Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Torek,
16. 2. 2016,
16.58

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

BMW Športni Avtomoto Ekskluzivni Avtomoto Avtosalon Ženeva 2016

Torek, 16. 2. 2016, 16.58

8 let

BMW predstavlja najzmogljivejšo sedmico – v 3,9 sekunde do sto in vse do 305 kilometrov na uro

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
BMW pri razkošju gradnje svojih motorjev ne popušča. V model BMW M760Li xdrive so vgradili bencinski dvanajstvaljnik tehnologije twinpower turbo s 600 "konji" in 800 njutonmetri navora. Pripnite se.

Razkošna, dvotonska limuzina pospešuje kot superšportnik

Da je to najzmogljivejši BMW serije 7 vseh časov, poskrbi novi 6,6-litrski prisilno polnjeni superstroj, ki s svojimi 441 kilovati in 800 njutonmetri poskrbi, da kljub zajetnim meram (5,2 metra v dolžino) in precej kilogramom (2,25 tone) to vrhunsko poslovno limuzino do stotice dobesedno izstreli v pičle 3,9 sekunde. Največja hitrost je ob izbiri paketa M driver's package iz sklopa doplačilne opreme, pazite, omejena pri 305 kilometrih na uro. Inženirji so pri sestavljanju tega novega dvanajstvaljnika uporabil vse najboljše, kar ponuja njihova motorna tehnologija M performance twinpower. V prid boljši odzivnosti, učinkovitosti, prožnosti in toplotnemu nadzoru sta dve vrsti s po šestimi valji postavljeni pod razmeroma majhnim 60-stopinjskim kotom, tako da sta tudi obe turbini postavljeni na zunanjo stran obeh vrst s po šestimi valji.

Na ta način so kar najbolj izpopolnili pretok zraka skozi motor ter obenem poskrbeli za visokoodziven in stabilen tlak polnjenja. Gre torej za učinkovito zmanjševanje dušenja na polnilni in izpušni strani motorja. Med tehnične presežke spada tudi izpušni sistem z aktivnimi akustičnimi elementi, ki naj bi pričaral visoko uglašene zvoke grmenja, kot se za težko konjenico in črko M spodobi.

Veliko pozornosti je bilo namenjene tudi učinkoviti oskrbi vseh dvanajstih valjev z gorivom in posledično manjši porabi energije. Za to nalogo skrbijo izjemno precizni injektorji v glavi motorja, nameščeni povsem središčno nad vsakim valjem. V izgorevalni prostor brizgajo gorivo pod tlakom 200 barov.

Tehnologija M TwinPower v tega novega "dvanjstaka" M prinaša še zdaj že dodobra uveljavljeno, spremenljivo krmiljenje ventilov valvetronic.

Ta sistem krmili obseg dviga polnilnih ventilov. V prid boljšemu razvoju krivulje navora in nižji porabi goriva so uporabili še povsem spremenljivo krmiljenje odmičnih gredi dvojni vanos.

Ob dodelani tehniki Bavarci obljubljajo, da ta izjemno dinamična limuzina visokega razreda na stokilometrski razdalji kljub vsemu zmore v povprečju porabiti 12,6 litra goriva in v zrak izpustiti 294 gramov ogljikovega dioksida.

No, energijska realnost tega podatka je pod črto, ob vsebini stroja v nosu, zagotovo precej drugačna, dejstvo pa je, da izpolnjuje normativ Euro 6.

Osemstopenjski menjalnik M in štirikolesni pogon xDrive

Da se vsi kilovati in njutonmetri ustrezno prenesejo na kolesa, skrbi osemstopenjski menjalnik steptronic sport , sprogramiran po receptu M performance, kar v praksi, glede na izkušnje iz modelov M, pomeni natančno in izjemno hitro prestavljanje v vseh režimih vožnje ter ob vseh hitrostih motorja. Ima posebej prilagojen programski zapis delovanja.

Dogajanje na in pod kolesi nadzoruje elektronsko prilagodljiv štirikolesni pogon xDrive, ki ima v tem avtomobilu zaradi zmogljivosti še toliko bolj odgovorno in pomembno vlogo. Glede na razpoložljiv oprijem razporeja moč in navor na vsa štiri kolesa oziroma na vsakega posebej. K natančni in zanesljivi vodljivosti pripomore še sistem integralnega aktivnega krmiljenja (Integral Active Steering) oziroma štirikolesni volan.

Gre za bolj neposredno nastavljeno krmilno razmerje na sprednji premi s prilagoditvijo kota krmiljenja zadnjih koles glede na hitrost vožnje. Tak volan zmanjšuje sile krmiljenja pri nizki hitrosti in olajša parkirne manevre, pri dinamični vožnji pa dodatno poveča natančnost vodenja v začrtani smeri, stabilnost in aktivno varnost.

Kako krotiti maso, kljubovati fiziki in ob tem zadržati največje udobje?

Pri tej sedmici so si na to vprašanje razvojni inženirji zagotovo morali odgovoriti, še preden so v nos vstavili tako zmogljiv stroj. Precej so se ukvarjali s podvozjem in razvili sistem Executive drive pro. To je njihov odgovor na to, kako vse kilovate in kilograme na cesti krotiti s precej natančnosti in ostrine ter pri tem ohraniti spokojnost vrhunske mobilne pisarne predsednika vlade ali uprave multinacionalke. Ob tem ne gre pozabiti, da avtomobil lahko drvi s hitrostjo več kot 300 kilometrov na uro in tehta dobri dve toni.

Bavarci trdijo, da aktivni stabilizatorji tako dobro minimizirajo premikanje karoserije, da sistem ob pomoči vrhunskega vzmetenja, štirikolesnega pogona ter volana in gum, nameščenih na 20-palčna lahka platišča M, zmore vozniku in potnikom v BMW M760Li xdrive najboljšo vozno dinamiko ponuditi v razredu najdražjih.

Njegov vozniško najbolj resen tekmec pa je trenutno le audi S8 plus, ki z biturbo osemvaljnikom in pogonom quattro ponuja celo za desetinko hitrejši pospešek. Tekmec iz Stuttgart, Mercedes-benz S 65 AMG, pa je sicer še nekoliko močnejši, a po zmogljivostih malce manj oster, zato pa nič manj žlahten in tudi V12 stroj ima nosu.

Ne spreglejte