Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sobota,
6. 4. 2024,
22.34

Osveženo pred

3 tedne, 1 dan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,58

Natisni članek

električni avtomobili Elon Musk Tesla

Sobota, 6. 4. 2024, 22.34

3 tedne, 1 dan

Tesla

Je Tesla preklicala velik in ključen projekt? Musk: Reuters spet laže!

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,58
Tesla model 2 | Tesla je bila do zdaj glede novega majhnega avtomobila še zelo skrivnostna, vseeno pa so njegov razvoj pred meseci že uradno potrdili. | Foto Tesla

Tesla je bila do zdaj glede novega majhnega avtomobila še zelo skrivnostna, vseeno pa so njegov razvoj pred meseci že uradno potrdili.

Foto: Tesla

Po poročanju Reutersa naj bi Tesla ukinila projekt razvoja manjšega velikoserijskega avtomobila, Elon Musk pa je navedbe označil za laž.

Neuradne napovedi Reutersa, ki se je skliceval na vire znotraj tovarne in tudi interna sporočila med zaposlenimi, pričakovano odmevajo. Razvoj manjšega električnega avtomobila, ki bi cenovno sodil v rang do 30 tisoč evrov, je za Teslo eden ključnih pri širitvi proizvodne in prodajne kapacitete. Po informacijah Reutersa naj bi pri Tesli preklicali projekt, ki so ga lani celo že uradno napovedali in potrdili s prvimi zasenčenimi skicami. Osredotočili naj bi se raje na tako imenovani robotaksi, torej samovozeče vozilo z iste platforme, ki pa komercialno ne more imeti enakega potenciala kot pravi avtomobil za širše množice.

Tesla model 2 | Foto: Tesla Foto: Tesla Kaj natanko je Musk zanikal?

"Reuters spet laže," se je na družbenem omrežju X takoj odzval Elon Musk in zaustavil strmoglavljenje vrednosti delnice Tesle, ki je strmo padala vse od objave Reutersovega poročila. Musk je ob tem potrdil, da bodo 8. avgusta razkrili omenjeni robotaksi. Ali je Musk dejansko negiral Reutersovo najavo, da nove tesle ne bo, je iz Muskovih objav težko natančno sklepati.

Teslini načrti so predvidevali letno proizvodnjo 700 tisoč vozil novega modela, ki bi lahko nosil številko 2. Med potencialnimi tovarnami zanj je (bil?) tudi nemški Berlin. Nov model bi prihajal z nove platforme, ki predvidoma ni skupna z modeloma 3 in Y; ključen zanj bi bil tudi dodatno poenostavljen postopek proizvodnje. Z izjemo Muskovih objav se Tesla na navedbe Reutersa ni uradno odzvala.

Tesla model 3 Gremo na elektriko polnilnica
Avtomoto Prodaja Tesle: prehiteli Kitajce, začetek leta pod pričakovanji

Za Teslo je model 3 trenutno najcenejši avtomobil. | Foto: Gregor Pavšič Za Teslo je model 3 trenutno najcenejši avtomobil. Foto: Gregor Pavšič Začetek leta ni bil navdušujoč

Američani so imeli lani z modelom Y najbolje prodajani posamezni avtomobil na svetu, ki je prevladoval tako v Evropi kot na Kitajskem in v ZDA. Toda model Y čaka prenovo, ki naj je letos ne bi bilo. Prodajni rezultati za prvo četrtletje so bili za Teslo razočaranje, čeprav so z njimi prehiteli kitajski BYD in spet postali najuspešnejši proizvajalec električnih avtomobilov na svetu.

Kakšen bo epilog navedb o ukinitvi programa novega modela, če se bo to seveda res zgodilo in navkljub Muskovim navedbam pri Reutersu vendarle niso lagali, bodo pokazali naslednji meseci. Ne glede na vse bi morala Tesla ta avtomobil letos vsaj pokazati oziroma predstaviti, serijska proizvodnja pa bi se lahko začela kvečjemu prihodnje leto.

To bi bilo skladno z napovedmi tako evropskih kot tudi kitajskih proizvajalcev, ki na trg postopno prinašajo manjše in relativno dostopnejše električne avtomobile. Malčki, kot bo renault 5, bodo spodobno opremljeni stali vsaj okrog 30 tisoč evrov, trenutno najcenejša tesla model 3 v Sloveniji stane 42 tisoč evrov.

 

Ne spreglejte