Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Četrtek,
11. 2. 2016,
14.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Audi Športni Avtomoto Avtosalon Ženeva 2016

Četrtek, 11. 2. 2016, 14.11

8 let

Audi RS Q3 performance – 4,4 sekunde do sto in 270 kilometrov na uro

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Audi bo v Ženevi predstavil svoj najzmogljivejši petvaljni turbo bencinski stroj. Z njegovimi 367 "konji" in 465 njutonmetri njim bo audi RS Q3 performance postal hitrostni prvak svojega razreda.

Ko tudi najboljše ni dovolj dobro …

Boj za prestiž, za naslov najhitrejšega, najmočnejšega … je med premium znamkami neusmiljen. Inženirji v Ingolstadtu so že v osnovi izjemno izbrušenemu športnemu modelu RS, urbanemu terencu Q3, za katerega smo že v prvih kilometrih ugotovili, da je v resnici bližje Le Mansu kot idili podeželskih cest, zdaj še dodatno izpili zmogljivosti.

Po načelu, da tudi najboljše ni dovolj dobro, so pri Audiju RS dodali oznako "performance" kot sinonim za občutno večjo moč in ekskluzivno opremo, s katero se želi jasno ločiti od preostale ponudbe v svojem razredu.

Zmogljivosti tega kompaktnega športnega terenca so še kako impresivne: 270 kilometrov na uro in 4,4 sekunde od popolnega mirovanja pa do stotice.

Nagrajeni turbopetvaljnik je dobil dodatnih 20 kilovatov

Srce tega športnega terenca je seveda slavni Audijev 2,5-litrski prisilno polnjeni TFSI bencinski petvaljni motor. Tega so od leta 2010 dalje v izboru mednarodne žirije novinarjev v njegovem razredu kar šestkrat zapored izbrali za mednarodni motor leta.

Pohvali se lahko z izjemno odzivnostjo in prožnostjo, saj svoj največji navor 465 njutonmetrov ponuja v zares širokem delovnem območju, med 1.625 in 5.550 vrtljaji v minuti, kar izza volana pomeni, da ima voznik praktično v vsaki prestavi na voljo zavidljivo zalogo njutonmetrov. Zanj velja, da utrip in adrenalin dviguje tudi s specifičnim mehanskim napevom in brutalno vlečno silo. Za zadnjo ob vsem navoru poskrbi še 20 novih kilovatov, kar pomeni, da je skupna moč tega motorja po novem 270 kilovatov oziroma 367 "konjev".

Pri Audiju so postregli še z enim podatkom, ki je na cesti dejansko nedosegljiv. Njegova kombinirana poraba goriva naj bi bo meritvenem ciklu NEVC znašala le 8,6 litra na sto kilometrov, za povprečne izpuste ogljikovega dioksida pa meritve obljubljajo le 103 grame na prevoženi kilometer. A jasno je, da so njegove zahteve po energiji, kadar tak avtomobil služi svojemu namenu, vozniškemu uživanju v hitrosti, upiranju fiziki na mejah oprijema in drugim prvinam vozniškega hedonizma, precej drugačne, vsaj med 13 in 15 litri.

Roko na srce, audija RS Q3 performance si pač nihče ne bo omislil za potrebe varčne vožnje. Za energijske in okoljske rekorderje imajo pri tej znamki drugo oznako, ultra, ki ima seveda bistveno drugačno filozofijo od označbe RS.

Bliskovit menjalnik z dvema sklopkama in pogon quattro

Pogonski sklop polega tega odločnega motorja dopolnjujeta še serijski sedemstopenjski samodejni menjalnik z dvojno sklopko in štirikolesni pogon quattro. Ta prek hidravlično uravnavane in elektronsko krmiljene lamelne sklopke natančno prenaša moč motorja na cesto.

Potrebam prilagojeno porazdeljevanje pogonske moči med sprednjo in zadnjo premo je popolnoma samodejno. Pogon je s pomočjo aktivne povezave z elektronskim stabilizacijskim programom (ESC) sposoben navor porazdeljevati tudi po posameznih kolesih. Izpostaviti velja še dejstvo, da je sistem za uravnavanje vozne dinamike (voznik ga lahko po želji izključi) ponuja na novo prilagojeni športni način delovanja.

Seveda je tudi menjalnik prilagojen značaju avtomobila in zmogljivostim pogonskega motorja. Inženirji obljubljajo ekstremno hitre prestavne čase tako v samodejnem kot v ročnem načinu prestavljanja. Menjalnik pa še okrepi športne občutke, če voznik v sistemu za uravnavanje vozne dinamike Audi drive select izbere program dynamic, s čimer menjalniku da signal za uporabo vmesnega plina pri prestavljanju navzdol.

Ne spreglejte