Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Nedelja,
12. 10. 2014,
16.56

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Nedelja, 12. 10. 2014, 16.56

8 let

Andrej Pečjak je izpolnil obljubo: na elektriko je brez vmesnega polnjenja prevozil 726 kilometrov!

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Andreju Pečjaku je uspel podvig. S svojim električnim avtomobilom je brez vmesnega polnjenja baterij z Bleda pripeljal v Dubrovnik. 726 kilometrov je nov rekordni električni doseg v odprtem prometu.

Elektrošok, o katerem se bo govorilo in razmišljalo …

Slovenski inovator in avtomobilski vizionar Andrej Pečjak je skupaj z ekipo inštituta Metron naredil tisto, kar je obljubil. Z električnim avtomobilom metron 7, čigar tehnologija električnega pogona in baterij je bila razvita v Sloveniji z domačim znanjem in rešitvami, je v dveh dnevih z Bleda pripeljal v Dubrovnik brez vmesnega polnjenja baterij.

Zgolj na električno energijo, shranjeno v dveh baterijah, je torej naredil kar 726 kilometrov in s tem dosežkom postavil nov svetovni rekord. Z električnim avtomobilom tak podvig še nikomur ni uspel v pogojih odprtega, realnega prometa. Trenutni rekordi v dosegu električnih vozil znašajo sicer okoli 1.200 kilometrov. A ta razdalja je bila dosežena pri enakomerni krožni vožnji s hitrostjo 30 km/h. Torej brez pospeševanj, zaviranj, vzponov … v avtomobilsko nenaravnem okolju.

Pečjakova epska vožnja, ki je na elektriko povezala gorenjski in jadranski biser, dojemanje elektromobilnosti na cesti nedvomno postavlja v povsem novo dimenzijo, saj je slovenski avtomobilski vizionar danes podrl največji predsodek elektrike na cesti, doseg.

Slovensko znanje, ki v tem projektu predstavlja številne pomembne deležnike, med njimi tudi Letriko - ta je izdelal izjemen elektromotor in krmilnik - avtomobilsko industrijo postavlja pred nove izzive. Pečjak je dokazal, da se da, in da bo izgovorov tudi največjim počasi zmanjkalo.

Na Stradunu je Andreja pričakala množica ljudi, vključno z županom Dubrovnika

Z Andrejem smo spregovorili takoj, ko je metron 7 pred navdušeno množico parkiral na slikovitem Stradunu. Za Planet Siol.net je nekaj minut po rekordnem dosežku povedal:

"Iskreno ne znam povedati, kaj to pomeni za prihodnost. Na mostu pred Dubrovnikom sem prvič zares začutil, da nam je uspelo, da smo z ekipo iz Metrona naredili zares veliko stvar. V bateriji je ostalo še za okoli 3 odstotke razpoložljive električne energije. Vzdušje je neverjetno in v hipu sem ostal brez vseh letakov o slovenski električni mobilnosti, ki jo razvijamo na inštitutu Metron. Res sem vesel in zelo zadovoljen, da smo dokazali, da se na elektriko da potovati."

Andreja je v Dubrovniku pričakala navdušena množica ljudi, svojevrsten tehnični rekord pa je prišel pozdraviti tudi župan.

Elektrike je ostalo še za okoli 15 kilometrov umirjene vožnje po ravni cesti

Pečjakov električni avtomobil metron 7 je na poti porabil za malce manj kot 96 kilovatnih ur električne energije, kar po dražji gospodinjski tarifi znese 14,4 evra za 726 prevoženih kilometrov.

Andrej nam je sicer povedal, da je v bateriji ostalo še za okoli 3 odstotke energije, kar bi zadostovalo še za okoli 15 kilometrov vožnje z zelo zmerno hitrostjo po ravni cesti.

V Dubrovnik se je pripeljal s povprečno hitrostjo 66 kilometrov na uro (trasa je peljala po jadranski magistrali), ob zaključku včerajšnje etape v Starem Gradu (Paklenica) pa je bilo v bateriji še malce več kot pol (51 odstotkov) celotne energijske kapacitete.

Kot zanimivost naj povemo, da so baterije v metronu 7 sestavljene iz rabljenih celic.

Ne spreglejte