SiolNET. Avtomoto Novice
0,04

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Do Bosne in Hercegovine kmalu brez zelene karte

0,04

termometer

Bosna mejni prehod
Mejni prehod z Bosno in Hercegovino. Foto: Reuters

Od 19. oktobra za vstop v Bosno in Hercegovino ne bo več nujno potrebna tako imenovana zelena karta.

Bosna in Hercegovina je podpisala multilateralni sporazum, ki podpisnice odvezuje sistema nadzora mednarodne karte za zavarovanje motornega vozila, t. i. zelene karte. Z 19. oktobrom zelena karta za vstop v BiH tako ne bo več potrebna, so sporočili iz Slovenskega zavarovalnega združenja. Voznikom sicer svetujejo, naj jo imajo še vedno s seboj.

Novost pomeni, da se z 19. oktobrom ukinja sistem kontrole mednarodne karte za zavarovanje motornega vozila za vstop v BiH za voznike vozil z registrskimi tablicami držav, katerih nacionalni zavarovalni biroji so podpisniki multilateralnega sporazuma, in obratno: ob vstopu vozil z bosanskimi registrskimi tablicami na ozemlje drugih držav članic se ne zahteva več predložitev mednarodne karte za zavarovanje motornega vozila, so pojasnili v združenju.

Zelena karta je mednarodno potrdilo o zavarovanju avtomobilske odgovornosti. Zelena karta je mednarodno potrdilo o zavarovanju avtomobilske odgovornosti. Foto: AMZS Pridružujejo se dolgemu seznamu držav z multilateralnim sporazumom

S tem se nacionalni zavarovalni biro BiH pridružuje naslednjim članicam sistema zelene karte, katerih biroji so podpisniki sporazuma: Avstrija, Belgija, Bolgarija, Ciper, Češka, Nemčija, Danska, Španija, Estonija, Francija, Finska, Velika Britanija, Grčija, Madžarska, Hrvaška, Italija, Irska, Islandija, Luksemburg, Litva, Latvija, Malta, Norveška, Nizozemska, Portugalska, Poljska, Romunija, Švedska, Slovaška, Slovenija, pa tudi Švica ter Andora in Srbija.

Z 19. oktobrom tudi slovenski mejni organi od voznikov vozil z registrskimi tablicami BiH ob vstopu na ozemlje Slovenije ne bodo več zahtevali predložitve veljavne bosanske mednarodne karte za zavarovanje motornega vozila.

"Zelena karta" ostaja priporočljiva

V Slovenskem zavarovalnem združenju so ob tem izpostavili, da se ob morebitnem policijskem nadzoru prometa veljavnost mednarodnega zavarovanja avtomobilske odgovornosti v tujini najlažje dokazuje z mednarodno karto za zavarovanje motornega vozila, ki jo izda slovenska zavarovalnica zavarovalcu na podlagi zavarovalne pogodbe zavarovanja avtomobilske odgovornosti.

"Je tudi pomemben dokument, s katerim se udeleženci prometnih nesreč identificirajo, saj so na njej navedeni vsi podatki, ki jih udeleženec nesreče potrebuje pozneje za uveljavljanje odškodninskega zahtevka pri pristojni zavarovalnici oziroma drugi instituciji. Voznikom zato priporočamo, naj imajo na poti v tujini mednarodno karto za zavarovanje s seboj," so dodali.

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin