Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
19. 12. 2007,
15.17

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 19. 12. 2007, 15.17

8 let

Mitsubishi fuso canter

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Da je Mitsubishi Fuso pomemben avtomobilski proizvajalec, morda v Evropi ni najbolj znano dejstvo, pri nas pa še posebej ne.

Na japonskem tržišču gospodarskih vozil je celo vodilna blagovna znamka, na azijskem trgu pa je ena največjih. Sploh so prvega fusa izdelali že leta 1932, to je bil avtobus. V povezavi z Daimler Trucks in preko podjetja AC-Intercar zdaj prihaja na naše tržišče lahki dostavnik mitsubishi fuso canter.

Boj za 400 do 500 tovornjakcev letno

Tolikšna je namreč letna prodajna številka lahkih dostavnikov med 3,5 in 7,5 tone. AC-Intercar je s prihodom canterja dregnil na tovorno področje, ki ga pri nas suvereno pokriva Iveco. Pri tem radi poudarijo, da so pohiteli in prehiteli dve znamki, ki sta v Evropi dovolj močni, to sta Toyota ter Isuzu. Pri izbiri canterja, ki ponuja pestre in vsestranske različice, so se pazljivo izognili tekmovalnosti znotraj domače hiše. Torej naj canter ne bi posegal na področje, kjer gre dobro sprinterju in ducatu, ki segata do petih ton.

Štiri tonaže, štiri kabine in štirje motorji

Največja dovoljena masa različnih canterjev znaša 3,5, 5,5, 6,7 in 7,5 tone, medtem ko so kabine enojne oziroma dvojne in to z dvema različnima širinama. Tako se lahko v canterju prevaža tudi sedem oseb. Trenutno so na voljo štirje motorji, po vrsti s 110, 125, 145 in 180 konjskimi močmi. Vsi kajpak ustrezajo normativom Euro IV, za leto 2009 pa pripravljajo nov motor, ki bo usklajen z Euro V.

Za prvo leto 60 do 80 vozil

Pri AC-Intercarju ocenjujo, da bodo s prodanimi vozili dosegli 15-odstotni tržni delež, pri čemer naj bi polovica pripadla "3,5-toncem" in polovica ostalim tonažam. Dogovorjeni so tudi z domačimi podjetji, ki izdelujejo nadgradnje, tako da se lahko zadosti vsakokratnim potrebam kupcev, ki so na tovornem področju še posebej specifične. Še beseda o poprodaji: za vozila canter velja 3-letno jamstvo oziroma do 100.000 kilometrov, redni servis pa mora biti opravljen na vsakih 30.000 kilometrov. Servisiranje je trenutno mogoče v Ljubljani in Kopru, v teku pa so razgovori v zvezi z lokacijo v Mariboru.

Ne spreglejte