SiolNET. Avtomoto Novice
4,64

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Droni kot sredstvo nadzora nad prometom

Skrito pred vozniki: tak nadzor uvaja nemška policija #video

4,64

termometer

policija dron
Droni postajajo učinkovito sredstvo policije za nadzor prometa. Foto: policija

Nemška policija je nazorno pokazala prednosti pri nadzoru prometa z droni. Tokrat so se osredotočili na spoštovanje varnostne razdalje pri voznikih tovornjakov.

helikopter slovenska policija Novice To je nov zmogljivi helikopter slovenske policije #foto #video

Droni postajajo tudi učinkovito sredstvo pri nadzoru prometa. Pogled s ptičje perspektive ima dodatne prednosti, obenem pa so droni visoko v zraku pred očmi voznikov skriti. Nemška policija je v nekaj urah pri Frankfurtu ujela 20 voznikov tovornjakov, ki niso spoštovali predpisane varnostne razdalje.

policija dron Foto: policija Iz zraka opazili prekrškarja, tri kilometre naprej so ga ustavili

Prek neposredne povezave z dronom so policisti na zaslonu spremljali promet na avtocesti A2. Kot je razvidno z videa, so pri tem ujeli enega izmed voznikov tovornjakov. Na tem odseku bi morala biti varnostna razdalja med tovornjaki 50 metrov, ta pa je vozil manj kot 30 metrov za tovornjakom pred njim.

Policist ob zaslonu je patrulji javil opis tovornjaka in tri kilometre naprej so mu na počivališču ob avtocesti že pokazali posnetke ter mu izrekli globo.

Nadzor z droni tudi v Španiji in Franciji, kaj pa Slovenija?

Letos poleti smo uvedbo policijskih dronov napovedali tudi v Španiji. Skupno bodo Španci uporabili 11 dronov. Ti lahko na višini 120 metrov z enim paketom baterij lebdijo do dve uri. Pri tem lahko zaznajo prekrškarje, ki so oddaljeni do 500 metrov.

Droni so namenjeni za uporabo na avtocestah, zaradi njihove kompaktnosti pa jih lahko uporabijo tudi na drugih manjših cestah. Niso opremljeni s sistemom za zaznavo hitrosti, opazili pa bodo lahko nekatere druge prekrške, med drugim prehitevanje prek polne črte. V tem primeru bo dron poslal informacijo policijski patrulji na tleh, ta pa bo lahko ustavila voznika.

Pilotni nadzor prometa z droni so med drugimi izvajali tudi že Francozi. V Sloveniji takih rešitev še ni, saj za nadzor prometa občasno uporabljajo le klasične helikopterje.

Slovenska policija pravi, da drone šele uvaja v svoje delo. Trenutno jih za področje varnosti v cestnem prometu testirajo in jih uporabljajo za pomoč pri ogledih krajev prometnih nesreč.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 9
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin