Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sobota,
10. 12. 2016,
6.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,93

5

Natisni članek

Tesla Motors model 3 Elon Musk Električni avtomobili

Sobota, 10. 12. 2016, 6.00

6 let, 7 mesecev

Notranjost nove tesle 3? Takšnega minimalizma pa še ne.

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,93

5

Tesla Motors bo serijski model 3, električno limuzino za okrog 40 tisoč evrov, na ceste predvidoma poslal čez dve leti. Že danes domišljijo buri notranjost, ki vsaj v primeru zdajšnje študije oziroma predserijskih prototipov napoveduje popolno usmerjenost v minimalizem. V notranjosti bo imel voznik pri roki le volanski obroč in velik digitalni zaslon oziroma tablico.

Notranjost dejansko sestavljata le volanski obroč in 15-palčni Samsungov zaslon na dotik, na katerem se izpisujejo tudi podatki o hitrosti vozila. Predstavniki Tesle Motors so na predstavitvi avtomobila poudarili, da je notranjost blizu serijski zasnovi. To velja tudi za velik zaslon, ki pa so ga zdaj postavili vodoravno in ne več navpično. | Foto: Notranjost dejansko sestavljata le volanski obroč in 15-palčni Samsungov zaslon na dotik, na katerem se izpisujejo tudi podatki o hitrosti vozila. Predstavniki Tesle Motors so na predstavitvi avtomobila poudarili, da je notranjost blizu serijski zasnovi. To velja tudi za velik zaslon, ki pa so ga zdaj postavili vodoravno in ne več navpično.

Bo serijska različica vendarle manj minimalistična?

Tesla Motors je svoj napovedani model 3, ki bo ključen za njihovo dobičkonostnost in tudi dokončen preboj v svet avtomobilske industrije, že predstavila kot študijo. Zunanjost avtomobila je že precej dobro začrtana, drugače pa je do zdaj veljalo za notranjost vozila. Ameriški mediji so objavili neuradno fotografijo notranjosti študije tesle 3, ki pa nazorno kaže popolno usmerjenost v minimalizem. Čeprav se bo notranjost pri poznejši serijski različici avtomobila še lahko spremenila, so osnovne smernice Elona Muska in njegovega glavnega oblikovalca Franza von Holzhausna že znane. Tudi na predstavitvi avtomobila so predstavniki Tesle poudarili, da je notranjost študije blizu želeni serijski različici.

Video - vožnja s prototipom tesle 3

Zunanjost študije modela 3, ki ga bodo prvi kupci dobili predvidoma leta 2018. | Foto: Reuters Zunanjost študije modela 3, ki ga bodo prvi kupci dobili predvidoma leta 2018. Foto: Reuters Tako minimalistične notranjosti v avtomobilu še ni bilo

Tesla 3 za zdaj nima klasičnih merilnikov oziroma armaturne plošče s prikazom vsaj osnovnih informacij o hitrosti in deležu energije v baterijah. Informacije, pomembne za voznika, se bodo pojavile na prikazovalniku na vetrobranskem steklu, napovedujejo pri portalu za električna vozila Electrek. Temu je treba dodati še velik zaslon, ki je videti kot 15-palčna tablica. Namenjen je navigaciji in upravljanju praktično vseh funkcij avtomobila, kar pa v primeru Teslinih avtomobilov poznamo že iz modelov S in X. Novost je njegova vodoravna in ne več navpična zasnova.

Zanimiva bo tudi rešitev prezračevanja notranjosti. Tesla namreč nima klasičnih prezračevalnih odprtin, temveč bo temu namenila le eno vodoravno režo in jo tudi primerno skrila pred pogledom potnikov.

Tesla Motors bo letos predvidoma izdelal 80 tisoč električnih vozil

Za zdaj še ni natančno znano, kdaj bodo prvi modeli 3 prispeli v Evropo. Tesla Motors je za avtomobil dobil 400 tisoč prednaročil, kar je tudi za podjetje velik izziv pri zagotavljanju proizvodnih zmogljivosti in dovolj hitre proizvodnje. Družba bo letos predvidoma dosegla zastavljeni cilj in kupcem dostavila skupno 80 tisoč modelov S in X.   

Ne spreglejte