Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
9. 11. 2015,
9.46

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Adria Airways

Ponedeljek, 9. 11. 2015, 9.46

8 let

Katerih pet letal bo po stečaju Estonian Air prevzela Adria Airways?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Po stečaju družbe Estonian Air bo del njene flote in letalskih povezav prevzela tudi slovenska Adria Airways, ki bo svojo floto okrepila s petimi novimi regionalnimi letali.

Stečaj estonskega priložnost za slovenskega letalskega prevoznika

Estonija je ob prenehanju delovanja Estonian Air ustanovila družbo Nordic Aviation Group. S tem želijo zagotoviti nadaljnjo povezanost Estonije s svetom, pri tem pa jim bo na pomoč priskočila tudi Adria Airways, ki bo v novem poslu sodelovala vsaj eno leto. V tem času bo slovenski letalski prevoznik pet letal, ki so do zdaj opravljala polete za estonsko družbo, vpisal v slovenski register letal. Z njimi bodo začeli leteti z začetkom leta 2016.

Adria bo prevzela pet že dobro znanih regionalnih letal

Adria bo tako svoji floti priključila tri letala canadair CRJ-900 ER in dve letali canadair CRJ-700 ER. V obeh primerih gre za že znani letali iz flote Adrie Airways, ki jih sicer izdeluje kanadski proizvajalec Bombardier.

Namenjeni sta predvsem regionalnim poletom, sprejmeta pa lahko od 66 do 78 potnikov (CRJ-700) oziroma od 79 do 90 potnikov (CRJ-900). V tipični razporeditvi sedežev z dvema razredoma ima CRJ-900 v primerjavi s CRJ-700 na voljo dodatnih 13 sedežev. Potovalna hitrost letal znaša 829 oziroma 850 kilometrov na uro, največji dolet pa 2.785 oziroma 2.376 kilometrov.

Letala so v povprečju stara 4,6 leta

Po podatkih slovenskega letalskega portala Sierra5 je povprečna starost letal CRJ-900 4,6 leta, letal CRJ-700 pa 7,9 leta. To je primerljivo s povprečno starostjo trenutne flote letal airbus A319 (9,2 leta), CRJ-700 (14,6 leta) in CRJ-900 (4,3 leta).

Polete bodo sicer izvajali na najetih letalih tujih družb, tako da bo skupaj z letali najeta tudi celotna posadka. Adria bo v tem času poskrbela tudi za potrebna prešolanja. Po oceni predsednika uprave Adrie Airways Marka Žgurja se bo število potnikov zaradi novega posla povečalo za 50 odstotkov.

Po izšolanju zadostnega števila posadk bo pet novih letal domnevno omogočilo letenje v celotni mreži Adrie Airways z letali iz lastne flote, torej brez najemov letal tujih letalskih družb.

Ne spreglejte