Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
5. 4. 2024,
8.13

Osveženo pred

3 tedne, 3 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03

Natisni članek

Carlos Tavares električni avtomobili Stellantis

Petek, 5. 4. 2024, 8.13

3 tedne, 3 dni

Carlos Tavares o izzivih električnih avtomobilov

Predsednik odločno: Baterije bo treba zmanjšati za polovico

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03
Peugeot e-3008 | Peugeot 3008 je vozilo z nove platforme STLA medium, ki omogoča vgradnjo tako električnih kot klasičnih motorjev. | Foto Peugeot

Peugeot 3008 je vozilo z nove platforme STLA medium, ki omogoča vgradnjo tako električnih kot klasičnih motorjev.

Foto: Peugeot

Predsednik avtomobilskega koncerna Stellantis pričakuje, da bodo maso baterij električnih avtomobilov v desetih letih zmanjšali za polovico, potenciala vodika kot alternativnega vira energije pa v avtomobilih za zdaj še ne vidi.

Carlos Tavares, predsednik Stellantisa | Foto: Reuters Carlos Tavares, predsednik Stellantisa Foto: Reuters Predsednik Stellantisa Carlos Tavers je izpostavil po svojem mnenju ključne izzive za razvoj elektromobilnosti v naslednjem desetletju. Tavares ključno priložnost vidi v zmanjšanju mase baterij, kar bi pomenilo tudi manj potrebnih materialov za njihovo gradnjo. Tak preboj je mogoče doseči s tehnološkim in kemičnim napredkom, prav tako z večjo energijsko gostoto obstoječih baterij. Za enako kapaciteto energije so v tem primeru lahko baterije ustrezno manjše.

"Baterije bo treba zmanjšati za 50 odstotkov. Danes potrebuje baterija za doseg 400 kilometrov okrog 500 kilogramov materialov več, kot bi jih potrebovali za klasični avtomobil," meni Tavares, ki tako zmanjšanje mase pričakuje v naslednjih desetih letih.

Stellantisov Peugeot nagovarja z velikimi baterijami

Ena od obstoječih rešitev so že baterije tipa LFP, ki na primer ne potrebujejo kobalta. Evropski proizvajalci se jim za zdaj še večinoma izogibajo. Stellantis (enako tudi Renault) poskuša električna vozila širši javnosti približati z zelo velikimi baterijami. Peugeot 3008 bo imel baterijo v največji kapaciteti približno četrtino večjo, kot jo ima primerljiva tesla model Y.

Taveres je na Stellantisovem forumu, ki so ga letos po izstopu iz organizacije ACEA (Združenje evropskih avtomobilskih proizvajalcev) organizirali drugič, spregovoril tudi o vodiku.

"Bojim se, da je dostopnost za vodik trenutno velika težava. Stroški za vodik so izjemno visoki. Za bližnjo prihodnost to zagotovo ne bo rešitev za vsakodnevne voznike, izjema so lahko flote podjetij in velikih korporacij," pravi Tavares.

Ne spreglejte