Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 6. 2011,
11.16

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 1. 6. 2011, 11.16

8 let

Slovensko podjetje Hidria na promociji v Bruslju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V okviru evropske pobude za zelene avtomobile je Bruselj gostil dogodek, namenjen promociji najsodobnejših tehnologij za zeleno mobilnost. Iz Slovenije se je na dogodku predstavila Hidria.

Iztok Seljak: "Zeleni električni avtomobili niso samo prihodnost, ampak sedanjost"

Dogodek pa je poleg najsodobnejših tehnologij za zeleno mobilnost namenjen tudi osveščanju glede nujnosti zmanjševanja izpustov v vsakdanjem cestnem prometu. O pomenu zelene avtomobilske prihodnosti in sedanjosti pa je v političnem središču Evropske unije spregovoril predsednik poslovodnega odbora Hidrie Iztok Seljak: "Zeleni električni avtomobili niso samo prihodnost, ampak sedanjost, kar dokazujemo danes, za njihov resnični preboj pa so potrebne visokotehnološke rešitve, predvsem na samem električnem pogonu."

Hidria prisotna v večini predstavljenih vozil

Po besedah Iztoka Seljaka se je Hidria "pozicionirala" kot vodilna v Evropi na sestavnih delih in rešitvah za sam električni motor, ki bo poganjal zelena vozila v prihodnosti. V večini vozil, ki so bila razstavljena v Bruslju, so po Seljakovih navedbah tudi Hidriine rešitve. Hidria se je na razstavnem prostoru predstavila z lamelami za hibridne in električne avtomobile.

Lamele za maksimalne izkoristke elektromotorjev

Lamele za električna in hibridna vozila, ki jih Hidria s posebnimi tehnologijami štancanja in spajanja statorskih in rotorskih paketov proizvaja v Sloveniji, Nemčiji in na Madžarskem, zagotavljajo maksimalne izkoristke elektromotorjev, pojasnjujejo v tem slovenskem podjetju.

V EU ustvarja približno četrtino izpustov CO2

Promet v EU ustvarja približno četrtino izpustov CO2, zato se po navedbah Hidrie tako gospodarstvo kot tudi vodilne evropske institucije zavedajo, da bo evropska industrija v prihodnosti morala izbrati nov pristop, zasnovan na čistih in energetsko učinkovitih vozilih.

Do leta 2030 že 1,6 milijarde vozil

Število vozil v svetu se bo po napovedih do leta 2030 povečalo z 800 milijonov na 1,6 milijarde, zato bo po navedbah Hidrie treba spremeniti tehnologijo, da bo dolgoročno mogoče zagotovili trajnostno mobilnost in pri tem izpolniti cilj zmanjšanja izpustov v prometu.

V letu 2030 naj bi tržni delež električnih vozil dosegel 30 odstotkov

Študije napovedujejo, da bodo kratko- in srednjeročno motorji z notranjim izgorevanjem verjetno ohranili prevladujoči položaj v proizvodnji vozil, vendar se bo tržni delež prodaje električnih vozil med novimi vozili povzpel z enega do dveh odstotkov v letu 2020 na 11 do 30 odstotkov v letu 2030. Za hibridna vozila je napovedan delež dveh odstotkov za leto 2020 in od pet do 20 odstotkov do leta 2030, so še pojasnili v Hidrii. Evropska pobuda za zelene avtomobile se je začela izvajati novembra 2008 kot del evropskega načrta za oživitev gospodarstva.

Ne spreglejte