Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
28. 9. 2016,
11.47

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

2

Natisni članek

Opel OnStar prometna nesreča

Sreda, 28. 9. 2016, 11.47

6 let, 7 mesecev

Oplova povezljivost s sistemom OnStar tudi rešuje življenja

Prometna nesreča: namesto voznika reševalce na pomoč kliče avtomobil

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

2

V Sloveniji že slabo leto deluje sistem eCall, ki v primeru nesreče samodejno kliče reševalce. Ti se lahko precej hitreje odzovejo in začnejo reševalno akcijo. Opel sistem nadgrajuje z lastno storitvijo OnStar, kjer vozniku operaterji v živo pomagajo pri vožnji, sistem pa omogoča tudi upravljanje z nekaterimi funkcijami vozila na daljavo.

V primeru hujše prometne nesreče bo reševalno akcijo samodejno aktiviral sistem eCall. V Evropi bo v vseh novih avtomobilih obvezen od leta 2018 naprej. | Foto: dolenjskanews.com V primeru hujše prometne nesreče bo reševalno akcijo samodejno aktiviral sistem eCall. V Evropi bo v vseh novih avtomobilih obvezen od leta 2018 naprej. Foto: dolenjskanews.com

V Sloveniji že od začetka lanskega decembra deluje sistem eCall, ki je namenjen samodejnemu klicu reševalnim službam v primeru prometne nesreče. Na upravi RS za zaščito in reševanje letno prek številke 112 sprejmejo od 500 do 600 tisoč klicev, na 90 odstotkov klicev pa se odzovejo v šestih sekundah, pravi njihov predstavnik Boštjan Tavčar.

Sistem se aktivira, ko se sprožijo zračne blazine

Slovenska Uprava za zaščito in reševanje ima trenutno sklenjeno pogodbo z dvema avtomobilskima znamkama. Med temi je tudi Opel, ki je začel v svoje nove avtomobile v Evropi pred enim letom vgrajevati sistem OnStar. Ta poskrbi za neposredno telefonsko povezavo avtomobila z Oplovim klicnim centrom v angleškem Lutonu.

Če gre za klic v sili (klic se samodejno sproži v primeru prometne nesreče, kjer se sprožijo varnostne blazine) in operater ne more navezati stika z voznikom ponesrečenega avtomobila, prek sistema 112 v Sloveniji nemudoma sproži reševalno akcijo. Sistem seveda omogoča podatek o lokaciji nesreče in tudi zadnji smeri vožnje.

Sistem OnStar ima tri gumbe. Klic v sili lahko sproži tudi voznik, največkrat pa je aktiviran modri gumb za povezavo s klicnim centrom. | Foto: Opel Sistem OnStar ima tri gumbe. Klic v sili lahko sproži tudi voznik, največkrat pa je aktiviran modri gumb za povezavo s klicnim centrom. Foto: Opel

Samodejni sistem je veliko hitrejši od očividcev ali ponesrečencev

"Nekaj klicev v sili smo prek sistem eCall že prejeli. Enega na primer tudi pri masovni prometni nesreči pri avtocesti Podnanosu, ko je bila gosta megla. V povprečju avtomobil reševalce pokliče od dve do štiri minute prej kot to stori prvi očividec ali udeleženec prometne nesreče," prednosti novega sistema, ki bodo v novih avtomobilih v Evropi obvezni leta 2018, razlaga Tavčar.

Poleg osnovnega klica v sili ponuja Oplov sistem tudi pomoč pri diagnostiki vozila, na daljavo je avtomobil mogoče zakleniti in preprečiti nadaljnjo vožnjo v primeru kraje. Operater v Angliji bo slovenskim voznikom lahko pomagal tudi s praktičnimi nasveti, na daljavo bo na primer v navigacijski sistem tudi naložil želeno destinacijo. Vsi klici in prenosi podatkov se opravljajo prek dodatne kartice SIM v vozilu.

Opel je v operativnem centru v Lutonu že zaposlil tudi več Slovencev, ki pomagajo slovenskim voznikom oplom. | Foto: Opel Opel je v operativnem centru v Lutonu že zaposlil tudi več Slovencev, ki pomagajo slovenskim voznikom oplom. Foto: Opel

V Lutonu govorijo tudi slovensko

V Lutonu deluje že 2.500 operaterjev, med katerimi je tudi že več Slovencev. Vsi operaterji dnevno sprejmejo okrog pet milijonov klicev. Na mesec na daljavo vnesejo štiri milijone destinacij, sistem mesečno poskrbi za 156 tisoč odklepanj ali zaklepanj na daljavo in podobno. Operaterji so voznikom na voljo ves čas v dnevu. Vsak govori vsaj dva ali tri jezike, vsi govorijo angleško. Če slovenski operater ni na voljo in voznik noče čakati, se lahko z operaterji pogovarja v angleščini.

Kakšna bo cena sistema OnStar?

Sistem OnStar bo na voljo le za nove modele Opla in bo kot doplačilo stal 490 evrov. Višji paketi opreme imajo sistem že vključen v ponudbi. Takih je približno četrtina vseh slovenskih novih oplov in četrtina novih aster, pravi Borut Gazvoda, direktor uvoznika znamke Opel v Sloveniji.

Prvo leto uporabe bo naročnina brezplačna, pozneje pa bo treba letno zanjo plačati slabih 100 evrov oziroma slabih 10 evrov mesečno.

Sistem trenutno deluje v 32 državah, med katerimi pa za zdaj z izjemo Slovenije ni držav bivše Jugoslavije.

Video: Sredi Škotske smo poklicali v mednarodni klicni center v Angliji in se pogovarjali po slovensko

Kaj še ponuja sistem OnStar?

Stikalo zasebnosti (Privacy Button) vozniku ponuja popolno prekinitev komunikacije, vključno z zatemnitvijo lokacijske informacije o vozilu. | Foto: Opel Stikalo zasebnosti (Privacy Button) vozniku ponuja popolno prekinitev komunikacije, vključno z zatemnitvijo lokacijske informacije o vozilu. Foto: Opel S tem sistemom avtomobil dobi tudi funkcijo zmogljive dostopne točke Wi-Fi (ta funkcija v Sloveniji še ne deluje) z možnostjo hkratne povezave do sedmih naprav in aplikacij, ki delujejo na osnovi hitrega prenosa podatkov v mobilnem omrežju zadnje generacije (4G LTE).

OnStar je podprt s satelitsko komunikacijo, ki ima funkcijo določanja lokacije vozila.

Sistem v primeru nesreče samodejno sproži klic na pomoč ne glede na to, ali voznik zmore to storiti sam ali ne.

Vozniku je v primeru prometne nesreče, okvare ali kakšne druge težave 24 ur na dan in vse dni v letu na voljo komunikacijski center z glasovno in podatkovno povezavo, tudi v slovenščini.

Shema delovanja klica na pomoč pri komunikacijskem sistemu OnStar: opozorilo na nesrečo je po tem, ko senzorji zaznajo trk oziroma ko se sproži vsaj ena izmed varnostnih zračnih blazin, poslano povsem samodejno. Po prejetem samodejnem sporočilu operater v nadzornem centru pokliče vozilo in ugotovil, ali je treba na kraj nesreče poslati pomoč. Če ob klicu ni odziva, na kraj nesreče nemudoma napotijo reševalce. Lokacijo vozila določijo s pomočjo satelita. Voznik lahko klic na pomoč prekine v primeru manjše nesreče. | Foto: Opel Shema delovanja klica na pomoč pri komunikacijskem sistemu OnStar: opozorilo na nesrečo je po tem, ko senzorji zaznajo trk oziroma ko se sproži vsaj ena izmed varnostnih zračnih blazin, poslano povsem samodejno. Po prejetem samodejnem sporočilu operater v nadzornem centru pokliče vozilo in ugotovil, ali je treba na kraj nesreče poslati pomoč. Če ob klicu ni odziva, na kraj nesreče nemudoma napotijo reševalce. Lokacijo vozila določijo s pomočjo satelita. Voznik lahko klic na pomoč prekine v primeru manjše nesreče. Foto: Opel Z aplikacijo, nameščeno na pametnem telefonu, se lahko voznik z vozilom poveže tudi na daljavo in po potrebi pridobi podatke o vozilu (raven motornega olja, tlak v pnevmatikah …) ali zaklene oziroma odklene vozilo na daljavo, sproži hupo ali utripanje luči, prenese destinacije v navigacijsko napravo, pridobi podatke o lokaciji vozila in nastavlja dostopne točke Wi-Fi v vozilu.

V primeru kraje vozila je prek sistema OnStar mogoče na daljavo vklopiti zaporo zagona in blokado delovanja motorja. Z lokacijsko informacijo je na željo lastnika sistem lahko v pomoč policistom pri iskanju ukradenega vozila.

Ne spreglejte