SiolNET. Avtomoto Novice
0,25

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Grška trgovska ladja izvira iz obdobja 400 let pred našim štetjem

Izjemno odkritje: našli 2.400 let staro ladjo

0,25

termometer

ladja
Foto: Black Sea MAP/EEF

Po treh let preiskovanja morskega dna v Črnem morju so potrdili najdbo najstarejše potopljene ladje na svetu. To je grška trgovska ladja iz obdobja 400 let pred našim štetjem.

Raziskovalci v okviru obširnega mednarodnega projekta, ki so ga vodili predstavniki univerze iz Southamptona v Angliji, so ostanke ladje našli že lani.

Zaradi globine morja je ladja odlično ohranjena

Zdaj jim je z radiokarbonskimi testi uspelo potrditi, da gre za potopljeno ladjo iz obdobja 400 let pred našim štetjem. Dva kilometra pod gladino morja pri obali Bolgarije leži nekdanja grška trgovska ladja. Ker na tej globini ni kisika, so materiali na ladji (na primer les) odlično ohranjeni.

Ladjo so našli in preiskali s pomočjo dveh plovil. Eno izmed njih je z ladje vzelo manjši vzorec, ki so ga nato uporabili za testiranje. Take ladje so do zdaj poznali le z upodobitev na keramiki.

V okviru raziskovalnega projekta so od leta 2015 preiskali več kot dva tisoč kvadratnih metrov Črnega morja in pri tem našli več kot 60 potopljenih ladij. Med njimi je bila tudi trgovska ladja z amforami iz obdobja Rimljanov.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin