SiolNET. Avtomoto Novice
4,83

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kako je Teslin avtopilot preprečil nesrečo na avtocesti v ZDA (video)

4,83

termometer

Tesla S v funkciji avtopilota je na ameriški avtocesti samodejno preprečila trčenje s tovornjakom, ki je zavijal na njen prometni pas.

[video: 58066 / ]

Dokaz vpliva samodejnih sistemov vožnje na prometno varnost

Številni novi avtomobili imajo že varnostno-asistenčne funkcije, ki delno omogočajo samodejno vožnjo. Ta sicer v polni meri še ni zakonsko dovoljena, saj mora imeti voznik še vedno v rokah kontrolo nad vozilom. Avtomobila kot sta tesla S in mercedes-benz razred E znata ob vklopljenem smerniku tudi samodejno prehitevati.

Za razliko od avtomobilov evropskih proizvajalcev, ki le krajši čas vozijo brez voznikovega vpliva na volanski obroč, tesle samostojno vozijo dlje. To je prav prišlo Američanu, ki je s teslo S vozil po avtocesti.

Ker se mu je nenadoma z leve strani približal tovornjak, ki je hotel priti na skrajni desni prometni pas in tesle ni videl, je avtopilot prevzel nadzor in hipoma odvil v desno stran ter preprečil trčenje.

Tesla s funkcijo samodejnega zavijanja v sili

Del Teslinega sistema Avtopilot je tudi funkcija samodejnega zavijanja v sili. V zgoraj nevedenem primeru je avtomobil sam zavil, obenem pa voznika opozoril, da mora z rokami prevzeti nadzor nad avtomobilom.

Video pripetljaja je na Twitterju objavil tudi Elon Musk.


Video - s Teslinim avtopilotom po obvoznici v Ljubljani:

[video: 57982 / ]

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 11
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin