Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
1. 10. 2014,
8.23

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 1. 10. 2014, 8.23

7 let, 12 mesecev

Avtomobilski izpusti CO2 zavajajo: vozniki ob nekaj sto, vlade ob milijarde evrov

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Velike razlike med uradnimi in realnimi podatki o porabi goriva in izpustih CO2 so vse večje. V povprečju naj bi evropski avtomobil v zrak izpustil 38 odstotkov več CO2, kot navaja uradni podatek.

Razlika med tovarniškimi in realnimi podatki se je v zadnjem desetletju početverila

Raziskavo so opravili pri inštitutu International Council on Clean Transport, kjer so po pričakovanju ugotovili velika razhajanja med tovarniškimi podatki o izpustih CO2 in dejanskem ogljičnem odtisu avtomobilov za naše ozračje.

Če je bilo odstopanje izpustov v realnem prometu leta 2001 le osemodstotno, se je do danes razlika kar početverila. V povprečju nov avtomobil torej v zrak izpusti 38 odstotkov več ogljikovega dioksida, kot to navajajo proizvajalci.

Ohlapna pravila in postopki omogočajo manipulacije

Med glavne dejavnike velikih odstopanj so preiskovalci uvrstili vse večje število tehnologij, kot je na primer sistem start-stop, ki dajejo veliko boljše rezultate v laboratorijskem okolju kot na dejanski cesti. Preiskovalci opozarjajo na preveč ohlapno določene postopke testiranja in zunanje dejavnike, kakor je spreminjajoča uporaba klimatske naprave, med posameznim letom.

Realno višji izpusti CO2 prinašajo tudi višjo porabo goriva

Razlike med uradnimi podatki in realnim izpustom CO2 se med posameznimi avtomobilskimi razredi precej razlikujejo. V državah, kjer davčna politika spodbuja vozila z nizkim ogljičnim izpustom, so razlike še posebej velike. Tak primer je Nizozemska, kjer se proizvajalci trudijo prikazati nizek izpust CO2, s tem privabiti kupce in jim omogočiti cenejše lastništvo vozila.

Ker višji izpusti CO2 pomenijo tudi višjo porabo goriva, preiskovalci ocenjujejo, da v povprečju Evropejec za stroške goriva odšteje dodatnih 450 evrov.

Nizozemci naj bi bili letno ob 3,4 milijarde evrov

Znatni primanjkljaji so tudi v državnih blagajnah, saj večina članic Evropske komisije davke iz naslova osebnih avtomobilov računa prav na osnovi podatka o izpustu CO2. Nizozemska naj bi tako letno, zaradi neupravičenih davčnih olajšav, izgubila 3,4 milijarde evrov. Tudi Nemčija, ki nima tako ugodne davčne politike, je po izračunu letno ob 240 milijonov evrov.

Ne spreglejte