Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
1. 6. 2015,
13.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 6. 2015, 13.47

8 let

Hrvati razvili pogon za favorita Pike's Peaka: prototip ima 1,1 megavata moči

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Dirkalni prototip, ki bo napadal zmago na Pike's Peak in ima hrvaški električni pogon, se lahko pohvali z močjo 1.100 kilovatov in pospeškom do 200 kilometrov na uro v 5,4 sekunde.

Hrvaško-japonski avtomobil s 1.100 kilovati

Prejšnji teden smo sodelovanje med hrvaško družbo Rimac Automobili in znamenitim japonskim dirkačem Nobuhiro Tajimo le napovedali, zdaj je projekt uraden. Sredi ciljne ravnine na dirkališču Grobnik pri Reki so že fotografirali prototip dirkalnika za letošnjo dirko, s katerim želijo na Pike's Peak popraviti vsaj najboljši dosežek med električnimi vozili.

Hrvaška ekipa je avtomobilu izdelala pogon. Za skupno 1.100 kilovatov moči in 1.500 njutonmetrov navora skrbijo štirje električni motorji, ki poganjajo vsak svoje kolo. Avtomobil nima ne menjalnika ne diferencialov. Moč se iz motorja na kolo prenaša prek inovativnega verižnega sistema, ki bistveno zmanjšuje maso vozila. Tak način prenosa bi še najlažje primerjali s tistim v hitrih vlakih.

Nadgradnja pogona s štirimi električnimi motorji

Pogon je dirkaška evolucija sistema iz Rimčevega avtomobila concept one, ki so ga pred leti predstavili na avtomobilskem salonu v Ženevi. Senzorji količino razpoložljivega navora preverjajo stokrat v eni sekundi.

Sistem lahko navor med kolesi razporeja glede na kot koles, hitrosti, vzdolžnih in prečnih sil ter drugih parametrov. Osrednja elektronska krmilna enota prek zapletenih matematičnih algoritmov izračuna idealno razporeditev navora na ravni milisekund.

Prototip do 200 kilometrov na uro pospeši v 5,4 sekunde

Tajimo proti vrhu Pike's Peaka v ameriški zvezdni državi Kolorado čaka 156 ovinkov. Njegov prototip bo sposoben do sto kilometrov na uro pospešiti v 2,2 sekunde, do 200 kilometrov na uro pa v 5,4 sekunde. Najvišja hitrost je 270 kilometrov na uro.

"Pike's Peak je najtežja gorska dirka, ker ne poteka na dirkališču, temveč na javnih cestah. Pogoji se spreminjajo iz ovinka v ovinek. Vesel sem sodelovanja s hrvaško ekipo, ki je sicer mlada, a zelo zagnana in polna idej," je povedal Tajima. Na ameriški dirki je vozil celo leto pred rojstvom Mateja Rimca, ustanovitelja Rimac Automobili.

Ne spreglejte