Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
3. 3. 2008,
7.45

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 3. 3. 2008, 7.45

8 let

Nissan GT-R

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Po konceptu, ki je pritegnil s svojimi opaznimi mišicami, je Nissan končno pripravil tudi serijsko izvedbo GT-R, ki se od študije ne oddaljuje preveč.

Čeprav je bil doslej GT-R športna različica modela skyline, je po novem postal Nissanov globalni superšportni avtomobil. Poleg originalne in izrazito agresivne zunanjosti nissan GT-R ponudi športno zasnovano notranjost ter zmogljivo mehaniko. Ob premieri so se tudi pohvalili, da je GT-R med preizkušanji dosegel najboljši čas na Nurburgringu med serijskimi avtomobili. Evropsko premiero bo doživel prihodnje leto na avtomobilskem salonu v Parizu.

Mišičast in aerodinamičen

466 centimetrov dolgi, 189 široki in 137 visoki kupe tehta 1740 kilogramov. Kljub temu, da deluje karoserija precej razgibana, dosega odličen količnik zračnega upora 0,27. Pri tem je oblika zasnovana tako, da pri visokih hitrostih tok zraka izrazito pritiska karoserijo k tlom. Agresivno in prepoznavno oblikovani kupe ima vpadljivo nabuhle blatnike in izrazito športna odbijača. Zadek so začinili z nastopaškim spojlerjem, štirim okroglim lučem pa parirajo štiri izpušne cevi in izrazit spojler na zadku.

Notranjost za športnike

2+2-sedežna notranjost nadaljuje s pristno športnostjo. Opaziti je številne gumbe in precej dirkaški kokpit, ki nima kaj skupnega s sodobno prečiščenostjo in mehkimi linijami. Prednja športna sedeža sta oblečena v kombinacijo usnja in alkantare, zadnja pa sta usnjena. Črnino notranjosti oplemenitijo aluminijasti dodatki, voznik pa se oprijema pristno dirkaškega volana, za katerim med vsemi merilniki kraljuje predvsem merilnik vrtljajev.

Več kot 300 in manj kot 4

3,8-litrski biturbo šestvaljnik razvija moč 353 kW (480 KM) pri 6400 vrtljajih na minuto in največji navor 588 Nm med 3200 in 5200 vrtljaji. V povezavi s šeststopenjskim robotiziranim menjalnikom z dvema sklopkama, poganja vsa štiri kolesa in omogoča najvišjo hitrost 310 km/h ter pospešek do 100 km/h v 3,5 sekunde. Sprednje obese imajo dvojna trikotna vodila, zadaj pa se nahaja prostorska prema. Za prihranke pri teži so uporabili supertrda jekla, aluminij in ogljikova vlakna.

Ne spreglejte