SiolNET. Avtomoto Novice
1,84

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Tesla model S plaid

Tesla s 1.020 "konji": znane cene, prva kmalu proti Sloveniji

1,84

termometer

Tesla model S plaid |  | Foto: Tesla
Foto: Tesla

Po več kot letu dni od predstavitve čez lužo bo v Slovenijo zapeljal Teslin model S plaid, avtomobil z najhitrejšimi pospeški med vsemi serijsko proizvedenimi vozili. To različico avtomobila poganjajo trije elektromotorji z rotorji, prevlečenimi s karbonskimi vlakni. Končna moč se ustavi pri 1.020 "konjih", avto pospeši do "stotice" v 2,1 sekunde in doseže maksimalno hitrost 322 kilometrov na uro. Cena za teslo S plaid se v Sloveniji začne pri 141 tisoč evrih in že so dobili prvo naročilo. Avtomobil bo pri nas decembra.

Da so pri Tesli lahko izdelali avto s takšnimi zmogljivostmi, v svoj največji model S niso le namestili močnejših elektromotorjev. Za hlajenje treh elektromotorjev skrbi dvojna količina hladilnikov, zato je mogoče večkratno zaporedno pospeševanje. Norim obljubam sledi končna hitrost 322 km/h z ustreznim kompletom platišč in pnevmatik, ki so drugačne kot pri običajnih različicah.

Nova tesla tudi s posebnim zgoraj odrezanim volanom. | Foto: Tesla Nova tesla tudi s posebnim zgoraj odrezanim volanom. Foto: Tesla Še vedno 600-kilometrski domet

Kot navajajo pri Tesli, je domet najzmogljivejše tesle okroglih 600 kilometrov. K temu pripomoreta zajetnejši baterijski sklop in rekordno nizek 0,208 Cd koeficient zračnega upora. Teslini inženirji so naredili korak naprej tudi na področju polnjenja, ob polnjenju na ultrahitri polnilnici se v 15 minutah domet poveča za 300 kilometrov.

Ob prenovi modela S je Tesla v notranjosti pripravila pomembno novost. Poleg novega zaslona na dotik so odrezali zgornji del volana in že ob sami predstavitvi modela poskrbeli za precej razburjenja. Z vidika zakonodaje tak volan ni sporen, zato bo tudi slovenski plaid opremljen z zgoraj odrezanim volanom. Kako se takšen volan obnese v praksi, še ne vemo, bo pa to prvi primer pri nas, ko bo imel avto zgoraj odrezan volan.

Tesla model S plaid | Foto: Tesla Foto: Tesla

Tesla model S plaid | Foto: Tesla Foto: Tesla

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin