Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sobota,
12. 10. 2024,
22.43

Osveženo pred

2 uri, 38 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,01

Natisni članek

Natisni članek

električni avtomobili alpine A390 Alpine

Sobota, 12. 10. 2024, 22.43

2 uri, 38 minut

Alpine A390_β_

Alpine A390 – napoved električnega križanca, ki bo nov model znamke #foto

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,01
Alpine A390 | Foto Alpine

Foto: Alpine

To niso Airbusova letala, temveč novi avtomobili Renaultove športne znamke Alpine. Kmalu na cesti novi električni križanec A390.

Alpine razkriva koncept svojega naslednjega serijskega avtomobila, ki ga bodo začeli izdelovati prihodnje leto. To je električni križanec A390, ki bo izhajal z Renaultove platforme – delil si jo bo z električnim renault meganom.

Za pogon bodo skrbeli trije elektromotorji, od tega dva na zadnji osi. Na voljo bo aktivno razporejanje navora, kar naj bi zagotovilo prave dinamične vozne izkušnje. Pri Alpine vozno izkušnjo primerjajo z bencinskim A110, prav vektorsko razporejanje navora.

Oblikovno naj bi bil koncept 80-odstotno na ravni prihodnjega serijskega avtomobila, nekaj elementov (zadaj vpeta stranska vrata, notranjost v slogu F1) pa bodo v serijski različici vendarle izpustili. A390 bo imel predvidoma ceno okoli sto tisoč evrov. Tehnični podatki za serijski avtomobil še niso znani. Eden od izzivov bo pravo razmerje med velikostjo baterije in s tem povezano maso avtomobila, kar neposredno vpliva na vozne lastnosti avtomobila. Manjša baterija pa z nižjo maso prinaša tudi omejen doseg, ki na cestnih potepih po podeželju (ali francoskih Alpah) ni zanemarljiv.

Fotogalerija
1
 / 8
Ne spreglejte