Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
16. 9. 2015,
7.33

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Jaguar Terenski Avtomoto

Sreda, 16. 9. 2015, 7.33

8 let

Jaguar F-pace, menda najbolj praktičen športni avtomobil ta hip

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Podjetje JLR združuje znamki Jaguar in Land Rover. Prvi izdelujejo cestne športne avtomobile, drugi terence vseh vrst. Za novi F-pace se zato zdi logično, da so ga umestili k Jaguarju.

Stari mački dobro obvladajo avtomobilski posel. Od Iana Calluma naprej.

Pri JLR so poskrbeli, da se je o njihovem novem športnem terencu veliko govorilo, še preden je javnost vedela, kakšen sploh bo. In kako mu bo ime. Pri JLR, ki je sicer v rokah indijskega podjetja Tata, je na ključnih mestih veliko starih (pretežno britanskih) mačkov, ki dobro vedo, kako se stvarem streže. Med njimi je tudi Ian Callum, vodja dizajna, ki je odgovoren za vse, kar na in v F-paceu vidite.

F-pace je križanec. Terenci so v domeni Land Roverja.

To seveda še ni razlog, da bi vam bil F-pace všeč, je pa zagotovo dobro zagotovilo. In F-pace ni športni terenec, ampak križanec, se pravi, da o njem ne govorijo kot o terencu pač pa kot o športnem avtomobilu. Najbrž so mnenja, da bodo po njem posegli vsi, ki imajo radi jaguarje in tudi denar zanje, a se v svoje kupeje in limuzine težko kobacajo na sedež, ker je (zanje) prenizek.

To je torej jaguar, ki ima vse praktične lastnosti: lahkotno sedanje vanj (in izstopanje), prilagodljivo notranjost (zadnja klop je deljiva v razmerju 40:20:40) in prtljažnik s 650 litrov velikim prostorom. Predvsem mlajše, a ne le njih, nagovarja s sodobnim, velikim osrednjim zaslonom (kar 10,2-palčnim), z vročo točko (Wi-Fi za do osem naprav hkrati) in s kar 12,3-palčnim zaslonom, ki v osnovi gosti merilnike, lahko pa nanj prikličete tudi navigacijsko napravo, in to tako, da je na zaslonu le ta, torej brez drugih podatkov, kot so merilniki, potovalni računalnik in podobno.

Z vodoodporno zapestnico, ki je pravzaprav ključ avtomobila, tudi v vodo

Nihče, ne glede na leta, se ne bo branil ročno izdelane notranjosti, tipične za Jaguar, vključno z najboljšim usnjem. Tudi njihov activity key, vodoodporna zapestnica, je lahko uporabna reč: nosilec bo z njo lahko zaklenil avtomobil vključno s ključem v njem, če se bo odločil, na primer, spuščati s kajakom ali zgolj plavati.

Toda glavno marketinško orožje za novi F-pace je tisto, kar sledi iz mehanike: pravijo, da gre za najbolj dinamičen avtomobil svoje vrste. Za tiste, ki ljubijo vožnjo, krmiljenje, upravljanje avtomobila. Večina gre na račun podvozja z volanom in nadzorno elektroniko vred, nekaj pa tudi na račun uporabe aluminija (80 odstotkov karoserije je iz te lahke kovine), ki zagotavlja tudi nizko težišče. Poleg aluminija so uporabili še lažji magnezij (na primer prečna ojačitev karoserije) in plastiko (za pokrov prtljažnika). Osnovni F-pace z dizlom (132 kW) in zadnjim pogonom tehta le 1.665 kilogramov.

Za pogon: (po)znana mehanika iz F-typa, XE in drugih jaguarjev

Brez dvoma bodo pomagali tudi elementi pogona. Motorji ponujajo moči v razponu od 180 do 380 "konjev" (od 132 do 280 kilovatov) in so v osnovi poznani iz drugih jaguarjev. Gre za prisilno polnjene dizelske in bencinske stroje, vrstne štiri- in šestvaljnike V. Menjalniki so ročni ali samodejni, pogon pa zadnji ali štirikolesni.

Od elektronike velja tu omeniti predvsem ASR (adaptive surface response), ki je izpeljanka Land Roverjevega sistema za nadzor štirikolesnega pogona za boljše terenske zmogljivosti. Sicer pa v F-paceu lahko pričakujete večno tistega, kar ponujajo drugi jaguarji, vključno s pripomočki iz poglavja varnosti.

Ne spreglejte