Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
18. 6. 2021,
9.56

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,88

3

Natisni članek

Petek, 18. 6. 2021, 9.56

2 leti, 10 mesecev

Gorska dirka na Gorjance

Osupljivo hitro proti Gorjancem: do nedelje nov rekord? #video

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,88

3

Gorjanci gorska dirka | Patrik Zajelšnik bo s športnim prototipom prvi favorit dirke na Gorjance. | Foto GHD Gorjanci

Patrik Zajelšnik bo s športnim prototipom prvi favorit dirke na Gorjance.

Foto: GHD Gorjanci

Po letu premora se konec tedna nazaj vrača tradicionalna gorskohitrostna dirka na Gorjance. Za dirko se je prijavilo 83 voznikov. Predlansko zmago in rekord proge brani odlični Patrik Zajelšnik (norma M20FC), prvi favorit v državnem prvenstvu je ponovno Milan Bubnič (lancia delta).

Letošnja gorskohitrostna dirka poteka ob jubileju 50-letnice, ko so Gorjanci prvič gostili gorsko dirko za državno prvenstvo še takratne Jugoslavije. To je bilo leta 1971, sicer pa so prvo gorsko dirko pri Novem mestu izpeljali že tri leta prej. Lani dirke zaradi epidemije covid-19 ni bilo, letos pa se vrača. Poleg slovenskega državnega prvenstva šteje tudi za avstrijsko državno prvenstvo, poleg tega tudi za FIA centralno-evropsko consko tekmovanje za starodobna vozila. Organizatorji so prejeli 83 prijav, od tega pričakovano največ Slovencev.

Zajelšnik brani zmago in rekord

Predlansko zmago brani Patrik Zajelšnik (norma M20FC), ki se je že v začetku maja predstavil na dirki v hrvaškem Skradinu in se tam do samega konca boril za skupno zmago. Zajelšnik, ki prihaja iz nemškega Freiburga, kljub temu pa kot sin Slovencev vozi tudi s slovensko licenco, je tudi rekorder proge med Težko vodo in Velikim Cerovcem. Ta je dolga 4,3 kilometra in ima med štartom in ciljem 278 metrov višinske razlike.

Skupno je s športnimi prototipi ali formulami nastop napovedalo osem voznikov. Med temi je tudi Vladimir Stankovič (lola B09) in Zajelšnikov brat Alexander (norma M20F).

Video - proti Gorjancem s športnim prototipom

Na štartu letos ponovno tudi Matej Grudnik (renault clio) | Foto: GHD Gorjanci Na štartu letos ponovno tudi Matej Grudnik (renault clio) Foto: GHD Gorjanci

Gorjanci gorska dirka | Foto: GHD Gorjanci Foto: GHD Gorjanci

Bubnič ima z Gorjanci še neporavnane račune

V razvrstitvi državnega prvenstva bo poskušal drugič letos zmagati Milan Bubnič (lancia delta). Aktualni prvak ima s to progo še neporavnane račune, saj je prav tu pred dvema letoma razbil dirkalnik in moral odstopiti. Bubnič je bil letos v Tolminu na uvodni dirki le sedmi, v Skradinu pa je že prepričljivo zmagal in za točko tudi vodi v skupnem seštevku državnega prvenstva. Bubniču bi morala biti na Gorjancih najbližje Gregor Vouk (subaru impreza) in Matej Grudnik (renault clio), ki pa bosta realno vseeno težko ogrozila odličnega Pivčana. Iz ozadja bosta stopničke napadala še Matic Kogej (mitsubishi lancer) in Luka Likovič (BMW M3).

V diviziji II bosta tudi tokrat prva favorita Matevž Čuden (renault clio) in Alojz Udovč (renault clio R3). Več kandidatov za vrh bo v diviziji I, poleg Domna Sveta (renault clio rally5) bodo to predvsem vozniki MG ZR 105 - Klemen Trček, Nejc Trček, Luka Brus in Aljoša Makarovič.

Dvajseterica v pokalu Twingo

Najbolj množičen bo na Gorjancih spet pokal Twingo, kjer je prijavljenih 20 voznikov oziroma voznic. Zmago iz Tolmina brani Miha Fabijan, ki bo na domači progi spet eden izmed favoritov. Ker je proga na Gorjance povsem drugačna od tiste v Tolminu, se bo v vrh morda zavihtel še kateri izmed drugih voznikov.

Dirko letos organizira AMD Novo mesto. V soboto bodo pripravili dva uradna treninga (14.30 in 16.00), še enega pa nato v nedeljo dopoldne (9.00). Ta dan bosta ob 14. in 16. uri nato na sporedu še obe tekmovalni vožnji.

Ne spreglejte