Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
21. 12. 2015,
13.23

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Tehno Avtomoto varnost cesta samovozeči avtomobili

Ponedeljek, 21. 12. 2015, 13.23

4 leta, 3 mesece

Nesreče samovozečih avtomobilov: Jih bodo morali programerji naučiti kršenja predpisov?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Samovozeči avtomobili vselej in dosledno upoštevajo pravila. Vedno, brez izjeme. To se sliši idealno, a se v družbi pravih voznikov v vsakdanjem prometu očitno ne obnese. Vse več je nesreč.

Umetna inteligenca še ne zna odgovoriti na izsiljevanja, neupoštevanje hitrostnih omejitev …

Avtomobili brez voznika, ki naj bi vodili v svet brez avtomobilskih nesreč, trenutno dosegajo prav nasprotno. Ti avtomobili so namreč dvakrat pogosteje vpleteni v nesreče kot vozila z vozniki. Razlog je v njihovem popolnem upoštevanju pravil, kar v svoje vedenje na cesti pozabijo všteti objestni vozniki, poroča Bloomberg.

Res je sicer, da so bile vse nesreče z avtomobili brez voznika do zdaj manjše, z zgolj materialno škodo oziroma zvito pločevino, saj je pametni avtomobil sprogramiran, da naredi vse, kar je mogoče, za preprečitev prometne nesreče. To velja tudi za njegovo dosledno upoštevanje omejitev hitrosti, kar vpliva na zavorno pot. Vseeno se število incidentov hitro povečuje, zato se programerji vse pogosteje sprašujejo, ali bi morali te pametne avtomobile naučiti kršenja zakonov oziroma predpisov, da bodo lahko sobivali s človeškimi vozniki.

Ne gre pozabiti, da je najpogostejši vzrok za prometno nesrečo še vedno človeška napaka. Cestni promet brez žrtev in hudih poškodb zaradi prometnih nesreč bo morda zares mogoč le, če bomo prav vsi vozniki volan v določenih voznih razmerah prepustili avtopilotu, ki ne bo nestrpen, nervozen, raztresen, objesten …

Zakaj so samovozeči avtomobili dvakrat pogosteje udeleženi v prometni nesreči?

Vozila brez voznika se v prometnih nesrečah znajdejo dvakrat pogosteje kot običajni avtomobili, kaže raziskava inštituta za raziskovanje prometa na univerzi v Michiganu. Vendar pa to nikoli ni bila njihova krivda: največkrat se vanje od zadaj zaletijo nepozorni ali agresivni človeški vozniki.

"Ta vozila se ustavijo ali upočasnijo, ko človek morda ne bi," je pojasnil eden od avtorjev študije za raziskovanje prometa na univerzi v Michiganu Brandon Schoettle.

Tako na primer avtomobil brez voznika ustavi, ko na robu pločnika zazna pešca, ki bi lahko stopil na cesto. "Nekoliko hitreje se odzovejo, s čimer presenetijo voznika za sabo," je dodal Schoettle.

Samostojne avtomobile bi bilo treba po mnenju nekaterih tudi naučiti, da je dovoljeno kršiti določena pravila, na primer o prečkanju dvojne črte, če morajo obvoziti kolesarja ali delo na cesti. O

čitno je še kako aktualno vprašanje, ali bo moral avtopilot v prihodnje zaradi sobivanja s človekom res znati deloma ignorirati prometne predpise.

"To je stalna razprava v naši skupini," je povedal vodja laboratorija za avtomobile brez voznika naveze General Motors-Carnegie Mellon v Pittsburghu Raj Rajkumar. "Odločili smo se držati omejitev hitrosti. A ko greš na avtocesto in se držiš omejitev, praktično vsi drvijo mimo tebe. Tudi jaz bi bil eden od teh ljudi," je priznal.

Pametni cadillac SRX je imel težave ne cesti, ker ni zaupal drugim voznikom

Komu bo pametni avtomobil rešil življenje in koga žrtvoval?

Etične dileme pri razvoju avtomobilov brez voznika pa so še večje. Nekateri se tako sprašujejo, ali bi morala vozila brez voznika sprejemati odločitve o življenju in smrti.

Ali naj bi na primer takšno vozilo žrtvovalo življenje svojega potnika, če bi se s tem izognilo zagotovo smrtonosnemu trčenju s šolskim avtobusom?

Da, odgovornost bo ena ključnih postavk pri vzpostavitvi prometa z vozili, sposobnimi avtonomne vožnje.

Ameriška zvezna država Kalifornija je že zaostrila testiranja avtopilotov in objavila predlog pravil, ki zahtevajo, da je človek v vsakem trenutku pripravljen prevzeti nadzor nad vozilom in poprijeti za volan.

Razočaranje nad tem je že izrazil Google, ki vse bolj in bolj zavzeto razvija avtomobil brez volana in pedal.

Ta informacijski velikan med drugim namerava svoj oddelek za avtonomne avtomobile prihodnje leto povišati v samostojno poslovno enoto.

Nato bi lahko svoje avtomobile brez voznika ponudil v najem, poslovne načrte razkrivajo neimenovani viri.

Pri analizi nesreč Google po poročanju newsy.com navaja, da so njihovi samovozeči avtomobil v nesreče vpleteni zaradi nepozornosti drugih voznikov, ki ne spoštujejo prometnih predpisov in med vožnjo na primer pišejo SMS-sporočila.

Od leta 2009 so bili njihovi testni avtomobili udeleženi v 14 nesrečah, pri katerih se je v 11 primerih nalet v njih zgodil od zadaj vozečega.

Ne spreglejte