Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Nedelja,
22. 10. 2023,
21.39

Osveženo pred

6 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

Natisni članek

Avstrija svetovno prvenstvo reli

Nedelja, 22. 10. 2023, 21.39

6 mesecev, 1 teden

Svetovno prvenstvo v reliju

Pet ur vožnje iz Ljubljane: Avstrijci gostijo spektakel

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80
Reli SP Avstrija | Foto Red Bull

Foto: Red Bull

Konec tedna bo na severu Avstrije potekal del predzadnjega relija za svetovno prvenstvo, kjer so si organizacijske moči razdelile Češka, Nemčija in Avstrija. Štart v Pragi, središče v nemškem mestu Passau pri Münchnu.

Avtomobilski navdušenci so tudi v Sloveniji pred dnevi pozdravili uradni koledar svetovnega prvenstva v reliju za leto 2024. Del koledarja bo spet Hrvaška, ki bo gostila četrti reli prihodnje sezone. Ta se bo začela v Monte Carlu, nadaljevala na Švedskem, nato sledi reli Safari v Keniji – tokrat spet okrog tradicionalnega velikonočnega termina. Karavana bo nato prispela na Hrvaško, kjer bo reli od 18. do 21. aprila.

Take prizore bomo na Hrvaškem videli tudi leta 2024. | Foto: Red Bull Take prizore bomo na Hrvaškem videli tudi leta 2024. Foto: Red Bull

Kalle Rovanpera je na dobri poti, da ubrani lanski naslov svetovnega prvaka. | Foto: Guliverimage Kalle Rovanpera je na dobri poti, da ubrani lanski naslov svetovnega prvaka. Foto: Guliverimage Avstrija po 50 letih spet gosti SP v reliju

Že čez nekaj dni pa se bo svetovno prvenstvo spet močno približalo Sloveniji. Od četrtka do nedelje bo potekal reli Central Europe, predzadnji v letošnji sezoni. To bo zanimiv poskus organizacije relija v kar treh različnih državah, in sicer na Češkem ter v Nemčiji in Avstriji. Štart relija bo gostila Praga, središče s servisno cono pa bo nemško mesto Passau. Ta leži 400 kilometrov od Ljubljane.

V petek bodo hitrostne preizkušnje na Češkem, v soboto pa nato reli pripelje tudi v Avstrijo. Omenjeni Passau je tik ob nemško-avstrijski državni meji, sobotne tri različne preizkušnje (vse se vozijo po dvakrat) pa so čez mejo v Avstriji. Od Ljubljane so podobno kot Passau oddaljene približno pet ur vožnje z avtomobilom. Nedeljski del relija nato gosti Nemčija, kjer bo v Passauu tudi cilj.

Naši severni sosedi letos praznujejo 50-letnico relija Alpenfahrt, ki je leta 1973 sestavljal sploh prvo uradno svetovno prvenstvo v reliju.

Med proizvajalci je Toyota že potrdila naslov svetovnega prvaka, med vozniki se ta nasmiha njihovemu dirkaču Kalleju Rovanperi. Dva relija pred koncem sezone ima 31 točk prednosti pred moštvenim kolegom Elfynom Evansom. 

Ne spreglejte