Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
6. 4. 2023,
22.21

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,89

7

Natisni članek

Slovaška Kia

Četrtek, 6. 4. 2023, 22.21

1 leto

Kia

Korejske novice, ki veselijo gospodarstvo na Slovaškem

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,89

7

Kia tovarna na Sloveškem Žilina | Foto Kia

Foto: Kia

Kia bo decentralizirala zgolj korejsko proizvodnjo svojih električnih avtomobilov. Proizvajala jih bo raje neposredno, blizu glavnih trgov. To je dobra novica tudi za njihovo evropsko tovarno v slovaški Žilini.

Kia je do zdaj svoje električne avtomobile izdelovala le v korejskem Gyeongju, kmalu pa jih bodo začeli proizvajati tudi v tovarnah v Evropi, na Kitajskem, v ZDA in Indiji.

Kia je tovarno na Slovaškem postavila leta 2004, dve leti pozneje pa je s proizvodne linije pripeljal prvi ceed. Trenutno tam proizvajajo modele ceed, proceed, xceed in sportage. V tovarni, ki se nahaja 200 kilometrov severovzhodno od Bratislave, je zaposlenih 3.800 ljudi. V tej tovarni letno izdelajo do 350 tisoč avtomobilov, ob tem pa še 540 tisoč motorjev.

Kia tovarna Žilina | Foto: Kia Foto: Kia

Izključena ni niti nova tovarna v Evropi

Novica o lokalni proizvodnji električnih avtomobilov je seveda dobra za kupce v Evropi, kjer so bile do zdaj razpoložljive kvote teh vozil zelo omejene, enako pa tudi za prihodnost tovarne v Žilini na Slovaškem. Z razširjenim programom električnih avtomobilov bi lahko tovarno razširili. Izključena ni niti gradnja nove tovarne v Evropi. Podrobnosti načrtov, ki jih je vodstvo Kie razkrilo med predstavitvijo svojim lastnikom in vlagateljem, so še zelo skope.

Povedali pa so, da nameravajo v Evropi proizvajati majhne in srednje velike električne avtomobile, ki bodo ključni za prodajno rast. Kia namerava do leta 2030 povečati letno prodajo električnih avtomobilov na 2,3 milijona, kar je za 7,5 odstotka več kot ob zadnji predstavljeni strategiji. To bi predstavljalo 55 odstotkov njihove celotne globalne prodaje novih avtomobilov. Po modelih EV6 in niro v električni ponudbi za Evropo sledita športni terenec EV9 in križanec EV5. Do leta 2027 nameravajo predstaviti 15 novih električnih avtomobilov.

 

Ne spreglejte