog 197 tisoč vozil | Foto: Toyota Toyoti je prodajo uspelo povečati za 1,5 odstotka na okrog 197 tisoč vozil Foto: Toyota Fordu je prodaja od septembra lani padla za osem odstotkov na okrog 205 tisoč vozil. Prodaja majhnih varčnih fiest je padla za skoraj 40 odstotkov, prodaja luksuznih lincolnov pa je narasla za odstotek.

Toyoti je prodajo uspelo povečati za 1,5 odstotka na okrog 197 tisoč vozil. Športni terenci in poltovornjaki so se prodajali za 13 odstotkov bolje, varčni hibridi prius pa za 23 odstotkov slabše.

Fiat Chrysler je doživel nazadovanje prodaje za odstotek na okrog 193 tisoč vozil, vendar pa je prodaja poltovornjakov in kombijev tam skočila za 29 odstotkov. Po dolgem času je malce nazadovala prodaja jeepov.

Nissan je prodajo povečal za pet odstotkov na 128 tisoč vozil, Hondi je prodaja nazadovala za odstotek na okrog 134 tisoč vozil, Volkswagnu pa za osem odstotkov na okrog 24 tisoč.

Na koliko časa pa vi menjate avtomobil?

  • na 3 leta
    8,54 %
    31 glasov
  • na 5 let
    23,42 %
    85 glasov
  • na 10 let
    45,45 %
    165 glasov
  • na več kot 10 let in kupim rabljenega
    18,18 %
    66 glasov
  • nimam svojega avtomobila in komja čakam, da se resno razvije storitev carsharing
    4,41 %
    16 glasov
Oddanih 363 glasov