Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
1. 6. 2012,
9.00

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 1. 6. 2012, 9.00

8 let

Kontrola zračnega prometa Slovenije začenja posodobitev sistema za instrumentalno pristajanje

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Kontrola zračnega prometa Slovenije (KZPS) danes začenja posodobitev sistema za instrumentalno pristajanje na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana.

Posodobitev sistema bo stala milijon evrov

Z omenjeno posodobitvijo želijo dolgoročno ohraniti ustrezno varnost, zanesljivost in razpoložljivost sistema ter trenutno kategorijo letališča (CAT IIIb). Projekt bo predvidoma potekal od začetka junija do konca avgusta, ko je zmanjšana vidljivost statistično najmanj verjetna.

V okviru projekta bodo zamenjali elektronsko opremo, antene in kabelsko infrastrukturo sistema. Vrednost investicijskega projekta posodobitve sistema ILS znaša milijon evrov in ga bo v celoti krila KZPS z lastnimi finančnimi sredstvi. Projekt bo potekal v treh fazah, in sicer najprej izklop sistema ILS, začetek gradbenih del in montaže opreme. Sledila bo vzpostavitev delovanja novega ILS-sistema v pogojih CAT I. V sklepni fazi bo potekalo certificiranje sistema za obratovanje v pogojih CAT III in začetek obratovanja v CAT IIIb.

Posodobitev sistema ILS za večjo varnost

Posodobitev sistema ILS bo uporabnikom dolgoročno zagotovila tehnične možnosti za pristajanje v megli. Prenovo sistema ILS pozdravlja tudi predsednik uprave Aerodroma Ljubljana, d. d., Zmago Skobir: "Naše letališče je tehnološko najbolje opremljeno letališče v regiji, s prenovljenim ILS-sistemom, ki omogoča pristajanje tudi v razmerah zelo slabe vidljivosti, pa ta položaj še izboljšujemo. Posodobljeni sistem bo zanesljivejši, rednost in varnost prometa pa s tem še izboljšani."

V primeru zadostne vidljivosti bo ob menjavi sistema letalski promet potekal nemoteno, zato nevšečnosti v obliki zamud ali preusmeritev letal ne pričakujejo. Če bi se kljub majhni statistični verjetnosti slaba vidljivost vseeno pojavila, bodo kot alternacija na voljo vsa okoliška letališča.

Ne spreglejte