Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Nedelja,
30. 9. 2018,
22.00

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,78

1

Natisni članek

promet promet Postani boljši voznik

Nedelja, 30. 9. 2018, 22.00

5 let, 6 mesecev

Ste na ulici že kdaj naredili prometni zamašek? #video

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,78

1

Se vam je kdaj že zalomilo bočno parkiranje in ste na ulici naredili prometni zamašek ali pa ste se sami znašli za podobno manj spretnim voznikom? Stransko parkiranje je eden osnovnih vozniških manevrov, ki pa ga vsi ne obvladajo. Kako nam lahko pomaga tehnika?

Pri stranskem parkiranju največ štejejo praksa in vozniške izkušnje, s štirimi osnovnimi koraki pa je mogoče poenostaviti ključne točke takega osnovnega prometnega manevra in se na natrpanih ulicah izogniti daljšim čakalnim vrstam.

Koliko prostora potrebujemo? Odvisno od spretnosti voznika in tega, ali bo pripravljen v primeru malo prostora vztrajno večkrat premikati avtomobil naprej in nazaj.

Štirje osnovni koraki:

  1. Avtomobil ustavimo vzporedno z vozilom, ki je parkirano pred našim prostorom za parkiranje. Zadnja kolesa poravnamo z zadnjim delom tega vozila.
  2. Volan zavijemo do skrajne lege v smeri proti pločniku oziroma parkirnemu mestu. Dokler se notranje kolo našega avtomobila ne poravna z zunanjim kolesom parkiranega vozila B (kolo na strani ulice), počasi vozimo vzvratno. Takrat začnemo poravnavati volan in se še naprej pomikamo vzvratno.
  3. Ko je naše zunanje kolo vzporedno z zunanjim kolesom parkiranega vozila, začnemo volan obračati v nasprotno smer.
  4. Svoje vozilo s tem parkiramo vzporedno ob ulico in ga poskušamo kar najbolj približati pločniku in umakniti s ceste.

S senzorji in vzvratno kamero je veliko lažje parkirati

Danes moderna oprema v avtomobilih močno olajša parkiranje. Osnovni pripomoček so parkirni senzorji, ki nam natančno povedo, kako daleč smo od parkiranih vozil in ali se je še varno pomikati v določeno smer. Nadgradnja senzorjev je vzvratna kamera, ki lahko z narisanimi črtami kaže našo pot glede na položaj koles. Tako lahko parkiramo še bolj natančno.

Avtomobilski proizvajalci pa so zelo izpopolnili tudi sisteme samodejnega parkiranja. V našem videu smo prikazali stransko parkiranje s pomočjo od enega takih sistemov, ki najprej poišče ustrezen prostor, nato pa prevzame nadzor nad volanom in ga samodejno vrti.

Voznik drži gumb, avto parkira sam

Novi ford focus bo v Slovenijo prinesel enega najbolj naprednih sistemov. Po začetku postopka tam voznik le še pritiska na gumb, medtem pa avto samodejno upravlja volan in tudi menjalnik ter parkira dobesedno sam. Podobno rešitev smo v Ljubljani preizkusili tudi že s premium vozili, na primer mercedes-benzom razreda S.
Ne spreglejte