Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Torek,
22. 11. 2016,
8.53

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

Natisni članek

Jeep SUV

Torek, 22. 11. 2016, 8.53

6 let, 7 mesecev

Nova generacija športnega terenca

Jeep si s compassom želi novih prodajnih rekordov #foto

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05
Jeep compass | Foto Jeep

Foto: Jeep

Na salonu v Los Angelesu je Jeep predstavil športnega terenca, s katerim namerava z vso vnemo napasti evropski trg srednje velikih športnih terencev, volkswagna tiguana, hyundai tucsona, kia sportagea, pa tudi nissana. Strateg znamke si želi še, da bi po prodaji presegli tudi za zdaj najbolj prodajanega jeepa vseh časov, manjšega brata renegada.

V Evropo bo prišel prihodnje leto

Segment compassovih tekmecev SUV je letos v Evropi zrasel že za okoli 20 odstotkov, kar pomeni, da je bilo prodanih 722.300 športnih terencev, s katerimi se bo za naklonjenost kupcev neposredno boril novi compass. Napovedi kažejo, da naj bi se rast prodaje športnih terencev v zastavljenem tempu nadaljevala še vsaj do leta 2020, zato so pri Jeepu prepričani, da je čas za akcijo, da v Evropi njihov kompaktni renegade dobi okrepitve večjega brata compassa. Mali jeep renegade trenutno predstavlja kar 70 odstotkov Jeepove prodaje na stari celini.

Novi compass bo za znamko Jeep imel tudi vlogo globalnega modela znamke, kar pomeni, da ga bodo ponudili na vseh ključnih svetovnih trgih. | Foto: Jeep Novi compass bo za znamko Jeep imel tudi vlogo globalnega modela znamke, kar pomeni, da ga bodo ponudili na vseh ključnih svetovnih trgih. Foto: Jeep

Proizvodnja v štirih tovarnah

Glede na dejstvo, da ima compass globalno vlogo, ga bodo proizvajali v štirih tovarnah italijansko-ameriškega zavezništva, koncerna FCA Fiat Chrysler Automobile v Evropi, Indiji, Braziliji in Mehiki.

Tudi compass bo postavljen na novo osnovno koncernsko platformo, arhitekturno prilagojeno štirikolesnemu pogonu, na kateri sta že fiat 500X in jeep renegade. Inženirji obljubljajo še bolj športne vozne občutke in manj karoserijskega nagibanja pri dinamični vožnji. Za compassa pravijo, da bo na asfaltu vozno bolj prepričljiv kot renegade.

Prvi mož Jeepa Mike Manley mu je namenil velike besede, saj meni, da ima compass vse možnosti, da postane najbolj prodajani jeep vseh časov. | Foto: Jeep Prvi mož Jeepa Mike Manley mu je namenil velike besede, saj meni, da ima compass vse možnosti, da postane najbolj prodajani jeep vseh časov. Foto: Jeep

V nosu že znani motor

Jeep compass | Foto: Jeep Foto: Jeep Compass bo imel v nosu podobne motorje kot renegade. V Evropi bosta ključno vlogo odigrala srednjeprostorninski 1,6-litrski in večji 2,0-litrski dizelski multijet, čeprav bo ob njiju na voljo tudi 2,4-litrski bencinar. Moč bo na kolesa, tudi vsa štiri, prenašal prek znanega devetstopenjskega samodejnega menjalnika ali šeststopenjskega avtomatika, na voljo pa bo tudi šeststopenjski ročni menjalnik.

Jeep seveda ne more ponuditi avtomobila brez štirikolesnega pogona. Gre za dobro znani pogon 4 x 4 Selec-terrain z izbirnimi voznimi programi za različne podlage (pesek, sneg, blato …), ki bo v različici compass trailhawk ponudil še reducirani prenos z dodatnim programom za plezanje oziroma plazenje čez najtežje ovire. V tej različici bo compass zmogel prevoziti blizu pol metra globoko vodo in 30-stopinjske vstopne kote, 24-stopinjske prevozne kote in 34-stopinjske izhodne kote. Med terenskimi pripomočki bo imel tudi pomočnika za nadzorovano spuščanje po strmini (hill-descent control).

Za povezljivost s pametnimi telefoni (Apple CarPlay in Android Auto) bo skrbel znani vmesnik Uconnect, ki bo v compassu odvisno od opreme ponujal različne funkcije in storitve, povezane tudi z Googlovimi aplikacijami. Na voljo bodo tri različice tega komunikacijskega sistema z zasloni, velikimi 5.0, 7.0 ali 8.4 palca. Vozniku bo na voljo tudi informacijski sedempalčni zaslon, zasnovan v podatkovnem oblaku merilnikov. | Foto: Jeep Za povezljivost s pametnimi telefoni (Apple CarPlay in Android Auto) bo skrbel znani vmesnik Uconnect, ki bo v compassu odvisno od opreme ponujal različne funkcije in storitve, povezane tudi z Googlovimi aplikacijami. Na voljo bodo tri različice tega komunikacijskega sistema z zasloni, velikimi 5.0, 7.0 ali 8.4 palca. Vozniku bo na voljo tudi informacijski sedempalčni zaslon, zasnovan v podatkovnem oblaku merilnikov. Foto: Jeep

Ne spreglejte