SiolNET. Avtomoto Novice
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Teden mobilnosti: ne dogaja se le v Ljubljani, kaj nudijo druge občine?

1

termometer

V Evropskem tednu mobilnosti v Sloveniji ne sodeluje le prestolnica, ampak še 31 dodatnih občin. Pripravili bodo preventivno-informativna srečanja, ponekod tudi predloge trajnih ukrepov zaprtja ulic.

Teden mobilnosti se ne dogaja samo v Ljubljani!

Medtem ko se v javnosti največ govori o ljubljanskem delu tedna mobilnosti, po katerem se bo za ves promet, izvzeti bodo mestni avtobusi in taksiji, zaprl del Slovenske ceste, se z dvanajstim evropskim projektom ukvarja skupno 32 slovenskih občin.

Poteze manjših občin sicer večinoma ne bodo tako velikopotezne, a na dolgoročni rezultat aktivnosti za okolju in našemu zdravju bolj prijazne vsakodnevne prometne navade, imajo lahko tudi te pomembne vplive.

V spodnji razpredelnici smo poudarili nekaj najbolj zanimivih akcij in ukrepov, ki jih občine med 16. in 22. septembrom pripravljajo. Nekatere bodo poskusno zaprle dele središča ali posamezne ulice namenile kolesarjem, veliko aktivnosti pa skoraj vse občine vlagajo v izobraževanje najmlajših (akcije v vrtcih in osnovnih šolah), občanom bodo predstavili avtomobilsko tehnologijo električnih in hibridnih vozil, nekatere občine bodo ponujale brezplačne najeme koles in predstavljali alternativna električna kolesa, paša za oči bodo tudi prikazi intervencijskih vozil policije in gasilcev.

Teden mobilnosti se torej ne dogaja samo v Ljubljani. Navsezadnje smo prvo okoljevarstveno cono v središču mesta lani dobili v Mariboru, dolgoročno pa bo teden mobilnosti svoj smisel dobil le ob trudu vseh vpletenih. Velikih in majhnih mest, urbanega in podeželskega okoliša.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin