Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
19. 12. 2023,
22.39

Osveženo pred

4 mesece, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

Natisni članek

Izbor Slovenski avto leta 2024 Slovenski avto leta 2024

Torek, 19. 12. 2023, 22.39

4 mesece, 1 teden

Izbor Slovenski avto leta 2024

Slovenski avto leta 2024 - podrobneje o petih finalistih

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98
Slovenski avto leta 2024 | Foto Ciril Komotar

Foto: Ciril Komotar

Na letališki stezi v Šoštanju smo zbrali vseh pet finalistov izbora Slovenski avto leta. Med njimi so zanimive razlike in posebnosti. Dizelski motor bi iskali zaman, prednost je v hibridih in polni elektriki. Prvič v finalu tudi kitajski avtomobil, le eden med finalisti pa je "čistokrvni" evropski avtomobil. Za finalista bi bilo treba v Sloveniji odšteti vsaj 26 tisoč evrov. Kateri je vaš favorit? Glasujte in se potegujte za mikavne nagrade.

Vseh pet finalistov smo zapeljali na stezo letališča Šaleškega aerokluba. To je tistih 700 metrov letališko grobega asfalta, kjer smo spomladi iz ničle zapodili teslo model S plaid. Vseh pet finalistov je imelo skupno moč 659 kilovatov oziroma 895 "konjev", tista tesla takrat okroglih tisoč "konjev".

Vabljeni k glasovanju – bralci prispevate pomembne točke v finalu:

Kakšne so nagrade?

Med vsemi, ki boste glasovali za enega izmed finalistov, bomo razdelili naslednje nagrade: Petrolov vrednostni bon za nakup goriva v višini 1.500 evrov, celotedenski najem bivalnika robeta adonis, komplet Goodyearovih zimskih pnevmatik, družinski poletni vikend paket na Kopah in snežne verige Tractiva Veriga Lesce. Pri spletnih glasovnicah je omejitev glasovanja na enkrat v tednu z istega naslova elektronske pošte.

Pregled finalistov:

 

Hyundai
Kona

Jeep
Avenger

MG 4

Renault
Austral

Toyota C-HR

dolžina:

4,35

4,08

4,28

4,51

4,36

medosje:

2,66

2,56

2,70

2,66

2,64

masa*:

1.370 kg

1.536 kg

1.655 kg

1.373 kg

1.545 kg

proizvodnja:

Češka

Poljska

Kitajska

Španija

Turčija

jamstvo in garancija:

5 let brez omejitve km, pri hibridu 8 let in 160.000 km

2 leti brez omejitve kilometrov

7 let, omejitev 150.000 km

2 leti

10 let oziroma do 200 tisoč km

izbira motorjev:

bencin, hibrid, elektrika

bencin, elektrika

elektrika

bencin, hibrid

hibrid

osnovna cena:

26.000 EUR

25.990 EUR (električni 34.990 EUR)

32.900 EUR

28.600 EUR

30.450 EUR

palec gor:

prostornejša, izbira pogonov (tudi 4WD!), moderna

lahkotnost vožnje, prtljažnik, dodani bencinski motor

zelo dobra celovita električna izkušnja, prostornost

prostornost, praktičnost, hibridni pogon

oblika, vozne lastnosti

palec dol:

električne še ni na trgu

prostor zadaj, slabša konkurenčnost električne različice

upravljanje z zasloni, elektrika ni za vsakogar

dokaj šibki pogoni (93-103 kW), obvolanske ročice

prostor zadaj

Raznolikost barv in pogonov, v finalu prvič kitajski avtomobil

Za začetek dobra novica – pet testnih avtomobilov je v Šoštanj pripeljalo v raznoliki barvni paleti. Dva rdeča, en čisto rumen, četrti v zanimivi dvobarvni zlato-črni kombinaciji. En povsem in izključno električni, nato takšen, ki je začel z elektriko in se zdaj rešuje z bencinom, tretji ima (oziroma bo imel) tudi kakovostno električno različico, tu sta nato še dva hibrida. Povsem električne avtomobile smo v finalu izbora Slovenski avto leta že imeli, kitajskega avtomobila še ne.  

Slovenski avto leta 2024 | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič

Slovenski avto leta 2024 | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič

Avtomobilska globalizacija v malem

Zanimivost – pri enem od avtomobilov, ko se usedemo za volan, s pritiskom gumba ni treba zagnati motorja. Ko voznik sede na svoj sedež in stisne zavoro, je avtomobil že pripravljen na vožnjo. In še naslednji podatek, ki za izbor ni pomemben, je pa pomenljiv za evropsko gospodarstvo: le eden izmed petih finalistov je pravi evropski avtomobil, eden od petih pa je avtomobil ameriške znamke pod streho evropskega koncerna s sedežem na Nizozemskem. Finaliste proizvajajo Turki, Španci, Čehi, Poljaki in Kitajci. Finale izbora Slovenski avto leta bo januarja 2024 prava avtomobilska globalizacija v malem.

Vseh pet finalistov smo kajpak tudi postavili na začetek letališke steze in opravili pospeševanje na 402 metra. Seveda bolj za šalo kot zares, video o izenačenem dvoboju za zmago pa objavimo v prihodnjih dneh.

Kateri je vaš favorit za zmago v finalu?

Tokrat o finalistih še v resnejšem tonu. Peterica predstavlja zanimivo druščino avtomobilov, v kateri pričakovano prednjačijo križanci in športni terenci. Najdaljši in največji med njimi je renault austral, ki stavi na hibridne pogone in celovito uporabnost. Hyundai je kono nadgradil ravno tam, kjer je bilo to najbolj potrebno. Veliko prostornejša je na zadnji klopi in tudi v prtljažniku, obenem pa prepriča z modernim in zelo minimalističnim oblikovanjem. Prednost kone je najširša ponudba pogonov, v kateri le dizla ni več. Električna kona, morda med vsemi različicami glede na preostale tekmece še najkonkurenčnejša, prihaja v Slovenijo v začetku leta 2024.

Toyotin C-HR je med vsemi finalisti oblikovno najbolj vpadljiv. Podobno kot Renaultov austral stavi na hibridno tehnologijo (tudi priključno hibridno), je pa tudi jasno usmerjen v določeno skupino kupcev. Prostornost zadaj je podrejena videzu (družinsko uporabnost predajajo corolli cross), kar pa z vidika ciljnega občinstva morda sploh ni slabo. Zanimivost v C-HR je digitalno vzvratno "ogledalo" oziroma zaslon, ki zna tja projicirati sliko kamere.

Jeepov avenger je na drugi strani nov začetek nekoč kultne ameriške znamke, ki si bo to platformo delil še z več avtomobili istega koncerna (fiat 600, alfa romeo milano …). Prodajni začetek avengerja zgolj z električno različico ni bil dober, zato pa si zdaj trgovci več obetajo od prodaje bencinsko gnanega avtomobila. Avenger je vozniško lahkoten in tudi brez štirikolesnega pogona na cesti simpatičen ter zabaven.

Ne spreglejte