Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Petek,
10. 2. 2012,
20.42

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Kia Športni Avtomoto

Petek, 10. 2. 2012, 20.42

7 let, 12 mesecev

Track’ster – avto, ki želi biti podoben buldogu

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Kijini oblikovalci so razkrili atraktivni koncept 3-vratnega soula, s katerim namigujejo, kako bi v prihodnosti bil videti njihov urbani crossover model. Atraktivni obliki streže 250 "konj" ...

Avtomobilska podoba buldoga?

"Ideja je bila narediti track’sterja, ki bi bil videti hudo, kot na primer buldog," so besede, s katerimi je razkritje koncepta pospremil Tom Kearns, vodja oblikovanja v Kijini ameriški podružnici ter dodal: "Ampak vozilo mora obenem biti tudi prepoznavno. Želeli smo ga umestiti v resnični svet, da bodo ljudje takoj vedeli, da gre za soula, resda veliko bolj izstopajočega. Mora biti dovolj drzen, tako da spremeni dojemanje ljudi o tem, kakšna bi lahko bila športna kia."

Dirkaški detajli in ''peklensko oranžna'' barva

Da bi track’ster zares izpolnjeval svoje poslanstvo, so mu oblikovalci namenili vpadljivo belo-oranžno barvno kombinacijo, poimenovano kar "peklenska oranžna". Agresivni videz dopolnjujejo tudi iz ogljikovih vlaken izdelano mrežasto rešeto zajetnih dimenzij, pa LED-luči z aluminijastimi obrobami in 19-palčna platišča z gumami Michelin Pilot Sport PS2 (spredaj 245/40 R19, zadaj pa 285/35 R19) ter 14-palčni prisilno hlajeni Brembo zavorni koluti. Zares dirkaško pa je videti tudi zadek vozila, na katerem se bohotita dve ločeni izpušni cevi. V oči pa padejo še karbonski oranžni pragovi, ki se na bokih raztezajo kot podaljšek odprtine za hlajenje zadnjih zavornih diskov. "Nabildani" podobi, ki morda res nekoliko spominja na prej omenjenega štirinožnega predstavnika, pa piko na i dodaja še širina vozila, slednja je s svojimi 192 centimetri kar za 10 centimetrov širša od običajnega soula.

Dvosedežnik

Tudi track’sterjeva notranjost ne skriva športnih ambicij. Atletsko počutje naj bi tudi tu poudarjali v oranžno in granitno sivo odeti sedeži ter vratne obloge. Poleg športno velikih merilnikov pa se na vrhu sredinske konzole nahajajo še tisti, ki sporočajo podatke o temperaturi olja in napetosti akumulatorja. Največjo spremembo v primerjavi z običajnim modelom soul pa notranjost koncepta ponuja za prednjima sedežema, kjer ni več zadnje klopi. Namesto nje se tam v treh ločenih predalih nahaja dirkalna oprema (čelada, obleke, rokavice), nujna reševalna oprema in orodje ter nad predali še rezervno kolo.

250 ''konj'' in štirikolesni pogon

Da track’ster po naključju ne bi veljal samo za buldoga, ki veliko laja in nič ne grize, skrbijo 2,0-litrski turbo bencinski motor s 184 kilovati, 6-stopenjski ročni menjalnik, športno vzmetenje in elektronsko krmiljen štirikolesni pogon.

Ne spreglejte