Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
24. 6. 2016,
7.21

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,65

2

Natisni članek

brexit

Petek, 24. 6. 2016, 7.21

6 let, 7 mesecev

Nemški avtomobilisti: Bojimo se odhoda Britancev iz EU

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,65

2

Predstavniki nemške avtomobilske industrije svarijo pred odhodom Britancev iz Evropske unije in napovedujejo selitve tovarn z Otoka nazaj na celino.


Lahko brexit zamaje tudi svetovni avtomobilski trg in podraži avtomobile v Sloveniji?


Nemci imajo na Otoku okrog sto svojih avtomobilskih tovarn

Nemčija je največji avtomobilski trg na svetu, predstavniki njene avtomobilske industrije pa so se pošteno bali izida referenduma o izstopu Velike Britanije iz Evropske unije. Kot je povedal Matthias Wissmann, predsednik nemške zveze avtomobilske industrije, imajo Nemci vključno z dobavitelji na Otoku sto proizvodnih tovarn. V primeru težav pri dogovoru glede trgovinskega sporazuma med Evropsko unijo in Veliko Britanijo bi to lahko zelo negativno vplivalo na vso avtomobilsko industrijo.

"Za vso industrijo bi bil to velik udarec in zagotovo bi se nekaj tovarn v prihodnosti preselilo. Vse do zadnjega bomo upali, da bo prevladal razum in da bodo Britanci ostali v EU. V primeru brexita nas čakajo zelo veliki izzivi," je povedal Wissmann. | Foto: "Za vso industrijo bi bil to velik udarec in zagotovo bi se nekaj tovarn v prihodnosti preselilo. Vse do zadnjega bomo upali, da bo prevladal razum in da bodo Britanci ostali v EU. V primeru brexita nas čakajo zelo veliki izzivi," je povedal Wissmann.

Toyota napovedala desetodstotno podražitev svojih britanskih avtomobilov

Že pred referendumom so se proti brexitu izrekli tudi predstavniki drugih avtomobilskih znamk, ki imajo na Otoku svoje tovarne. To še posebej velja za Toyoto, Nissan in Mini, ki v večjem številu svoje avtomobile prodajajo tudi v Sloveniji. Vodilni pri Toyoti so že napovedali, da bi se lahko te toyote podražile za okrog deset odstotkov. Razliko bodo seveda morali pokriti končni kupci ali pa njihovi trgovci.

Ranljivost avtomobilske industrije in šibek funt

Na izid referenduma so se odvzali tudi pri BMW-ju, kjer bodo morali v primeru Minijeve tovarne v Oxfordu pretehtati nadaljnjo politko vlaganja. Tudi pri Aston Martinu s skrbjo gledajo v prihodnost in od britanske vlade pričakujejo ustrezen trgovinski dogovor z Evropsko unijo.

"V obdobju prehoda bo avtomobilska industrija zagotovo ranljiva. Delno bo ta vpliv popravila nizka vrednost funta," je dejal predsednik Aston Martina Andy Palmer.

Ne spreglejte