Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 7. 2016,
9.04

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

Natisni članek

Družinski Avtomoto Opel

Sreda, 6. 7. 2016, 9.04

6 let, 7 mesecev

Opel zafira - poenostavljena kmalu tudi v Sloveniji

Opel zafira – najbolje povezljiv limuzinski kombi v svojem razredu?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50
Opel zafira - prva vožnja prenovljenega modela - fotogalerija | Foto Vinko Kernc

Foto: Vinko Kernc

Za volanom prenovljene zafire, ki jo je Opel od leta 1999 prodal že 2,7 milijona. Preberite, kaj je novega in s čim se bo veliki enoprostorec prikupil tudi slovenskim kupcem.

Poudarki:

- nov prednji del, ki se oblikovno zgleduje po novi astri,

- novi merilniki in osrednji zaslon,

- pogonska ponudba ostaja nespremenjena,

- naročila že sprejemajo, dobave v novembru.

Nič več zafira tourer - zdaj le še zafira

Zafira tretje generacije se je sprva imenovala zafira tourer, ker je Opel nekaj časa hkrati (in še naprej) prodajal drugo generacijo. Temu so naredili konec in po novem tretji generaciji rečejo samo še zafira. Prenove ni težko prepoznati – povsem drugačen prednji del zafire zdaj nosi obraz, močno podoben astrinemu. Najbolj izrazita razlika med njima je zdaj v motorni maski, kjer pri zafiri (ena sama) okrasna letvica optično povezuje in se nadaljuje v žarometih.

Sodobni varnostni sistemi - tudi radarski tempomat

Opel zafira - prva vožnja prenovljenega modela - fotogalerija | Foto: Vinko Kernc Foto: Vinko Kernc

Prednji del zato prinaša zafiri tudi novo tehniko žarometov: tako kot že pri astri sta tudi tu lahko v tehniki LED s samodejno prilagodljivo svetilnostjo glede na razmere na cesti. Za to potrebuje pomoč, ki prihaja v obliki nove generacije kamere opel eye – ta prepoznava vozila spredaj in prilagaja svetilnost snopa žarometov tako, da ne motijo spredaj vozečih ali nasproti prihajajočih voznikov.

Poleg tega se svetilnost žarometov prilagaja tudi nekaterim drugim okoliščinam, med drugim osvetlitvi ovinka, drugačni osvetlitvi v naseljih, pa tudi vožnji v državah, kjer vozijo po levi strani ceste. Vsega skupaj je vzorcev osvetlitve devet.

Opel eye tega prepoznava več prometnih znakov kot do zdaj, opozarja (vidna in zvočna opozorila) na premajhno varnostno razdaljo in nad 60 kilometri na uro opozarja na nenamerno zapuščanje prometnega pasu. V paketu varnosti je spredaj še eno novo tipalo – radar, ki omogoča sledenje spredaj vozečemu vozilu z enako hitrostjo.

Radarski tempomat deluje v kombinaciji z ročnim menjalnikom med 30 in 180 kilometri na uro, v kombinaciji s samodejnim pa od mirovanja do največje hitrosti. Po potrebi se za vozilom (gneča, semafor) tudi zaustavi; v tem primeru mora voznik z dotikom plina le nakazati, da želi spet speljati, takrat pa znova upravljanje plina prevzame sistem radarskega tempomata. | Foto: Vinko Kernc Radarski tempomat deluje v kombinaciji z ročnim menjalnikom med 30 in 180 kilometri na uro, v kombinaciji s samodejnim pa od mirovanja do največje hitrosti. Po potrebi se za vozilom (gneča, semafor) tudi zaustavi; v tem primeru mora voznik z dotikom plina le nakazati, da želi spet speljati, takrat pa znova upravljanje plina prevzame sistem radarskega tempomata. Foto: Vinko Kernc

 

Merilniki in osrednji zaslon: oblikovna in tehnična sprememba kokpita

Opel zafira - prva vožnja prenovljenega modela - fotogalerija | Foto: Vinko Kernc Foto: Vinko Kernc

V notranjosti je zafira dobila lepši in manj okoren volanski obroč ter nove merilnike. Ti so zdaj spet črni in beli, pa tudi informacijski zaslon ni več (med vožnjo včasih moteče) rdeče-črn, meniji na njem pa so enaki kot pri novi astri. Oblikovno in tehnično največja novost kokpita pa je 7-palčen osrednji zaslon, ki je nameščen nekoliko nižje in ki je hkrati odnesel precej gumbov.

V povezavi s tem, za dotik občutljivim zaslonom, sta tudi nova informacijsko-zabavna sistema, serijski intellilink R 4.0 in intellilink navi 950. Prvi že povezuje pametne telefone (apple carplay in android auto, ta bo v Sloveniji na voljo pozneje) in ima vhod USB ter vmesnik bluetooth, drugi pa vključuje še navigacijski sistem z zemljevidi celotne Evrope. | Foto: Vinko Kernc V povezavi s tem, za dotik občutljivim zaslonom, sta tudi nova informacijsko-zabavna sistema, serijski intellilink R 4.0 in intellilink navi 950. Prvi že povezuje pametne telefone (apple carplay in android auto, ta bo v Sloveniji na voljo pozneje) in ima vhod USB ter vmesnik bluetooth, drugi pa vključuje še navigacijski sistem z zemljevidi celotne Evrope. Foto: Vinko Kernc

Onstar: za povezljivost vseh sedmih potnikov v splet

Opel zafira - prva vožnja prenovljenega modela - fotogalerija | Foto: Vinko Kernc Foto: Vinko Kernc

Pri Oplu pravijo, da je prenovljena zafira najbolje povezljiv avtomobil v svojem razredu. Precej k temu prinese tudi sistem onstar, ki med drugim omogoča povezovanje do 7 naprav prek dostopne točke Wi-Fi. Vgrajena kartica SIM omogoča hitro povezovanje s spletom preko omrežja LTE, zunanja antena pa povečuje doseg.

Onstar, ki v Slovenijo prihaja letošnjo jesen (a žal pri nas sprva povezljivost Wi-Fi še ne bo na voljo), poleg povezovanja v splet med drugim ponuja še klic reševalne službe, diagnostiko vozila, iskanje vozila v primeru kraje, pomoč operaterja v njegovem jeziku 24 ur na dan, a tudi zasebnost, kar pomeni, da skrije lokacijo vozila, razen v primeru trčenja (proženje varnostnih blazin).

V preostalem zafira ohranja dosedanje lastnosti in prednosti, vključno s prostornostjo in z domiselno prilagodljivostjo notranjosti, pa seveda tudi z bogato motorno paleto, ki poleg bencinskih in dizelskih vključuje tudi motorje, prilagojene na delovanje na plin v obeh komercialnih različicah, LPG in CNG. | Foto: Vinko Kernc V preostalem zafira ohranja dosedanje lastnosti in prednosti, vključno s prostornostjo in z domiselno prilagodljivostjo notranjosti, pa seveda tudi z bogato motorno paleto, ki poleg bencinskih in dizelskih vključuje tudi motorje, prilagojene na delovanje na plin v obeh komercialnih različicah, LPG in CNG. Foto: Vinko Kernc

Katera sprememba se vam zdi na prenovljeni zafiri najpomembnejša?

  • videz prednjega dela
    56,25 %
    63 glasov
  • tehnika žarometov
    16,07 %
    18 glasov
  • merilniki
    11,61 %
    13 glasov
  • osrednji zaslon s pripadajočo tehniko
    16,07 %
    18 glasov
Oddanih 112 glasov

 

Ne spreglejte