SiolNET. Avtomoto Novice
4,59

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Ljubljana ima prometnega policista, ki mu ni para

4,59

termometer

Kako dobro se znajdete v križišču, če v njem promet usmerja policist? Ljubljanski policist Borut Božič, ki nam je v praksi že pokazal reakcije voznikov na policistovo piščalko in bele rokavice, je svoje znanje dokazal tudi na mednarodnem policijskem tekmovanju v Budimpešti.

Borut Božič delo policista opravlja že okrog 25 let. Borut Božič delo policista opravlja že okrog 25 let. Foto: Klemen Korenjak

Ali poznate pomen policistovih kretenj?


Pred leti smo ljubljanskega policijskega inšpektorja Boruta Božiča postavili v eno izmed križišč v Ljubljani, kjer nam je pokazal delo policista prometnika in tudi reakcijo, ki jo danes policist na sredini križišča povzroči pri voznikih avtomobilih in drugih udeležencih prometa.

Premagal policiste v Budimpešti

Letos je bilo v dogajanje ob dnevu madžarske policije vključeno tudi tekmovanje policistov prometnikov v fizičnem usmerjanju prometa. Organizator je na enem bližnjih križišč izklopil semaforje, posamezni tekmovalci, policisti prometniki, pa so morali v desetih minutah fizičnega urejanja prometa pokazati in dokazati svoje sposobnosti. V tekmovanju se je s policisti iz drugih držav pomeril tudi Božič, ki je s svojim strokovnim znanjem, zanesljivostjo, pa tudi eleganco v gibanju prepričal ocenjevalno komisijo. Premagal je konkurente iz Prage, Bratislave, Bukarešte in Budimpešte ter osvojil prvo mesto.

Ali poznate pomen policistovih kretenj? Ali poznate pomen policistovih kretenj? Foto: Klemen Korenjak S policistom v križišču hitro nastane vozniški šok

V Ljubljani smo takrat z Božičem ustavili delovanje semaforjev, na katerih je zato utripala le še rumena luč, sredi križišča pa je glavno besedo dobil policist s prepoznavnimi belimi rokavicami in glasno piščalko. Že v nekaj sekundah je sledil šok. Peška je obstala na pločniku, nejeverno gledala v policista in se obotavljala, ali naj sploh stopi na prehod za pešce. Vozniki se sprva niso zmedli in so skozi križišče peljali skladno s policistovimi kretnjami, nato pa bi skoraj počilo.

Voznik poltovornjaka se ni zmenil za policistov položaj. Ta je bil proti njemu obrnjen s prsmi, iztegnil je roke, glasno piskal in … nič. Voznik je nadaljeval pot v notranjost križišča in šele ko je policist večkrat zapored zapiskal, stopil proti njemu in s kretnjo jasno pokazal, da je zdaj v križišču glavni on, je voznik sunkovito ustavil.

"Znanje popusti, vozniki se ravnajo po občutku"

"Ko policist stopi v križišče, marsikateremu vozniku znanje popusti in se ravna le še po občutku. Vozniki preslabo poznajo kretnje policistov, gledajo drug na drugega in se opazujejo. V našem primeru sem moral nekatere opozoriti z večkratnim žvižgom, pokazal sem nanje, a so še vedno nadaljevali vožnjo," pravi Božič, izkušeni policijski inšpektor z oddelka za promet na policijski upravi v Ljubljani, ki je fizično usmerjanje prometa začel že pred 22 leti.

Glavna naloga in smisel policista, ki danes sicer le še redko stopi v križišče – to se v Ljubljani na primer dogaja predvsem v največjih križiščih ob prometnih konicah –, je razbremeniti prenatrpanost križišča. Potreba po policistu se pojavi takrat, ko je gostota prometa zelo velika. Policist v največjih križiščih v Ljubljani najpogosteje pomagajo in se prilagajajo delujočemu intervalu semaforja. Policist predvsem preprečuje vožnjo v križišče, ko je to prenatrpano, in pospešuje promet iz njega.

Položaj telesa z vodoravno iztegnjenimi rokami ali z rokami, spuščenimi ob telesu:

Vozila, ki prihajajo iz smeri, proti kateri je policist obrnjen s prsmi ali hrbtom, morajo ustaviti. Vozila, ki se policistu bližajo proti boku, lahko vožnjo nadaljujejo. Pešci lahko prečkajo le tisto vozišče, na katerem je promet ustavljen.

Pokončno dvignjena roka z odprto dlanjo:

Vsa vozila morajo ustaviti. Ta prepoved velja za vsa vozila, razen za tista, ki v trenutku policistove kretnje ne morejo pravočasno ustaviti. Enako velja tudi za druge udeležence prometa, kot so pešci ali kolesarji.

Vodoravno iztegnjena desna roka z odprto dlanjo:

Ustaviti se morajo vozila, ki z gibanjem sekajo smer, v katero je iztegnjena roka policista. To so vozniki, ki vozijo naravnost, ki zavijajo desno, in preostali udeleženci prometa, ki prečkajo vozišče.

Počasno mahanje z vodoravno iztegnjeno roko gor in dol:

Voznik, proti kateremu daje policist ta znak, mora upočasniti hitrost svoje vožnje.

Kroženje z roko v podlakti:

Voznik ali udeleženec prometa, ki mu policist daje ta znak, mora pospešiti vožnjo oziroma hitrost gibanja.

Odročena roka z odprto dlanjo proti določenemu vozilu:

Voznik, proti kateremu je usmerjena policistova dlan, mora ustaviti.

Komentarji

4

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • MarkJurko / 26.04.2018. ob 14:12 +3 0

  Fajn razlaga. Ampak sem prepričan, da bi za mnoge bilo bolj učinkovito, če bi bila poleg še primerna slika policista v posameznem položaju. Bolj pade v oči in marsikdo se lažje zapomni, kot samo opis. Lahko tudi iz testnih p0l, za CPP.

  +3 0
 • nevem / 26.04.2018. ob 10:44 +1 0

  Kaj nam to pomaga, če pa ga ni nikoli na naših cestah in v gostem prometu v mestu.

  +1 0
 • Bevcan / 26.04.2018. ob 16:29 +1 0

  V Sloveniji je večkrat na programu policijska akademija kot je pa policist v križišču.

  +1 0
delitve: 64
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin